SG.hu

A Microsoft 30 évig elfelejtette frissíteni ezt a Windows-funkciót

Sok régi felhasználói felület van a Windowsban, de némelyiknek csak ideiglenesen kellett volna működnie.

30 évvel ezelőtt egy csütörtök reggelen a Microsoft redmondi központjában egy szoftverfejlesztő bejelentkezett egy párbeszédpanel kódjához, amelyen dolgozott. A mezőnek csak ideiglenesnek kellett volna lennie, így nem aggódott amiatt, hogy nagyon egyszerű. Csakhogy soha senki nem jutott el odáig, hogy megváltoztassa - és a Windows 11-ben a mai napig ugyanolyan.

Dave Plummer, a Microsoft egykori fejlesztője a hétvégén az X-en közzétett bejegyzésében elmesélte annak érdekes történetét, hogyan jött létre a Format drive párbeszédpanel évekkel ezelőtt. "A Windows 95 felhasználói felületéről éppen átvittünk az NT-re több milliárd sornyi kódot, és a Format egyike volt azoknak a területeknek, ahol a Windows NT eléggé különbözött a Windows 95-től, emiatt ki kellett találnunk valami egyedi felhasználói felületet" - mondja Plummer. "Elővettem egy darab papírt, és felírtam az összes választási lehetőséget, amit a lemez formázásával kapcsolatban meg lehetett tenni, például fájlrendszer, címke, fürtméret, tömörítés, titkosítás és így tovább".

Plummer ezután létrehozott egy alapvető felhasználói felületet, amelyet ideiglenes megoldásként a Windows NT kódbázisához adott hozzá, "amíg az elegáns felhasználói felület meg nem érkezik". Ez a felhasználói felület javítás soha nem következett be, és Plummer ideiglenes megoldása 30 év után még ma is használatban van a Windows 11-ben.


Részben az is Plummer érdeme lehetett, hogy hogy Windowsban csak 32 GB-ra korlátozódik a FAT kötetek méretének formázása. "Azt is el kellett döntenem, hogy mekkora "lazaság" lenne túl sok, és ez végül 32 GB-ra korlátozta a FAT kötetek formázási méretét" - vallja Plummer. "Ez a korlát szintén egy önkényes döntés volt azon a reggelen, és egy olyan, amely állandó mellékhatásként megmaradt velünk." A FAT valójában akár 2 TB-os köteteket is támogat, de ennek a kötetnek a létrehozásához a Windowsban egy harmadik féltől származó eszközt kell használni, még akkor is, ha a Microsoft operációs rendszere helyesen olvassa ezeket a nagyobb FAT-meghajtókat.

A Windows felhasználói felületének többszöri átdolgozása ellenére a Microsoft nem nyúlt a Formátum párbeszédpanelhez a Windows NT-ben való bevezetése óta. A Windows legújabb verzióiban még mindig elég sok más régi Windows felhasználói felületet lehet felszínre hozni, de ez a bizonyos panel a "ha nem romlott el, ne javítsd meg" tipikus esete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #2
    Egyértelműen jó, hogy elkerülte a nagy reformálók figyelmét. Milyen jó is lenne, ha a napi cikkek meg aktuálisan futó reklámok között kellene navigálnod ahhoz, hogy megformázz egy sd kártyát.
    A sok csilivili semmire sem jó baszkurálás helyett az egyszerű (és működő!) felhasználhatóságot kellene megjelölni "felhasználói élménynek".
  • csicso82 #1
    Tökéletes. Kár is hozzá nyúlni. esetleg ez is lehetne "sötét" témában. :D