RISC-V-s C-GPU-t tervez az X-Silicon

A fejlesztés furcsán kombinálja a CPU-t és a GPU-t.

Az X-Silicon bejelentette, hogy a RISC-V architektúrára építve a CPU és a GPU furcsa elegyét tervezik, amely rendhagyó módon kombinálja a két részegység előnyeit. A C-GPU-ként aposztrofált rendszer nem különálló blokkot használ a processzornak, illetve az integrált grafikus vezérlőnek, hanem a processzormag mellé kerülnek közvetlenül a GPU-kra jellemző fixfunkciós elemek.

Az alapot RISC-V Vector RVV kiterjesztéssel kiegészített, RISC-V utasításarchitektúrát alkalmazó mag adja, amely 16 darab 32 bites lebegőpontos feldolgozót kínál egy skalár egység mellett. Ez egyszerre maga a processzormag, illetve a grafikus feladatokat feldolgozó multiprocesszor is. A dedikált L2 gyorsítótárral rendelkező maghoz különböző, grafikus és AI feladatokhoz illeszkedő részegységek társulnak, és ez a mag skálázható a teljes architektúrán át, amelyen keresztül megosztott eDRAM felel rendszerszintű gyorsítótárként.

[+]

Az X-Silicon számos elérhető API támogatását tervezi, többek között OpenGL ES, Vulkan, illetve OpenCL. Ezen túlmenően hardverabsztrakciós réteg teszi lehetővé a rendszerhez való közvetlen hozzáférést az érintettek számára.

Arról nincs adat, hogy ebből mikor lehet gyakorlatban is működő termék, de maga az IP licencelhető lesz az egyes cégek számára.

Előzmények

Hirdetés