2024. október 15.
FinTechShow

EARLY BIRD JEGYEK    2024.04.30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

EARLY BIRD JEGYEK    2024.04.30-IG! 

2024.04.10.

Nemzetgazdasági Minisztérium: A postákon is fel lehetne venni ingyenesen a havi 150 ezer forintot

Szerző:

Kategóriák:

2014 óta a lakosság havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehet fel készpénzt a bankautomatákból. Annak érdekében, hogy az állampolgároknak minél szélesebb körben legyen lehetősége élni az ingyenes készpénzfelvétellel, a Nemzetgazdasági Minisztérium módosító indítványt nyújtott be – olvasható a kormany.hu oldalon.

A javaslat arra irányul, hogy a jövőben a postákon is elérhetővé váljon az ingyenes készpénzfelvétel.

A pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/7730. számú törvényjavaslathoz a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága felé, amely a lakosság számára lehetővé teszi, hogy

a jövőben a bankjegykiadó automaták mellett a postai ügyfél kiszolgálási pontokon is ingyenesen felvehető legyen havonta két alkalommal, összességében legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénz.

A szolgáltatás a Posta elszámoló központot működtető intézmény által üzemeltetett POS terminál útján válik elérhetővé.

A kormány döntése értelmében 2023 júliusától van a lehetőség a vásárlással egybekötött
készpénzfelvételre, legfeljebb 40 ezer forintos értékben, így a jelenlegi módosítás tovább növelheti a készpénzfelvétel lehetőségét, ezáltal segítve és javítva azon településeken élők helyzetét és életminőségét, ahol nem elérhető bankautomata, de posta működik.

A kormány nem engedi a készpénz használatának szűkítését

A készpénzhasználat alkotmányos védelmére vonatkozó javaslatok egyre inkább előtérbe kerülnek Magyarországon (is).

Orbán Viktor miniszterelnök 2024 februárjában elutasította a Mi Hazánk vezetőjének, Toroczkai László vádját, miszerint a kormány korlátozná a készpénzhasználatot Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy

a kormány nem engedi a készpénz használatának szűkítését, és az esetleges nemzetközi nyomás visszaszorításáért alkotmányos ellenállásra is készek lennének.

A Mi Hazánk elnöke szerint alkotmányozó szinten is ragaszkodni kell az állampolgárok készpénzhasználati jogához.

Orbán Viktor meghallgatva Toroczkai nemzetközi példáit is, biztosította a Mi Hazánk képviselőjét arról, hogy

a bankszektor folyamatos kéréseinek ellenállva, a magyar kormány eddig sem és azután sem engedi szűkíteni a készpénz használatát.

Jelen pillanatban a kormány álláspontja szilárda KDNP eleve ragaszkodik a készpénz használatához – és a kormánynak van olyan minisztere, aki ezzel a szakterülettel foglalkozik és a nemzetközi gyakorlatokat folyamatosan nyomon követi.

Az MNB-nek nem célja a készpénz megszüntetése

A 2023 májusában bemutatott “Pénzforgalom 2030 stratégia” alapján az MNB a következő hét évben az elektronikus fizetési megoldások használatát fogja ösztönözni.

Az akkori várakozások szerint 2030-ig a fizetési tranzakciók legalább 60%-a elektronikus lehet, de célzott intézkedésekkel ez az arány meghaladhatja a kétharmadot is.

Az MNB kiemelte, hogy az elsődleges céljuk nem a teljes digitalizációs reform, hanem az, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető választási lehetőség legyen mind az elektronikus fizetés, mind a készpénzhasználat.

,,A magyarok kultúrájában szervesen benne van a készpénz, ezért az MNB-nek nem célja a készpénz megszüntetése.”

– hangsúlyozta előadásában Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója tavaly májusban.

Az MNB is támogatja a készpénzhez való hozzáférést az ATM-ek számának bővítésén keresztül

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023 januárjában új rendeletet adott ki, amely többek között meghatározza, mennyi ATM-et kell üzemeltetniük a bankoknak.

„Kevés az egy főre jutó ATM-ek száma Magyarországon, a készpénzforgalom viszont sokkal nagyobb, mint más országokban”

– írja a Bank360.hu az MNB válasza alapján.

Az MNB a kibocsátott – készpénzfelvételi funkcióval rendelkező – fizetési kártyák függvényében előírja, minimum mennyi ATM-et kell üzemeltetni a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és a vármegye egyéb településein, illetve azt is rögzíti, mennyi készpénzes forgalom juthat egy ATM-re.

A FinTechZone elemzése alapján az ATM-rendelet eredményeként – a banki áthelyezési stratégiáktól függően – 200-400 darab ATM berendezéssel bővülhet a hálózat, amelynek eredményeként az ATM-ek száma meghaladhatja az 5 ezret. Ha ehhez hozzávesszük a postákon történő készpénzfelvételi lehetőséget, akkor további 2200 helyen lehet hozzáférni a készpénzhez.

Összességében több helyen férünk majd készpénzhez, mint háziorvosi szolgáltatáshoz Magyarországon.

Címlapfotó: pxhere.com. Link. CC0 Public Domain

Címkék: