eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Young business woman with fake eyes painted on adhesive note sleeping at workplace in office
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

Döbbenetes következményei lehetnek a rendszertelen munkarendnek

A rendszertelen munkarend által okozott hátrányok, mint a fáradtság és a családdal töltött idő hiánya, jól ismertek. Ám új kutatások rávilágítanak arra, hogy mindez súlyosabb hosszú távú egészségügyi következményekkel is járhat.

Egy amerikai folyóiratban közzétett új kutatás szerint a fiatal felnőttkori rendszertelen munkarend hosszú távon komoly egészségügyi és mentális problémákhoz vezethet, beleértve az alvásminőség romlását, a fizikai és mentális funkciók csökkenését, valamint a rossz egészségi állapotot és depressziós tüneteket - írja a Pénzcentrum a CNN cikke nyomán.

A portál a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva arról számol be, hogy a rendszertelen munkaidő negatívan befolyásolhatja az általános egészségi állapotot és a társadalmi életet. Dr. Wen-Jui Han, a New York-i Egyetem Silver School of Social Work professzora szerint a vizsgált munkarendek nagy része nem felel meg a stabil nappali munkavégzésnek, ami jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet. A tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik változatos munkarendben dolgoznak,

nagyobb valószínűséggel alakulnak ki 50 éves korukra alvásproblémák, romló fizikai és mentális funkciók, rosszabb egészségi állapot és depressziós tünetek.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy ezek az összefüggések hogyan kapcsolódnak a társadalmi helyzetükkel összefüggő tényezőkhöz. A kutatók több mint 7300 ember adatait elemezték, akik az 1979-es National Longitudinal Survey of Youth résztvevői voltak. Az eredmények rámutattak arra, hogy a rendszertelen munkarend különösen negatívan érintette az egészséget a középkorúak körében.

A lap szerint azonban van megoldás: a dolgozók enyhíthetik ezeket a negatív hatásokat bizonyos stratégiák alkalmazásával, mint például egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással. Fontos továbbá az alvás körülményeinek optimalizálása és rendszeres egészségügyi ellenőrzéseken való részvétel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×