eur:
389.02
usd:
360.75
bux:
68437.25
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay.com

Lehet tovább fokozni a sör ízét

A megoldás a mesterséges intelligencia.

Belga kutatók megtanították a számítógépeket arra, hogyan kell „kóstolni” a sört. A sör ilyen fajta kóstolása megváltoztatja az italok főzési, ízlelési és élvezeti módját. Ezek a mesterséges intelligenciát használó modellek több száz létező termék sokéves, aprólékos profilalkotásán alapulnak, amivel képesek megjósolni a fogyasztói értékeléseket, majd javaslatokat tenni a belga sörök ízének javítására − írja az Origo.

Képesek megérteni az ízeket: ez pont olyan, mintha megtanítottuk volna a számítógépeket ízlelni. Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel, ami óriási dolog, mert eddig a legtöbb ízkutatás mindig csak konkrét ízvegyületekre összpontosított, gyakran csak néhányra – mondta Kevin Verstrepen, a KU Leuven professzora, a VIB-KU Leuven Mikrobiológiai Központ és a Leuveni Sörkutató Intézet igazgatója a ZME Science online tudományos portálnak.

Hozzátette: a munkájuk ígéretesnek mutatja a mesterséges intelligencia használatát az élelmiszeriparban, bár ők a sörre összpontosítanak, ugyanez a megközelítés bármely élelmiszer esetében lehetséges. Arra számítanak, hogy az élelmiszergyártók az elkövetkező években bevezetik a mesterséges intelligenciát a munkájukba, ami megváltoztatja a közeljövőben a tányérunkra kerülő ételeket.

Verstrepen és munkatársai tudományosabb megközelítést keresve objektív mutatókat kerestek a sörízek leírására és előrejelzésére. A Nature Communications folyóiratban publikált, aprólékos munka öt éven át tartott és kétszázötven belga sörre terjedt ki, ahol több száz aromás vegyület koncentrációját mérték.

Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel, majdn a gépi tanuláshoz fordultak, hogy elemezzék a számtalan ízvegyület közötti kölcsönhatásokat.

Fő célunk az volt, hogy új, fontos ízvegyületeket azonosítsunk a sör számára, vagy hogy jobban megértsük az ízvegyületek közötti „érzékszervi kölcsönhatásokat”: az egyik íz fokozását vagy elfedését a másikkal – emelte ki Verstrepen, hozzátéve, hogy egyes vegyületek ízét jól tanulmányozták, hogy tudják, milyen koncentrációban kezdjék el érzékelni őket.

A csapat által kifejlesztett mesterséges intelligenciamodellek így képesek megjósolni a sör kulcsfontosságú aromáit és általános értékelési pontszámát, gyakorlatilag kiküszöbölve az emberi kóstolás szükségességét.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×