Az aktuális Vitara generáció itthon (is) közkedvelt, ám összességében elég koros típus, amely messze meghaladta az autógyártási trendekben manapság megszokott 6 éves megújulási ciklust. A kis crossover már idestova 9 éve rója az utakat, a mostani frissítés pedig gondoskodik arról, hogy még tovább nyúljon a széria életkora.

Noha a 2015-ben bemutatott újkori Vitara ráncait már több ízben is felvarrták, idén még egyszer megfiatalodik a modell az európai piacnak címezve. A szolid kozmetikai változás mellé új infotainment érkezik, fejlettebb biztonsági arzenállal – a megújulás pedig ennyiben ki is merül, amiről érezhetjük, hogy ismét csekély mértékű lett.

A fő attrakció az új érintős rendszer

A 2014-es Párizsi Autószalonon debütáló, 2015 márciusi, hazai gyártáskezdetű Vitara első ízben 2018-ban kapott egy időközi frissítést, 2020-ban pedig a könnyűhibridek mutatkoztak be, ezek mellé megérkezett 2022-ben a vitatott hatékonyságú, teljes hibrid hajtáslánc. A Suzuki bízik benne, hogy a koros modell az újabb frissítéssel és jó árcédulával továbbra is kellemes szereplőként maradhat a piacon.

A külső változásokból sok apró van, ám a marginális frissülés összességében láthatóan frissebb frontot eredményezett. Újak, keskenyebbek a menetfények, új a lökhárító és a hűtőmaszk is, az alsó középső nyílás pedig méretesebb lett. Mindemellé új, aerodinamikai szempontból előnyösebb könnyűfém felnik is érkeztek, ráadásul két új szín is érkezett a palettára.

A műszerfalon maradt szinte minden a régi, az analóg óracsoport már-már nosztalgikus hatású napjainkban a jóformán mindenütt vetített egységek mellett. Ellenben a japánok beépítették a középkonzol tetejére az új S-Crossban debütáló 9 colos érintőkijelzőn futó központi rendszert. Az egység természetesen rendelkezik USB porttal, tudja az Apple Carplay és Android Auto funkciót, plusz Wi-Fi kapcsolattal is szolgál.

Minimálisan frissült az immáron 9 éves modell

A gyártó frissítette a modellben található biztonsági asszisztenseket is, amelyek így vélhetően szofisztikáltabb működést nyújtanak. Nem csak szoftveresen, hanem hardveresen is fejlődtek ezek az eszközök: a fékszenzort például kettős érzékelősre cserélték. Az egyéb műszaki paraméterek viszont nem változtak, így maradt a 129 lovas 1,4-es könnyűhibrid, természetesen összkerékhajtás opciójával.

Emellett maradt a palettán a drágán mért 101 lovas teljesítményt adó 1,5-ös szívó benzinessel operáló hibrid, amelynek 115 lóerő a rendszerteljesítménye és szériában automata. A friss, 2024-es modellek nyár elején érnek a szalonokba, így hamarosan a vevők már a ráncfelvarrott verziókból is vihetnek a készletes példányok mellett.