Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et

A Microsoft nagyon sok pénzt kér a három éves ESU-tervért, ami sokakat kényszeríthet Windows 11-re.

Már egy ideje tudni, hogy lassacskán véget ér a Windows 10 aktív terméktámogatása, így a Microsoft egyre inkább erőlteti az ügyfeleknek a Windows 11-re való frissítést. A klienseknek szánt licencek tekintetében hivatalosan 2025. október 14-én érkezik az utolsó hivatalos frissítés az öregedő Windowsra, de arról is volt már szó, hogy a Microsoft kínálni fog úgynevezett ESU-tervet (Extended Security Updates), ami főleg a szervezeteket célozza, és gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy a hivatalos terméktámogatás lejárta után is lehessen kérni további biztonsági javításokat. Ez az alternatíva további három évvel tolja ki a biztonsági frissítésekre vonatkozó terméktámogatást, de ezért évenként kell fizetni a redmondiaknak.

A PC World riportja szerint a Microsoft 61 dollárt fog kérni egy évnyi hosszabbításért, a második év már 122 dollárba, míg harmadik 244 dollárba kerül majd. Összesen tehát 427 dollárt kér majd a redmondi óriáscég azoktól a kereskedelmi szervezetektől és oktatási intézményektől, akik szeretnének élni a teljes három éves ESU-tervvel.

A fentieken túl egyéni fogyasztóknak szóló konstrukció nem lesz, számukra az amúgy ingyenes, Windows 11-re való frissítés az egyetlen opció.

Előzmények

Hirdetés