Végrehajtotta szűzrepülését a brazil gyártó utasszállítóból átalakított E190F cargo-repülőgépe.

A São José dos Camposban működő üzemből teljesített út két óráig tartott, amely alatt az összes előre meghatározott ellenőrzést elvégezték a szakemberek.

Az első felszállást még számos berepülés követi a forgalomba állításig, emellett földi nyomáspróbákat is végeznek, és a rakománykezelő-rendszer működését is tesztelik.

Forrás: Embraer

Az Embraer 2022 márciusában jelentette be, hogy elindítja az E190-es és E195-ös típusok áruszállítóvá alakítási programját, az első példány a hatósági tanúsítást követően, még idén forgalomba állhat. A program több mint 600 dolgozónak és 40  beszállítónak ad munkát.

A fedélzet és az alsó raktér kapacitását együttvéve a maximális hasznos teherbírás az E190F esetében 13,5 tonna, az E195F esetében pedig 14,3 tonna.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A konverziós programban a gyártó nagy méretű cargo-ajtót alakít ki a törzs szárny előtti részén, megerősíti a fedélzet padlózatát, amelyre rakodást segítő rendszert szerel, a pilótafülke és a raktér közé 9 G erőhatásnak is ellenálló válaszfalat, valamint a fedélzetre tűzoltó rendszert épít be.

A közepes méretű E-Jet áruszállítók a turbólégcsavarosoknál (pl. ATR-ek) 50 százalékkal nagyobb kapacitást és háromszor nagyobb hatótávolságot kínálnak, a keskenytörzsű Boeing 737 és A320 típusoknál viszont 30 százalékkal alacsonyabb költséggel üzemeltethetők.