SG.hu

Rengeteg embert tönkre fog tenni a TikTok betiltása

Számos vállalat - különösen a szépség- és divatiparban - használta a platformot forgalma fellendítésére, ők most bajban lesznek.

* Számos márka - különösen a szépség-, bőrápolás-, divat-, valamint az egészség- és wellness-iparágban - figyeli feszülten a Washingtonban zajló vitákat, amelyek arról szólnak, hogy be kellene-e tiltani a TikTokot, ha a kínai tulajdonos nem adja el. A Youthforia sminkmárkának több mint 185 000 követője van a videós platformon, és marketinge fókuszának máshova helyezésén - például a YouTube-ra és az Instagramra - gondolkodik. A Nailboo márka mögötti Underlining azt tervezte, hogy a TikTokra támaszkodva új termékkel jelentkeznek augusztusban, de most teljesen újra kell gondolniuk stratégiájukat. A BeautyStat pedig - amely bőrápolási termékeket árul a TikTok Shopban - fel sem tudja fogni a platform eltűnésének gondolatát. A TikTok "egyszerűen túl nagy ahhoz, különösen a szépségiparban és bizonyos iparágakban, hogy eltűnjön" - mondta Yaso Murray, a BeautyStat marketingvezetője.

A vállalatok és az influenszerek már évek óta tudják, hogy a TikTok veszélyben lehet. De ezek a félelmek most még reálisabbnak tűnnek, hogy az amerikai képviselőház elfogadott egy törvényjavaslatot, amely betiltaná a TikTokot az Egyesült Államokban, hacsak a tulajdonosa, a ByteDance nem adja el. (A múlt heti szavazás óta a szenátusban lelassult a törvényjavaslat előrehaladása). Egyes washingtoni törvényhozók szerint a TikTok a kínai kormány kémkedési platformja. A szülők azt állítják, hogy a szolgáltatás elrothasztja gyermekeik agyát. De sok vállalat - kicsi és nagy - a TikTokot és a rajta működő influencereket tartja a legjobbnak arra, hogy termékeik a potenciális vásárlók, különösen a fiatalok elé kerüljenek.

A kiskereskedők szintén nagy haszonélvezői a TikToknak - mondta Razvan Romanescu, a tartalomkészítőket és a márkákat összekötő 10PM Curfew cég vezérigazgatója és társalapítója. "Ha valami vírusként terjed a TikTok-on, akkor az hatalmas pénzügyi siker" - mondta Romanescu. "Úgy érzem tehát, hogy az egész ökoszisztémát a TikTok által biztosított felfedezhetőség hajtja." Egyes márkák számára a TikTok a marketingstratégia és az értékesítés növelésének szerves részévé vált. Ez részben azért van, mert a rövid videók könnyen emészthetőek a fogyasztók számára, részben pedig azért, mert a kisebb márkák számára viszonylag olcsó a reklámozás a platformon. A tavaly indult TikTok Shop - amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók közvetlenül az alkalmazáson keresztül vásároljanak termékeket - különösen népszerűvé vált a szépség- és divatmárkák körében.

"A Covid előtt a szépségápolási szektor meglehetősen gyenge volt, talán évente néhány százalékponttal növekedett" - mondta Anna Mayo, az NIQ kutatócég szépség- és testápolással foglalkozó alelnöke. A járvány idején azonban, amikor a fogyasztóknak több idejük volt, és a Zoom hívások népszerűbbé váltak, a TikTok szépség- és bőrápolási videók robbanásszerűen lettek népszerűek. "Azóta a szépségipar a növekedésről szól, és nem lassult le" - mondta Mayo. "A TikTok nagyban hozzájárul ehhez a növekedéshez."


Az új termékeket vagy ruhákat olyan személyek emelik ki, akik a filmsztárokkal vagy modellekkel ellentétben a nézők számára sokkal átélhetőbbnek tűnnek. A gyors útmutató videók megmutatják, hogyan lehet a legjobban kombinálni a tavaszi pulóvereket és farmereket, vagy milyen sorrendben kell alkalmazni a tonert, a kencéket, a hidratáló krémeket és a fényvédőt a reggeli bőrápolási rutinban. Néhányan azt mondják, hogy vásárláskor előbb mennek a TikTok-ra, mint a Google-ra. "Az első megnézett videóm egy sminkoktató volt, aki megmutatta, hogyan lehet három termékkel hibátlanul elfedni a pattanásokat" - mondta Mikayla Nogueira, egy 25 éves influencer, aki négy évvel ezelőtt kezdett el TikTok-videókat készíteni. "Mindössze 60 másodperc alatt megtanultál egy új készséget". Ma Nogueirának 15,5 millió követője van a TikTok-on, és rendszeresen dolgozik szépség- és bőrápolási márkákkal.

Míg a nagyobb cégek számos oldalon reklámokra, addig a TikTok megfizethetőbb hirdetési csatornát kínál, mint az olyan platformok, mint a Google vagy az Instagramot birtokló Meta. "Egy olyan, közvetlenül a fogyasztóknak szóló vállalkozás számára, mint a miénk, a platform nagyon egyedi" - mondta Nadya Okamoto, aki 2021 nyarán kezdett el TikTok-videókat posztolni cége, az August menstruációs termékeiről. Először is, a TikTok "For You" feedje folyamatosan új fogyasztók elé tárja az August videóit, nem pedig azok elé, akik úgy döntöttek, hogy más közösségi médiaplatformokon, például az Instagramon követik a márkát. Másodszor, a platform lehetővé teszi Okamotonak, hogy házon belüli fő tartalomkészítő legyen. "Más márkák havonta több százezer dollárt költenek reklámra, mi pedig szinte semmit" - mondta.


A TikTok esetleges betiltásáról szóló kérdésre Fiona Co Chan, a Youthforia vezérigazgatója és társalapítója azt mondta: "Nem tudom, hogy bármi be tudná-e tölteni az űrt". A TikTok lehetővé teszi, hogy olyan módon beszéljünk a baba- és szülés utáni termékekről, amit más reklám- és közösségi médiaplatformok tabunak tekinthetnek - mondta Chelsea Hirschhorn, a cég alapítója. A márka viszonylag későn csatlakozott az alkalmazáshoz, csak körülbelül egy évvel ezelőtt kezdte meg a posztok felpörgetését, de ma már mintegy 123 000 követőjük van és több videójuk is vírusszerűen terjedt. "Szerintem nagyon fontos, hogy a márkáknak golyóálló, robusztus marketingtervük legyen a különböző médiacsatornákon, mind a hagyományos, mind az újonnan megjelenő platformokon, hogy minden lehetséges kihívást átvészeljenek" - mondta Hirschhorn.

Míg egyes vállalatok új termékekkel kapcsolatos vészhelyzeti terveken dolgoznak, mások figyelik, és remélik, hogy a jogalkotók nem tiltják be a platformot. A BeautyStat vezetője, Murray asszony "próbál nem túlságosan megijedni mindattól, ami történik, mert az hirtelen nagy lyukat ütne az eladásokban".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #3
    A sok ingyenélő..
    Nem is tudom mi lenne ezekkel, ha nem lenne yt, fb, tktk, insta és onlyfans.
    Oké, a yt az hasznos tartalmat nyújt számomra is, de azért ott is van sok semmitmondó ingyenélő.
    Az összes többit bedarálhatják.
  • Diopapa #2
    TikTok <> internet
  • duke #1
    " A szülők azt állítják, hogy a szolgáltatás elrothasztja gyermekeik agyát."

    Tiltsak meg a gyereknek az internetet azt annyi.