eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Szlovákia: három százalék alatt maradt a magyar elnökjelölt

Nem várt fölénnyel nyerte meg a szlovákiai elnökválasztás szombati első fordulóját Ivan Korčok korábbi külügyminiszter, rá szavazott a választópolgárok 42,5 százaléka. Peter Pellegrini a szavazatok 37 százalékával jutott be az elnökválasztás második fordulójába. Kettejük közül az lesz Szlovákia köztárasági elnöke, aki az április 6-i második körben több szavazatot szerez. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke 2,9 százalékkal a negyedik helyen végzett az első fordulóban.

A szlovák államfőválasztás első körében kilenc jelöltre lehetett szavazni, a választáson a részvételi arány 52 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztás során. Az első helyen végzett Ivan Korčok a választási éjszakán magyarul is megköszönte a szavazatokat. Az ellenzék által támogatott volt külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nem kezdenek el ünnepelni, hiszen az első pillanattól kezdve tisztában voltak azzal, hogy az elnök személyéről a második forduló dönt. Ivan Korčok elmondta, tudatosítja, hogy a kormánypártok szavazóit is meg kell szólítania, ezért találkozni szeretne azokkal a jelöltekkel, akik nem jutottak be a második fordulóba.

A másodikként végzett Peter Pellegrini egy vasárnapi videóüzenetében arról beszélt, hogy az emberek elnöke lenne, nem az elit, a média, a civilszervezetek vagy a külföldi országok elnöke. „A béke elnöke akarok lenni, aki büszkén és szuverén módon védi a szlovák államérdekeket. Nem pedig olyan elnök, aki brüsszeli, vagy washingtoni vállveregetésért a háborúba rántaná Szlovákiát” – fogalmazott a szlovák házelnök, aki 5,5 százalékkal kapott kevesebbet Ivan Korčoknál.

A Magyar Szövetség elnöke a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban kapta a legtöbb szavazatot.

A Forró Krisztiánra adott szavazatszám azonban elmaradt attól, amire a párt számított. „Az eredmény nem olyan, amilyet szerettem volna. Ez az eredmény azt mutatja, hogy jobban kell tudnunk mobilizálni” – fogalmazott Forró Krisztián. A Magyar Szövetség elnökségi ülésén már eldöntötték, hogy először Peter Pellegrinivel ülnek tárgyalóasztalhoz, s csak utána Ivan Korčokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×