SG.hu

A moderátoroknak köszönheti sikerét a Reddit

Tőzsdére lépett a közösségi médiavállalat, a részvényei 48%-kal emelkedtek a kereskedés első napján. Az oldal a moderátorok segítségével egy elkerülendő pöcegödörből megbízható hírforrássá vált, ami jól mutatja, hogy a rossz szereplők távol tartása milyen üzleti értéket képvisel.

Egy évtizeddel ezelőtt senki épeszű ember nem tette volna egy mondatba a "Reddit" és a "tőzsdén jegyzett vállalat" szavakat. Akkoriban a fórumrendszer az internet egyik legsötétebb részeként volt ismert, a topikokban bármit megengedtek, így azokat trollok és szélsőségesek uralták. Egykor pornográfiának, nyílt rasszizmusnak és erőszakos nőgyűlöletnek szentelt közösségeknek adott otthont, így gyakran egy kalap alá vették az olyan online pöcegödrökkel, mint a 4chan és a SomethingAwful. Akkoriban kevesen tudták volna megjósolni, hogy a Reddit végül megtisztul, levetkőzi a toxikus hírnevét és tőzsdére megy, ahogyan azt tegnap 6,4 milliárd dolláros értékelés mellett meg is tette.

Ma a Reddit az internet egyik gyöngyszeme, emberek millióinak megbízható hír- és szórakozási forrása. Ez az egyik utolsó olyan nagy platform, amely összetéveszthetetlenül emberi - rendezetlen és durva, de egy olyan hely, ahol valódi emberek gyűlnek össze, hogy valódi dolgokról beszéljenek, algoritmusoktól mentesen, függőségre buzdítás nélkül. Sokan csatolják a Google-keresésükhöz a "Reddit.com" szót, hogy elkerüljék a generált lapokat és biztosak lehessenek benne, hogy valódi véleményeket látnak. A Reddit fordulatának sok tanulsága van, de az egyik legegyértelműbb az, hogy a tartalommoderálás - annak eldöntése, hogy a felhasználók mit posztolhatnak és mit nem a közösségi médiában, és ezeknek a szabályoknak a betartatása nap mint nap - valóban működik.

A tartalommoderálásnak manapság rossz híre van. Magyarországon a Fidesz meggyőződése a baloldali médiafölény, áldozatszerepben tetszelegnek és mindenre hajlamosak cenzúrát kiabálni, ami nem az ő véleményüket visszhangozza. Ugyanilyen az Egyesült Államokban is a jobboldal, Donald J. Trump volt elnök és Elon Musk, az X tulajdonosa folyton a liberálisokat gúnyolják. A technológiai cégvezetők nem akarnak moderálásra költeni, és sok pénzükbe kerül, hogy megfeleljenek a szabályozó hatóságoknak. Az ilyen befektetés nem térül meg gyorsan, a Reddit azonban bizonyíték arra, hogy a tartalom moderálása nem üres divatszó vagy pártos összeesküvés. Ez üzleti szükségszerűség, a növekedés előfeltétele, és minden közösségi médiavállalatnak el kell fogadnia, ha sikeres akar lenni.

A Reddit esetében nem túlzás azt állítani, hogy a tartalommoderáció mentette meg a vállalatot.

Az első években a Reddit - hasonlóan egy bizonyos, Musk tulajdonában lévő közösségi hálózathoz - a szólásszabadság paradicsomának állította be magát. A 2012 és 2014 közötti vezérigazgató, Yishan Wong büszkén védte az oldal elkötelezettségét, hogy még a durva vagy sértő tartalmakat is befogadja, amíg azok legálisak. Végül azonban a Reddit a növekvő hatósági nyomás hatására úgy döntött, hogy mégiscsak ellenőrizni kell a platformját. A vállalat szabályokat vezetett be a zaklatás és a nem beleegyezésen alapuló meztelen képek tiltására, több ezer káros közösséget törölt, és jelezte, hogy többé nem engedi, hogy a trollok irányítsák a helyet.


Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója

A redditorok vért hánytak ezekre a változásokra, Wong utódját, Ellen Pao vezérigazgatót dühös felhasználók hada üldözte el. De a cégnek a tisztességes működés felé való fordulása tagadhatatlanul sikeres volt, a platform megítélése fokozatosan javult. 2015-ben visszatért egy társalapító, Steve Huffman, hogy vezérigazgatóként vezesse az oldalt, és a Reddit egy reklámalapú üzleti modellt alakított ki, amely ma is fenntartja. A megtisztulásnak három fontos pontja volt, melyek mindegyike fontos szerepet játszott abban, hogy a vállalat tőzsdére léphessen.

Először is, a vállalat a rossz helyeket vette célba, nem pedig a rossz személyeket vagy a rossz hozzászólásokat. A Reddit témák szerint szerveződik: a felhasználók csatlakozhatnak a kertészkedéssel, az animével vagy az apás viccekkel foglalkozó "alredditekhez". Ez azt jelentette, hogy miután a cég új szabályokat hozott a gyűlöletbeszéd, a zaklatás és a szélsőségesség tiltására, egy fontos kérdéssel szembesült: alkalmazzuk-e az új szabályokat felhasználóról felhasználóra vagy posztról posztra, amint újabb jogsértéseket jelentenek, vagy pedig proaktívan zárjunk be egész alrovatokat, ahol ezeket a szabályokat folyamatosan megszegték?

A Reddit a kevésbé népszerű megoldás mellett döntött. Több ezer sértő és gyűlöletkeltő szubredditet szüntetett meg, és nem az egyes hozzászólásokat vagy felhasználókat tette felelőssé, hanem azokat a tereket, ahol gyakran történnek káros dolgok, azon elmélet alapján, hogy az online terekben - akárcsak az offline terekben - gyakran kialakulnak olyan szokások és normák, amelyeket nehéz kiiktatni. Bármennyire is kemény ez a megoldás, de a megközelítés működött. Évekkel később, amikor a kutatók tanulmányozták ezeket a változásokat, azt találták, hogy a szubredditek kitiltása mérhetően csökkentette az oldal általános toxicitását. Azok a felhasználók, akik a tiltott közösségeket látogatták, nagyrészt vagy teljesen elhagyták a Redditet, vagy megváltoztatták a viselkedésüket. A mérgező helyek nem alakultak újra, és a szabályokat betartó Redditorok egy tisztább, kevésbé gyűlölködő platform előnyeit élvezhették.

A második jó döntés, amit a Reddit a tartalom moderálásával kapcsolatban hozott, az volt, hogy önkéntes moderátorok seregét bízta meg, ahelyett, hogy mindent maga próbált volna elvégezni. A legtöbb közösségi médiaoldalon a felügyelet központosított, felülről lefelé irányuló módon történik, ahol vagy alkalmazottak, vagy fizetett vállalkozók végzik a napi gondnoki munkát. A Redditen azonban már korábban is több ezer nem fizetett moderátor dolgozott, akik gyakran a fórumok témáinak szakértői voltak, és szenvedélyesen szerették volna tisztán és biztonságosan tartani a közösségüket. Ezeket a meglévő moderátorokat használták fel az új, szigorúbb szabályok betartatására, és olyan eszközöket építettek ki, amelyek segítenek a rossz viselkedés kiszűrésében. Az Automoderator nevű automatizált eszközt a moderátorok testre szabhatják, hogy bizonyos lépéseket tegyen meg helyettük. A cég továbbá lehetővé tette számukra, hogy a platform alapnormálin túlmutató szabályokat állítsanak fel a fórumaikra vonatkozóan.

Persze a Reddit döntése, hogy felhatalmazza a moderátorokat, kétélű kard. Tavaly a vállalat változtatott a harmadik féltől származó alkalmazások árképzési struktúráján, és a fejlesztőknek megemelte annak díját, ha hozzá akartak férni a vállalat adataihoz. A lépés után a cég a moderátorok lázadásával szembesült, de a Reddit kitartott, és a moderátorok többsége végül engedett. De összességében a vállalatnak óriási hasznára vált, hogy önkéntes moderátorainak nagy mozgásteret adott a saját szabályaik kialakítására és betartatására.

Végül a Reddit inkább a viselkedést, mint az erkölcsöt ellenőrizte, és mindezt anélkül tette, hogy túlságosan aggódott volna amiatt, hogy szeszélyesnek vagy elfogultnak tűnjön. A Reddit tartalommoderálással kapcsolatos megközelítésében az is lenyűgöző, hogy ahelyett, hogy a politikai semlegesség látszatának fenntartására és a jobboldaliak felbosszantásának elkerülésére törekedett volna - ahogyan azt a Facebook vezetői tették éveken át a vállalat politikai részlegének erős nyomására - - inkább arra összpontosított, hogy megszabaduljon azoktól a felhasználóktól, akik politikai beállítottságuktól függetlenül rombolják a többi felhasználó jólétét.

A Reddit alkalmazottai nehéz döntésekkel szembesültek a nácik, rasszisták és erőszakos ideológusok kizárásával kapcsolatban, és mérlegelték a kompromisszumokat, mérlegelték a következményeket. De nem érezték szükségét annak, hogy minden egyes jobboldali szubreddit után betiltsanak egy baloldali szubredditet, vagy hogy elrejtsék azt a tényt, hogy olyan döntéseket hoztak, amik nem mindenkinek felelnek meg. "Nekem is vannak elfogultságaim, mint mindenkinek" - mondta Huffman, a Reddit vezérigazgatója 2018-ban. "Csak nagyon keményen dolgozom azon, hogy ezek ne akadályozzanak meg abban, hogy azt tegyem, ami helyes".

Mindazonáltal a Redditnek ma is sok hibája van, az oldal nem éppen egy Disneyland. (Többek között itt található a világháló egyik legnagyobb pornótárháza, ami miatt sok hirdető elkerüli.) A Reddit a pénzszerzéssel is küzd, és az új funkciók bevezetésében is elmarad a nagyobb közösségi hálózatoktól. Azzal azonban, hogy a Reddit komolyabban vette a tartalom moderálását, mint a riválisai, és egy ésszerű tervvel állt elő a megvetendő viselkedés kiszűrésére, sikerült levetkőznie az internet pöcegödrének képét, és tiszteletre méltó (ha még nem is nyereséges) részvénytársasággá válnia. Más közösségi médiavállalatoknak is érdemes lenne ezt figyelembe venniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #4
    tudod ez annak fényében még inkább vicces miután a reddit elkezdett baszakodni az api-kal kb 1 évvel ez előtt, minden janny mod fel volt háborodva meg jött a boycott és sub lezárások, aztán a reddit adminok bejelentették ha nem nyitnak ki a nagyobb sub-ok akkor eltávolítják az összes moderátor.

    mondanom se kell rögtön mindenki becsicsikult, fontosabbnak érezték a moderáláshoz való jogukat mint az állítólagos saját elveiket amiért annyira tüntettek.

    gumi gerinc bagázs, reddit fejlesztőktől az adminokon át a janny modokig bezárólag.
  • manypet #3
    "nyílt rasszizmusnak és erőszakos nőgyűlöletnek szentelt közösségeknek adott otthont"
    Tehát szólásszabadság volt? Hallatlan! :-)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Azért várjuk ki a végét :-), ez még messze nincs lefutva. (mondjuk tulajok nyertek, sikerül kivenni a nagy $-t)
  • Kissssss0 #1
    neckbeard reddit jannies megmentik az oldalt... ezen most sírjak vagy röhögjek? talán a kettőt egyszerre? :DDD