ASUS blog: Wi-Fi, a hetedik

Terjednek a Wi-Fi 7 szabványt támogató eszközök, melyek az eddigieknél sokkal magasabb adatátviteli sebességeket ígérnek.

Gyakorlatilag elkészült az új nevezéktan szerint Wi-Fi 7-nek hívott 802.11be szabvány, a Wi-Fi Alliance pedig januárban el is indította saját hitelesítési szolgáltatását, úgyhogy a gyártók immár hivatalos pecsétet kaphatnak arról, hogy termékük kompatibilis az új technológiával, mely ezúttal nem lefedettségben vagy a kezelhető eszközök számában hoz igazán nagy ugrást, hanem az adatátviteli sebességben – ennek elméleti értéke megközelíti a 40 Gbps-ot, amit persze tökéletesen laboratóriumi körülmények között sosem fogunk látni, de az eléréséhez bevetett technológiai megoldások a hétköznapi lakásokban is érezhető gyorsulást hozhatnak.

A Wi-Fi 7 fontosabb újdonságait tekintve a szabvány a Wi-Fi 6E-hez hasonlóan már nemcsak a 2,4 és 5 GHz-es, de a 6 GHz-es sávot is használja az adatátvitelre, a csatornák maximális szélességét pedig 320 MHz-re növeli. Ez utóbbiak kapcsán rögtön muszáj említést tenni arról, hogy az Európai Unióban egyelőre a 6 GHz-es sávban csak korlátozott tartomány használható a WLAN számára, így a Wi-Fi 7 teljes tudása nem használható ki, ám ez a jövőben a 6425-7125 MHz-es tartomány felszabadításával változni fog, így ugyanis további 320 MHz-es csatornák kihasználására nyílik majd lehetőség. Bár a többsávos működés önmagában nem újdonság, a Wi-Fi 7 azonban ezzel kapcsolatban hoz egy komoly előrelépést, bevezeti ugyanis a multilink (MLO – Multi-link Operation) üzemmódot, ami lehetővé teszi azt, hogy például a router és egy kliens egyszerre több sávon kommunikáljon, alaposan megnövelve ezzel a rendelkezésre álló sávszélességet.


(forrás: Wi-Fi Alliance)

Az ilyen „nyers” megoldások mellett az új szabvány természetesen az apróbb részleteknél is igyekszik a hatékonyságon, az elérhető erőforrások kihasználásán javítani. Ez utóbbit teszi az új 4096-QAM moduláció, mely a meglévő rádiós jelekre körülbelül 20%-kal több adat ráültetését teszi lehetővé, vagy a Multiple Resource Unit (MRU), mely az OFDMA továbbfejlesztéseként a csatornákon belül további alcsatornák kialakítását és ezek optimális kihasználását biztosítja. Az eredmény ismét a sebesség növekedése és a késleltetés csökkentése.

Lényeges, hogy a visszafelé kompatibilitás most is nagyon jó, tehát a Wi-Fi 7-es eszközök minden további nélkül működnek még a 802.11n hálózatokon is – és vica versa, tehát nem kell attól félni, hogy a router lecserélésével a nem éppen legújabb otthoni készülékek eltűnnek az éterből. Ezzel pedig el is érkezünk a minden új Wi-Fi változat megjelenésekor felmerülő legfontosabb kérdésre: érdemes-e váltani, és ha igen, hogy?

Nos, a jó hír az, hogy a váltást nem muszáj egy lépcsőben megtenni, a visszafelé kompatibilitásnak hála a legközelebbi routerfejlesztésnél már el is kezdhetjük az áttérést! A piaci helyzetet illetően egyelőre a már Wi-Fi 7 kompatibilis eszközök száma viszonylag korlátozott, elsősorban a routerek és a felsőkategóriás notebookok, alaplapok és pár okostelefon csúcsmodell az, amibe ilyen adapter került. A szoftveres támogatás nem teljeskörű még, de itt egyszerűbb a fejlesztés – a Windows 11-hez például már úton vannak a megfelelő komponensek, így itt hamarosan várható a teljes körű kompatibilitás.


[+]

A potenciális hálózatfejlesztés első pontjában a routert érdemes cserélni, és ha itt Wi-Fi 7-ben gondolkodunk, akkor jövőállóság és sokoldalúság szempontjából jó választás lehet egy olyan felsőkategóriás, mindent tudó modell, mint a Wi-Fi 7-tel már régóta foglalkozó ASUS által kínált ROG Rapture GT-BE98. Ez a korábban tesztelt ROG routerekhez hasonlóan sokféle, a játékosok érdekeit szem előtt tartó extra funkciót is hoz magával az ASUS-tól már megszokott széleskörű tudás mellé.

A dizájn már ismerős lehet a Rapture széria korábbi termékeiről, és ahogy azoknál, úgy itt sem volt célja a formatervezőknek az, hogy a könyvespolc mélyére száműzött hálózati eszközzel rukkoljanak ki. A méretes, sokszögű testet még feltűnőbbé teszi a nyolc darab vaskos külső antenna, melyeket belül további 16 darab dipól antenna egészít ki – így biztosítva mind a négy (2,4 GHz-es, 5 GHz-es és két 6 GHz-es) rádiós egységnek a 4x4 csatornás kommunikációt. Mindez összeadva elméletben 30 198 Mbps sávszélesség biztosítására elegendő, amit ha egy átlagos lakásban nem is látunk viszont, az biztos, hogy a meglévő hálózatnál stabilabb, gyorsabb kapcsolat felépítését teszi lehetővé. A burkolaton elhelyezett ROG logót alkotó apró LED-ek természetesen egy AURA Sync-kompatibilis rendszert alkotnak, így a szivárvány minden színében világíthatnak és különböző effektekkel is feldobhatjuk őket.


[+]

A BE98 esetében a vezetékes oldal sem marad el a rádiós mögött: egy 10GbE és egy 2.5GbE sebességű WAN/LAN, egy 10GbE LAN, három 2.5GbE LAN és klasszikus Gigabit Ethernet áll rendelkezésre, ezeken felül pedig egy USB 2.0 és egy USB 3.2 Gen 1 interfész kínál nyomtató- és tárhelymegosztást, alapszintű NAS funkciókat. A firmware az ASUS hálózati termékeiben már megismert extrákkal rendelkezik, így megkapjuk a Trend Micro által biztosított AiProtection Pro védelmi csomagot, az intelligens, a játékoknál a késleltetést csökkentő GameBoost QoS motort, a ROG alaplapokkal együtt további gyorsítási lehetőséget kínáló ROG Firstöt, illetve hozzáférést a WTFast nevű, a játékszerverekhez megbízhatóbb és gyorsabb kapcsolatot kínáló hálózathoz.


[+]

Mint az ASUS szinte minden routerében, úgy itt is megtalálható az AiMesh szolgáltatás, ami gyakorlatilag egy bővíthető mesh hálózat egyszerű kiépítését teszi lehetővé az ezt ismerő hálózati elemek segítségével. A Rapture BE98 ebben az esetben központi csomópontként biztosíthatja az internethozzáférést, a fejlett védelmi szolgáltatásokat, illetve adott esetben egy dedikált, nagysebességű vezeték nélküli backhault is képes biztosítani a rendelkezésre álló rádiós egységek egyikének felhasználásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények