A China Southern Airlines június 27-től hetente négy alkalommal repül Kanton és Budapest között Szijjártó Péter közlése szerint, ezzel pedig 17-re bővül a két ország közötti közvetlen utasszállító járatok száma hetente.

A China Southern Airlines kínai légitársaság járatot indít Budapest és Kanton (Kuangcsou) között, s így Magyarország és Kína között immár heti tizenhét légijárat fog közlekedni, ami hazánkat abszolút listavezetővé teszi a közép-európai térségben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI szerint.

„Az első repülőgép várhatóan június 27-én szállhat majd fel, és heti négy alkalommal lehet majd repülni Kuangcsou és Budapest között” – mondta közösségi oldalán megjelent videójában a tárcavezető a minisztérium közleménye szerint.

A világ egyik legnagyobb légitársaságának számító China Southern magyarországi menetrendje hírünk megjelenésekor még nem volt elérhető a foglalási rendszerében.

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy a járatok kedd, csütörtök, szombat és vasárnap reggel érkeznek majd a magyar fővárosba, ezután napközben indulnak vissza, és a légitársaság Boeing 787-8 Dreamliner gépei teljesítik majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kanton az ötödik úti cél Kínában Peking, Sanghaj, Csungking és Ningbo mellett, amely így már közvetlen járattal is elérhető lesz Budapestről, összesen heti 17 járattal, amely az idei évben 250 000 ülőhelyet jelent – emelte ki a Budapest Airport közleménye.

Fotó: AIRportal.hu

Szijjártó kiemelte, hogy Kuangcsou mintegy 15 millió lakosú metropolisz, a keleti világ gyáraként aposztrofált Kuangtung tartomány fővárosa, ahol olyan vállalatóriásoknak vannak központjai és nagy gyárai, mint a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD, a világ egyik legnagyobb IT-cége, a Huawei, illetve a ZTE, a Sunwoda és az Eve Energy, amelyek Magyarországon is jelen vannak.

„Egy ilyen rendkívüli gazdasági fejlettséggel, 127 millió lakossal rendelkező tartománnyal jön létre most a közvetlen légi kapcsolat. Ebben a tartományban a kínai GDP 10 százaléka jön létre” – mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a gazdaság jövőbeni növekedésének egyik fontos alappillére a hazánk és Kína közötti gazdasági kapcsolatok fejlődése.

„Ezért a mostani bejelentés újabb erőforrást, újabb mérföldkövet jelent ebben az együttműködésben” – húzta alá.

„Sőt, van egy másik jelentősége is ezen légijárat indításának, hiszen innentől kezdve Budapest és a nagy kínai városok között heti tizenhét légijárat fog közlekedni, ami Közép-Európában abszolút listavezetővé tesz minket” – tette hozzá.

A miniszter végül közölte, hogy akárcsak a beruházásokért, az ilyen légijáratokért is éles küzdelem van a régió országai, fővárosai között, így komoly siker az, hogy a China Southern Airlines választása éppen Budapestre esett.

„Ez a két ország gazdasági együttműködésének ad egy újabb nagy lendületet. Rosszabbul nap soha ne kezdődjön!” – összegzett Szijjártó Péter.