szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utolsó negyedévben „csak” 19 százalékkal nőtt a BYD nyeresége. Az egész éves nyereség 1,5 ezer milliárd forintnyi jüan lett.

A kínai BYD elektromos autógyártó adózott eredménye a tavalyi utolsó negyedévben 19 százalékkal, 8,67 milliárd jüanra (1,2 milliárd dollárra, nagyjából 440 milliárd forintra) nőtt, ami a legkisebb emelkedés 2022 első negyedéve óta. A BYD bevétele október–decemberben 15 százalékkal, 180,04 milliárd jüanra emelkedett.

Az elmúlt negyedévben a BYD több mint 526 ezer elektromos járművet adott el, ezzel első ízben előzte meg az amerikai Teslát.

A kínai vállalat adózott eredménye a tavalyi év egészét tekintve 81 százalékkal, 30,04 milliárd jüanra (mintegy 1,5 ezer milliárd forintra) nőtt. Egy szemléltető jellegű összehasonlítás: Magyarország központi költségvetését a Pénzügyminisztérium 2,5 ezer milliárd forintos hiánnyal tervezte. Igaz, ez nem tartható, mindenesetre 1,5 ezer milliárd forint máris kihúzná a slamasztikából a büdzsét.

A BYD tavaly rekordszámú, 3 millió new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és a különböző hibrideket is magában foglaló, alternatív hajtású járművet értékesített, ami 62 százalékkal több 2022-höz viszonyítva. A cég az idei évre 3,6 millió NEV autó eladását tervezi.

A Szegeden elektromos autók gyártására készülő vállalat magyarországi leányát január 8-án egyelőre komáromi székhellyel jegyezte be a tatabányai cégbíróság.

Irdatlan tőkével megalakult a kínai BYD új magyar cége

A Szegeden elektromos autók gyártására készülő vállalatot január 8-án egyelőre komáromi székhellyel jegyezte be a tatabányai cégbíróság.

A BYD Auto Hungary Kft. jegyzett tőkéje 191 milliárd 855 millió forint, a fő tevékenysége közúti gépjárművek gyártása. Az is igaz ugyanakkor, hogy ez a hatalmas összeg még csak a tizede az 5 milliárd euróra becsült beruházásnak, illetve éppen ez a 10 százalékos arány az, amelyet nagy valószínűséggel a magyar állam áll, legalábbis ez következik az elmúlt évek támogatáspolitikájából.