szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Moziban is elég jól teljesített, de szerdától már streamingelve is megnézhető Koltai Lajos filmje.

A decemberi bemutató óta több mint 330 ezer néző volt kíváncsi Koltai Lajos Vecsey H. Miklós címszereplésével készült Semmelweis-filmjére, most újabb nézőkhöz juthat el, ugyanis felkerült a Netflix kínálatába.

Mint írtuk, a film születésére némi baljós (NER-es) árny vetült. A filmekre szánt állami pénzekről döntő Nemzeti Filmintézethez (NFI) Gárdos Péter és Geszti Péter beadott ugyanis egy Semmelweis-film-tervet, ami után meg is rendelték a forgatókönyvet. Elkészült az első változat, amelyről pozitívan nyilatkoztak, ám végül – koncepcionális okokra hivatkozva – mégis elkaszálták a projektet. Rá néhány napra hirtelen megérkezett viszont az NFI-hez a kormány kedvenc producere, Lajos Tamás és Koltai Lajos terve ugyanebben a témában. És – láss csodát – nyert is egy jól látható összeget, konkrétan 2,4 milliárd forintot.

A kritikánkban azt írtuk, hogy minden hibája ellenére a Semmelweis a NER-es kurzusfilmek legjobbika (ezt a státuszát az azóta mozikba került Most vagy soha! sem befolyásolta, sőt még jobban megmutatta, hogy a filmkészítéshez nemcsak sok pénz, hanem szakmai hozzáértés is szükséges), ugyanis „az anyák megmentőjéről” valóban mívesen elkészített film készült.

„Koltai Lajos harmadik rendezése a sztoriját tekintve egy leegyszerűsített (orvos)történelmi tabló, a kivitelezését tekintve viszont kiváló színészi alakításokkal és emlékezetes látvánnyal leforgatott jó értelemben ’régimódi film’. A legjobb a mostanában készült kurzusfilmek között, és a legjobb Koltai rendezései között is” – írtuk.

Most mindenki eldöntheti, hogy igazunk volt-e, és már ki sem kell mozdulni otthonról.

Az anyák megmentője, a kurzusfilmek legjobbika: megnéztük a Semmelweist

A magyar hősökről szóló, államilag busásan támogatott filmek sorozatából, nem túl bonyolult üzenettel, de legalább kiváló színészi alakításokkal és pazar látványvilágával kiemelkedik Koltai Lajos filmje.