SG.hu

Az európai hivatalok nem tudják megfizetni az MI-szakértőket

A közszférabeli állások bérezése az iparban szokásos töredéke, így amint meghallják az összeget a jelentkezők egyből visszalépnek.

Nem sokkal azután, hogy az olasz felügyeleti hatóság, a Garante tavaly ideiglenes leállásra bírta a ChatGPT-t, négy mesterséges intelligencia szakértő felvételével próbálta megerősíteni csapatát. Az olasz adatvédelmi ügynökség azonban nem tudta felvenni a kívánt embereket, mert a tucatnyi jelölt mindegyike visszalépett többek között a fizetés miatt. A bérezés egy olyan probléma, ami a szabályozó hatóságoknak világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. "A keresési folyamat az alacsony várakozásainknál is rosszabbul sikerült" - mondta Guido Scorza, a Garante igazgatótanácsának tagja, hozzátéve: "Majd kitalálunk valami mást, de eddig ez kudarc".

Az MI-tapasztalat és -szakértelem iránti kereslet megugrott, mióta az OpenAI 2022 végén bemutatta a ChatGPT-t, és a szabályozó hatóságok azon kapták magukat, hogy ugyanabból a sekély medencéből próbálják kihalászni a tehetségeket. A viszonylag alacsony fizetés, a hosszú felvételi folyamatok és a vízumproblémák meghiúsítják a felvételi ambíciókat, mondták el a helyzetet ismerő iparági szereplők. A kormányok világszerte rádöbbentek, hogy szükség van a mesterséges intelligencia szakértelemre, hogy nyomon követhessék a gyorsan fejlődő technológiát, de az ezeknél a szervezeteknél meghirdetett közszférabeli állások bérezése általában az iparági szabványok töredéke, és úgy tűnik, hogy a friss diplomásoknak szólnak, ami egyesek szerint elriaszthatja a legjobbakat.

Az Európai Unió közintézményei hamarosan hasonló problémákkal szembesülhetnek, miközben a szervezet a világ legátfogóbb és legnagyobb hatású mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozását vezeti be. Az EU felvételt hirdetett az újonnan megnyitott MI Hivatalba, amely az MI-törvény végrehajtását fogja felügyelni, valamint az Európai Algoritmikus Átláthatósági Központba (ECAT), amely az MI-törvényt és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt is felügyeli. "A legnagyobb problémát a végrehajtás és az emberek megszerzése jelenti majd" - mondta Dragos Tudorache uniós jogalkotó, aki az MI-törvény kidolgozását felügyelte. Az ECAT jelenleg 35 szakértőt foglalkoztat, és további 100-at tervez felvenni az AI Office számára. "A Hivatallal való munka egyedülálló és izgalmas lehetőséget kínál a szenvedélyes szakemberek számára, hogy jelentősen hozzájáruljanak a megbízható mesterséges intelligencia európai és Európán kívüli formálásához" - írja a honlap.

Az Egyesült Államok hajlandóságot mutatott arra, hogy többet fizessen és rugalmasabban kezelje a munkaerő-felvételi eljárásokat. Az ország Személyzeti Menedzsment Hivatala (Office for Personnel Management, OPM) a kormányzati szervek számára felhatalmazást adott arra, hogy a hullámra reagálva gyorsan felvegyenek MI-szakértőket, felgyorsítva ezzel a szokásos felvételi folyamatot. Februárban a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) első ízben indított kezdeményezést egy új "AI Corps" létrehozására, amelynek célja 50 MI-szakértő felvétele. A DHS álláshirdetése a magánszektorhoz hasonló, évi 143 000 dolláros fizetést kínál az MI-ra összpontosító informatikusoknak. Ezzel szemben az uniós ügynökségek, köztük az AI Office és az ECAT 50 000-60 000 euró körüli összeget ajánlanak.

Eközben Nagy-Britannia továbbra is toborozza saját AI Safety Institute-jának munkatársait, amelyet a világ vezetői számára októberben tartott csúcstalálkozót követően indított el. A nemrégiben meghirdetett pozíciók - köztük az információbiztonsági vezető és a mérnöki vezető - akár 135 000 fontot is kínálnak. Más szerepkörök azonban jóval kevesbé csábítóak: a mesterséges intelligencia társadalmi hatásait felügyelő pozíció plafonja mindössze 47 000 font. Egy másik brit kormányzati állás, a Tudományos, Innovációs és Technológiai Minisztériumban (DSIT) a mesterséges intelligencia szabályozásának stratégiájáért és végrehajtásáért felelős vezető akár 76 000 fontot is kereshet.

Ian Hogarth, az AI Safety Institute elnöke elmondta, hogy a szervezet sikeresen toborzott szakértőket olyan vállalatoktól, mint a Google DeepMind és az OpenAI. "Bár a fizetéseinket az iparban kínált fizetésekhez hasonlítjuk, a műszaki szakemberek, akik szakterületük csúcsáról csatlakoznak hozzánk, nem csak magas fizetésre vágynak" - mondta. "Azért csatlakoznak, hogy hozzájáruljanak egy olyan kritikus küldetéshez, amelynek célja, hogy ezek a modellek biztonságosak legyenek."

A múlt hónapban a kormányoknak politikai kérdésekben tanácsot adó Tony Blair Institute for Global Change jelentése felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy lazítsa a szokásos toborzási szabályokat, lazítsa a fizetési korlátozásokat és vezessen be új munkavállalási vízumokat a technológiai tehetségek számára. "Ahhoz, hogy a kormányok ne csak a megfelelő kérdéseket tegyék fel, hanem a megoldásokat is megtalálják, alapvető szemléletváltásra lesz szükség a készségek és a kultúra terén" - mondta Benedict Macon-Cooney, az intézet vezető politikai stratégája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!