szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az énekesnő némiképp váratlanul jelent meg a Magyar Péter által meghirdetett szombati budapesti demonstráción. Cáfolja, hogy a sértettség vezette oda.

Nagy Ervin hívta fel Magyar Péter kérésére Rost Andreát, hogy énekelne-e a szombati tüntetésen – ezt maga az énekesnő mondta el a Népszavának. Azt is elárulta, hogy az „első másodpercben a szereplésem esetleges következményeire gondoltam, de ez nem tartott tovább egy pillanatnál. Úgy gondolom, hogy Magyarországon kell, hogy legyen egy harmadik tömörülés egy olyan ember égisze alatt, akinek konkrét elképzelései vannak, ugyanakkor határozott és azt mondja el, amit nagyon sok ember gondol ebben az országban és országhatáron túl is”.

Szerinte ahhoz, hogy ez az ország továbbmenjen, változásra van szükség, és arra, hogy egy olyan csapatra lehessen voksolni, amely ténylegesen a magyarok érdekeit tartja szem előtt.

Sokan furcsállották, hogy a You’ll Never Walk Alone című dalt énekelte – angolul – a demonstráción, amely többek között a Liverpool FC himnusza. Rost szerint viszont „a dal jelentkezett be nála”, már csak azért is, mert annak magyar kötődése van. Bár Richard Rodgers és Oscar Hammerstein jegyzi, de a Carousel című, 1945-ben írt musicalben hangzik el, amely Molnár Ferenc Liliom című művének zenés változata.

Arra a kérdésre, hogy nem sértett emberként vett-e részt a tüntetésen, mert Ókovács Szilveszter maradt az Operaház élén, azt mondta, hogy ebben az ügyben legalább negyven embernek kellene sértettnek lennie, hiszen komplett művészeti csoportosulások pályáztak, a szakmai bizottság szavazatai alapján pedig Kesselyák Gergely kapta a legtöbb szavazatot.

„Csák János kulturális és innovációs miniszter előzetesen azt fejezte ki, hogy pezsgést akar, sok pályázót és egy olyan Operaházat, amelyet nemzetközi szinten jegyeznek. Ezzel szerintem gyökeres ellentmondásban áll a döntése, amely szerint ugyanazzal a vezetővel menjen tovább minden ugyanúgy. Ez nem sértés, más szót használnék erre, de elég talán, ha azt mondom, én nem vagyok sértődékeny.”

Rost Andrea nem szerződik az Operába, a nyári Varázsfuvola-előadásokból is kiszáll

Az operaénekes, aki korábban indult az Operaház igazgatói pályázatán, nem indokolta a döntését, csak annyit írt, hogy „némi mérlegelés után, fájó szívvel” hozta meg.

Borítóképünkön Rost Andrea a 2024. április 6-i tüntetésen. Fotó: Fazekas István