SG.hu

Az algoritmusok az emberekkel versenyeznek a vagyonkezelés területén

A fejlett technológiák, különösen a mesterséges intelligencia fejlődése jelentősen modernizálják a vagyonkezelési szolgáltatásokat. Az algoritmikus szolgáltatások a pénzügyi tanácsadók által felszámított díjak töredékéért építik és kezelik a befektetési portfóliókat. Használatuk iránt a fiatalok nagyon nyitottak, az idei év végére a mesterséges intelligencia 1,4 billió dollárt fog kezelni.

A robot-tanácsadók olyan platformok, amelyek minimális emberi beavatkozással automatizált befektetési, portfóliókezelési folyamatot folytatnak, és figyelembe veszik az ügyfelek egyéni kéréseit. Portfóliók összeállításában segítő algoritmusokat már évek óta használnak a profi pénzkezelők, de az elmúlt évtizedekben az átlagemberek számára is elérhetővé váltak. Napjainkban a millenniumi generáció mintegy 50%-a érdeklődik a robot-tanácsadói szolgáltatások iránt, és ez az arány majdnem kétszerese az előző generációnak. Emellett a robot-tanácsadókat alkalmazó vállalatok szegmense is meglehetősen gyorsan növekszik, az iparág átlagos éves növekedési üteme 14% körüli. Várhatóan az idei év végére a mesterséges intelligencia 1,4 billió dollárt fog kezelni, és az ebben az üzletágban tevékenykedő vállalatok piaci értékét már most 50 milliárd dollár körülire becsülik.

Ez felveti a kérdést: vajon ez azt jelenti, hogy hamarosan egy MI váltja fel a hagyományos befektetési tanácsadót? Az biztos, hogy a robot-tanácsadóknak számtalan előnyük van az emberekkel szemben. Kivételes pontossággal és maximális sebességgel elemzik a piaci helyzetet, és optimális befektetési stratégiákat ajánlanak. Nincs "emberi tényező" és nincs érzelmi komponens a negatív megnyilvánulásaiban (fáradtság, stressz, bizonytalanság, tétovázás), ezért a hibázás lehetősége minimálisra csökken. Az ügyfelek leggyakoribb kérései profilozható, szabványosított, így a feladatokat lefedő megoldások és termékek létrehozása nem jelent problémát. Az MI ezt olyan fontos tényezők figyelembevételével teszi, mint az ügyfél kockázattűrése, hozamcélja, struktúrája és a befektetési portfólió eszközeinek minősége.

Az automatizált tanácsadás olyan gyorsan fejlődött az elmúlt években, hogy a modern robot-tanácsadók elkezdték nem lineárisan értékelni az ügyfél-igényeket. Az algoritmusok képesek meglehetősen nagy alkalmazkodóképességet, sőt, szükség esetén rugalmasságot mutatni a felhasználói kérések terén. A folyamatok automatizálása lehetővé teszi, hogy a hagyományos tanácsadókhoz képest jelentősen alacsonyabb költségekkel kínálják szolgáltatásaikat. Ezáltal a robot-tanácsadók csökkentik a belépési küszöböt a vagyonkezelési iparágba, és a befektetők szélesebb köre számára teszik azt elérhetővé. A vagyonkezelési ágazat demokratizálódásának tendenciája számos piaci szereplő számára különösen inspiráló, konkrétan a svájci UBS bank 1,4 milliárd dollárért akarta felvásárolni a robot-tanácsadási piac egyik vezető cégét, a Wealthfrontot.


Az emberekhez képest tökéletesnek tűnő versenytárs azért nem tarolta le a piacot, mert sokan igényelnek személyes élő kommunikációt. A vagyonkezelők bizalomteljesebb kommunikációt tudnak kialakítani ügyfeleikkel, ami hozzájárul a jobb kiszolgáláshoz és kellemes benyomást hagy az együttműködésről. Az elektronikus szabványosított eljárások még a hagyományos brókerszolgáltatásokban sem helyettesítik teljesen az emberi kommunikációt. A legnagyobb bankok továbbra is két formátumban hajtják végre a megbízásokat: low touch (a kérések automatizált feldolgozása) és high touch (amikor a kéréseket manuálisan dolgozzák fel). Ráadásul nem minden ügyfél elégedett a szabványosított ajánlatokkal, ezért élő kommunikációval egyedi megoldásokat kell kidolgozni.

Gyakran előfordul, hogy az ügyfelek nem szabványos feladatokra keresnek olyan megoldásokat, amelyeket a mesterséges intelligencia nem feltétlenül tud nyújtani. Például tanácsra és hatékony megoldásra van szükségük az adóoptimalizálás vagy a szabályozási korlátozások tekintetében. Egyes ügyfelek vegyes eszközportfólió létrehozását kérik, amely nem nyilvános vállalatokat is tartalmazna, míg a robótanácsadás elsősorban a nyilvánosan forgalmazott likvid eszközökre specializálódott. Rugalmasság terén is hátrányban van a gép, egy adott befektetési magatartás paramétereit néha gyorsan át kell alakítani a globális változásoknak megfelelően. A hagyományos tanácsadók gyorsabban tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez és mindig előfordulhatnak előre nem látható szempontok, nehéz helyzetek.

Nem minden esemény illeszthető matematikai egyenletek szigorú soraiba. A felhalmozott tapasztalat és a piaci trendek mélyreható ismerete lehetővé teszi a professzionális tanácsadók számára, hogy ne csak egy MI javaslatait igazítsák ki, hanem olyan tanácsokat is adjanak, amelyek nem korlátozódnak a statisztikákra, hanem további összefüggéseket és személyes körülményeket is figyelembe vesznek. Így nehéz azt a kérdést megválaszolni, hogy kinek van nagyobb esélye a hosszú távú győzelemre: egy robotnak vagy egy embernek? Nincs egyértelmű válasz, hiszen a technológia dinamikus fejlődése menet közben átírja a megszokott forgatókönyveket, és ez alól a befektetési piac sem kivétel.

Az elmúlt évben megduplázódott azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek negyedéves jelentéseikben megemlítik a mesterséges intelligenciát. Az S&P 500 vállalatnál ez a szám meghaladja a harmadot (36%), közöttük vannak a vitathatatlan piacvezetők: a Google, a Meta Platforms, az Amazon, az Nvidia és az IBM. Bár a technológia óriási lehetőségeket kínál az automatizáláshoz, az ambiciózus célok és a személyes döntések továbbra is kizárólag az emberek hatáskörébe tartoznak. A nagy pénz nagy döntésekkel, nem szokványos, többszintű lépésekkel és kockázattal jár. Ezek olyan játékok, amelyeket csak az emberek tudnak hatékonyan játszani, és nem valószínű, hogy bárki robotokra bízná őket - legalábbis egyelőre még nem. Ezért egy ideális világban az MI és az emberek kiegészíthetik és ki is kellene, hogy egészítsék egymást. Egyetlen tisztán digitális termék sem olyan "csodapirula", amely kivétel nélkül mindenkinek beválik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A vagyonkezelésben régóta használnak kiértékelő, előrejelző algoritmusokat... haladnak a korral.