szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt is elmondta, melyik jelenet tetszett neki legjobban.

Az egyik legbriliánsabb sci-fi, amit valaha láttam

– ezekkel a szavakkal áradozott Steven Spielberg a Dűne második részéről, és hozta zavarba a filmet rendező Denis Villeneuve-öt egy beszélgetés során.

Spielberg szájából különösen azért értékes ez a dicséret, mert többek közt olyan filmklasszikusokat tett le az asztalra, mint az E.T. vagy a Harmadik típusú találkozások.

A podcastban, amit a Variety szemlézett, Speilberg olyan nagy nevekhez hasonlította kollégáját, mint Stanley Kubrick, George Lucas, Federico Fellini, Tim Burton, Wes Anderson, James Cameron, Christopher Nolan vagy Ridley Scott, akik képesek voltak univerzumokat teremteni az alkotásaikkal. „A lista folytatható, de nem olyan hosszú, és én mélyen hiszem, hogy te vagy az egyik legújabb tagja”, mondta Villeneuve-nek.

A második Dűne-filmből különösen a homokféreghajtás tetszett neki, amire azt mondta, az egyik legnagyszerűbb jelenet, amit látott.

Hogy mitől annyira különleges ez a rész, arról mi is írtunk a filmről szóló kritikánkban:

Az emlegetett homokféreghajtós jelenetben például szinte semmi nem történik: Paul Atreides (a sztoriban ekkor már új, fremen nevén Muad’Dib) ráugrik egy féreg hátára, igyekszik megfelelő helyre dobni „csáklyáját”, majd amikor ez sikerült, végül fel is tud állni a száguldás közben – ennyi. És mégis: minden egyes, a féreg mozgása közben felverődő homokszem, a kameraállások változása, Hans Zimmer kiváló zenéjének ritmusa, üteme, hangereje, zaklatottsága vagy kisimulása, a hangeffektek erőssége és sűrűsödése, majd hirtelen beolvadása a zenébe, a színek, a homokból összeálló porfelhő okozta szürkeség kontrasztja a napfény melegségével – a tompáé az élessel –, a vészjósló közeli képek és a diadalmas vagy épp máshogyan vészjósló totálok váltakozása olyan hihetetlenül hatásos, hogy lehetetlen nem a moziszékbe szögezve, elakadó levegővel végignézni, és még az is nehezen elkerülhető, hogy az érzelmi hatás is megérkezzen a végén. Még akkor sem, ha amúgy olyan különösebben nem is érdekel, sikerül-e Paul Atreidesnek meglovagolnia a homokférget.

A Variety korábban arról írt, hogy a jelenetet 44 nap alatt forgatták le. A film eddig világszerte 570 milliós bevételt hozott.