szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar Péter hétvégi demonstrációja után több zenész is sérelmezte, hogy a megkérdezésük nélkül játszották le közönségkedvenc számaikat. Demjén Ferenc kerek perec kijelentette: reméli, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalát „egy ilyen politikai cirkuszhoz” engedélyezi.

Ismerős Arcok, Demjén Ferenc, Carson Coma és Bëlga – mások mellett ezektől a hazai előadóktól játszottak le dalokat felvételről Magyar Péter szombati tüntetésén, mind műfajilag, mind politikai kötődésben is elég széles spektrumot képezve.

Az előadók közül többen arról számoltak be, hogy sérelmezik, hogy senki nem kért tőlük engedélyt ehhez, de mint kiderült, a jog szerint nem is lett volna erre szükség.

Az Európát eléneklő Varga Miklós már a demonstráció estéjén arról posztolt, hogy egy számára „vállalhatatlan erkölcsi hátterű egyén által szervezett politikai nagygyűlésen, a szerzői jogokra fittyet hányva”, tudta és beleegyezése nélkül felhasználták a dalát, ezért tiltakozik a “nyilvánvaló jogsértés” miatt.

A jogsértés tényét némileg árnyalta Németh Alajos, a Bikini vezetője, egyben a szerzői jogok érvényesítéséért felelős Artisjus elnöke. Németh arról beszélt a Blikknek, hogy bárki vásárolhat jogokat egy zeneszámhoz, de Magyaréknak „helyénvaló” lett volna külön engedélyt kérniük a zenészektől. Mint mondta, ő is csak utólag értesült arról, hogy a Közeli helyeken is szerepelt a tüntetésen. A zenék megvásárlását szerinte nem lehet részletesen nyomon követni, de úgy gondolja, hogy „egy ekkora politikai rendezvény esetében illett volna megkérdezni tőlünk, hogy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a mi dalunkat is lejátsszák”. Gyorsan leszögezte: nem akar politikai állásfoglalásba bocsátkozni.

Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem

– jelentette ki kerek perec Demjén Ferenc a lapnak, tőle A szabadság vándorait játszották szombaton, szintén a tudomása (és így hozzájárulása) nélkül. Az Ismerős Arcok frontembere, Nyerges Attila azt mondta a Blikknek, nem lepődött meg azon, hogy nem kértek tőle engedélyt a Nélküled lejátszásához, ami a 2009-es megjelenése óta „már számtalan furcsa helyszínen és környezetben került felhasználásra” az együttes tudtán kívül. „Eleinte még próbáltunk fellépni a hasonló esetek ellen, de egy idő után rájöttünk, semmi értelme”, mondta. „Mivel tudomásom szerint hivatalosan ez úgy működik, hogy a rendezvény szervezőjének mindössze az Artisjus felé kell elszámolnia a dal felhasználásáról, a mostani esettel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy remélem, abban a környezetben is átszűrődik majd a dal valódi mondanivalója.”

Több érintett előadót – így a Carson Comát, a Csík zenekart, a Bëlgát, az Anna And The Barbiest – is megkerestünk azzal kapcsolatban, hogy miként értékelik a történteket, ám érdemben nem, vagy egyáltalán nem válaszoltak. A Kormorán részéről azt írták, hogy nem volt sem engedélykérés, sem egyeztetés a tőlük játszott Nemzeti dalt illetően (aminek a zeneszerzője és előadója eredetiben Tolcsvay László).

A Kormorán zenekar nem Magyaroknak, hanem magyaroknak ad hangversenyeket

– summázták a véleményüket.

Magyar Péter a fennforgásra válaszul több platformon is jelezte, hogy előzetesen kikérték az Artisjus állásfoglalását, ahonnan azt a tájékoztatás kapták, hogy nincs engedélykérési kötelezettségük.

A felháborodott és/vagy hallgatásba burkolózó zenészeken kívül olyan is volt, aki személyesen állt ki és énekelt a tüntetésen: Rost Andrea, aki a You’ll Never Walk Alone című dalt adta elő. Az operaénekest Nagy Ervin hívta fel Magyar kérésére, ő pedig igent mondott.

Rost Andrea: „Az első másodpercben a szereplésem esetleges következményeire gondoltam”

Az énekesnő némiképp váratlanul jelent meg a Magyar Péter által meghirdetett szombati budapesti demonstráción. Cáfolja, hogy a sértettség vezette oda.

Az, hogy a politikusok milyen zenével erősítenek a rendezvényeiken és a kampányaikban, Amerikában kifejezetten kényes téma, és kifejezetten sok zenész tiltakozott már emiatt. Legutóbb például Sinéad O’Connor örökösei szólították fel Donald Trumpot hogy ne használja a tavaly júliusban, 56 éves korában elhunyt énekesnő dalait.