A Volkswagen ID.Buzz az elektromos hajtás mellett modern retró stílusával is hódít, ám a németek nem állapodtak meg ennyiben, s az egykor hippibuszként ismert modell újkori változatát izmosításnak vetették alá. A wolfsburgi villanymodellek esetében a GTX jelölést kapják a legerősebb változatok, ami ezúttal sincs másképp: 335 lóerővel jött el az ID.Buzz GTX, amely a típus első kétmotoros verziója.

A lemezek alatt nem nagy meglepetés, hogy az egymotoros ID.3 GTX és a kétmotoros ID.7 technikája bújik meg. Ennek megfelelően hátra az előbbi modellekből ismerős 286 lovas hátsó motort kapjuk, amelyet egy 109 lovas első erőgép egészít ki. Az összkerekessé váló villanybusz rendszerteljesítménye 335 lóerőre adódik.

Többféle üléskonfigurációval kérhető

A hajtásláncot egy 79 kWh-s akkucsomag egészíti ki, amit a rövid tengelytávú ID.Buzz esetében már láthattunk, ráadásul opcionálisan a hosszabb tengelytávval együtt a 86 kWh-s energiatároló is kérhető, amelyek 185, illetve 200 kW-tal tölthetők legfeljebb. A 20-80%-os tankolás így maximum 30 percet vesz igénybe.

A gyártó ígérete szerint mindkét sportosított modellváltozat tudja majd a 6,5 szekundumos 0-100-as gyorsulást, ami, noha lassabb az ID.3 GTX és az ID.7 GTX gyorsulásánál, mégis elég sebes lehet, hiszen alapvetően egy kisbuszról van szó. Azért a Golf GTI közelébe odaér a legizmosabb ID.Buzz. Az erősebb motorok miatt a modell vontatási képességei is fokozódtak: immáron 1600, illetve 1800 kg húzható vele.

A panoráma tető fénye dobja fel a komor belteret

A többi GTX-hez hasonlóan itt is visszafogott külső változásokat kapunk: új a jellegzetes légnyílásokkal feldobott lökhárító, valamint a fényes fekete, méhsejtmintás hűtőrács is. A tükrök is feketék lettek, illetve kapunk még 19-es Venlo könnyűfém felniket, amelyek helyett a vevők 21 colos tárcsákat is választhatnak. Mindemellett ütős színeket is elérhetővé tesz a Volkswagen, ami tovább fokozza a látványt és az egyedi hangulatot.

Az utastér a megszokott kezelésben részesült, ennek megfelelően fekete tetőkárpitot és sötét burkolatokat kapott az autó azokon a pontokon, ahol a hétköznapibb verziók színes műanyagokat villantanak. Ugyancsak különbözik a fekete szövet üléskárpit. A piros varrás és kontúrvonalazás persze feldobja a komorabb hangulatot, ahogy a pirosan varrt bőr kormánykerék is igyekszik megtörni az egyhangúságot. A rövid verzió két, öt vagy háromsoros hat üléses elrendezésben kérhető, míg a hosszabb GTX hét üléssel is konfigurálható.

Nem sokkal látványosabb, ám jóval sebesebb lett a GTX

A 12,9 hüvelykes infotainment is maradt, ahogy a Chat-GPT funkciót is megkapják a vevők a panoráma napfénytető mellé. A felszereltség tehát sportmodellhez méltó módon bőséges. Az európai vevőknek ráadásul már nem is kell sokáig várni, nyáron érkezhetnek ugyanis az első példányok, miközben az amerikaiaknak nem tervez szállítani a VW.