Saját ARM-os szerverprocesszort tervezett a Google

Az Axion ARM Neoverse V2 magokat használ, de nem tudni, hogy mennyit.

A Google bejelentette, hogy saját ARM-os szerverprocesszort terveznek, amely az Axion névre hallgat, és annyit biztosan tudni róla, hogy Neoverse V2 magokra épül. Utóbbi miatt kijelenthető, hogy ARMv9 architektúrára épít.

Sajnos több konkrétum egyelőre nincs, így a magszám is kérdéses, ahogy a memóriacsatornák száma is, de a kiadott képen DDR5-ös memóriamodulok láthatók, de a DDR5 szabvány támogatása adott.

A Google szerint a saját dizájnja akár 50%-kal jobb teljesítményt, illetve akár 60% energiahatékonyságot biztosít az aktuális x86-os processzorokhoz viszonyítva, de itt nem jelölte meg a cég, hogy konkrétan melyik platformra gondol, ami azért baj, mert elég sok a sebességkülönbség az egyes x86-os dizájnok között. Hasonlóan csonka az összehasonlítás az ARM-os szerverprocesszorokkal, ahol 30%-kal jobb tempót ígér a cég, de nem tudni, hogy konkrétan mihez viszonyítva.

Ami egyértelmű, hogy a friss fejlesztés megkapja a Titanium mikrovezérlőket, amelyek számos sűrűn használt feladatot képesek kvázi gyorsítani, illetve ezáltal tehermentesíteni a processzormagokat.

A Google az Axiont egyelőre házon belül használja, de a tervek szerint még idén elérhető lehet az ügyfelek számára a cég felhőalapú szolgáltatásában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés