eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fatih Karahan újonnan kinevezett török jegybankelnök az inflációs jelentést ismertető sajtótájékoztatón Ankarában 2024. február 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Necati Savas

Törökország sokkolta a pénzvilágot és lakosait: már 50 százalék a kamatláb

A török központi bank egy drámai lépéssel 50 százalékra emelte a kamatlábakat. A váratlan intézkedést azzal indokolta, hogy romlanak az inflációs kilátások. Azt is sejtetni engedte, hogy további szigor jöhet, ha nem sikerül tartósan visszaszorítani a drágulást.

Egyes kommentátorok szerint a török jegybank azért szánta el magát a harcias lépésre mindössze 10 nappal az önkormányzati választások előtt, hogy ezzel mutassa meg a politikától való függetlenségét.

A nemzeti valuta, a líra jól reagált, árfolyama azonnal 1,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben. A török alapkamat a mostani lépés előtt 45 százalékon állt, míg a líra értéke folyamatosan esett.

A központi bank Recep Tayyip Erdogan elnök tavaly májusi elnökválasztási győzelme óta, és a gazdaságpolitikában a nagyobb szigor felé történő fordulatot követően fokozatosan 8,5 százalékról 41,5 százalékponttal emelte az egyhetes repókamatlábat.

A "szigorú monetáris irányvonal mindaddig fennmarad, amíg nem figyelhető meg számottevő és tartós csökkenés a havi infláció alaptendenciájában,

és az inflációs várakozások nem közelítenek az előre jelzett tartományhoz" - közölte a bank.

Egyben arra is figyelmeztetett, hogy ha esetleg romlik a helyzet, akkor tovább szigorítja a monetáris politikát, azaz további kamatlábemelés jöhet.

Erdogan kormányzása alatt éveken át az alacsony kamatlábak politikája dominált, ennek nyomán azonban elszabadult az infláció. A kormány ugyanakkor olyan népszerű, de az infláció letörését nem segítő lépéseket is meghozott, mint a minimálbér idei, 49 százalékos emelése, amelyet sokan választási húzásnak neveztek.

Az importcikkek drágulása és a líra esése által sújtott dolgozók számára azonban a hír egy kis örömöt hozott.

Piotr Matys, a londoni InTouch Capital Markets vezető devizapiaci elemzője azt mondta a The Guardian című lapban, hogy a kamatemelés megdöbbentette a piacot. "A döntés nagyon erős jelzés arról, hogy az új bankelnök, Fatih Karahan – aki váratlanul lemondott elődje helyét vette át – eltökélte: megzabolázza a hihetetlenül magas inflációt” – értékelt.

A legtöbb elemző azt várta, hogy a bank változatlanul hagyja a kamatlábat, ehelyett azonban jött a masszív, 5 százalékpontos emelés.

Februárban a törökországi pénzromlás elérte a 67 százalékot, amikor a központi bank leállít a június óta tartó folyamatos kamatlábemeléssel.

Egyes kommentátorok szerint bár a törökországi infláció várhatóan az év közepe táján kezd majd visszaesni, a líra közelmúltbeli árfolyamesése és a csökkenő devizatartalékok miatt további kamatemelésekre lehet számítani – bár csak a március 31-i önkormányzati választások után.

(A nyitóképen: Fatih Karahan újonnan kinevezett török jegybankelnök az inflációs jelentést ismertető sajtótájékoztatón Ankarában 2024. február 8-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×