A BMW mindig is törekedett arra, hogy előre megmutassa a márka jövőjét a vásárlóknak, így messze az újdonságok bemutatása előtt tudhatjuk, mire számíthatunk a bajoroktól. Ezúttal sincs ez másképp, hiszen a BMW Neue Klasse X nevet viselő koncepció előrevetíti, miként képzelik el és tervezik a németek az SUV modelleket tömörítő X széria folytatását.

Persze mindemellett nem titok, hogy bár az X széria jövőjét láthatjuk a tanulmányautóban, maga a konkrét BMW Neue Klasse X az X3, pontosabban az iX3 következő generációjának előfutára – a váltás jövőre lesz aktuális, ráadásul a modell a tavaly prezentált Vision Neue Klasse szedánhoz csatlakozik, szinte minden tekintetben.

Minden téren a letisztultságra gyúr

A mi szempontunkból pedig kifejezetten fontos az újdonság, hiszen az új architektúra első emelt, tisztán elektromos meghajtású modellváltozatának sorozatgyártása 2025-ben veszi kezdetét Magyarországon, a BMW Group debreceni gyárában. „A BMW Vision Neue Klasse tanulmányautó oldalán a BMW Vision Neue Klasse X tanulmányautó a BMW jövőbeni modellpalettájának széles terjedelmébe enged betekintést. A Neue Klasse modellgenerációban az összes olyan modell megjelenik, amelyeket ügyfeleink ma és a jövőben igényelnek – a sportos limuzintól kezdve, megannyi modellváltozaton keresztül, egészen a modern SAV modellcsaládig” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

A most bemutatkozó modell tehát a második elektromos autó, amely a Neue Klasse padlólemezre épül, ám összesen hat újdonságot várhatunk erre az architektúrára 2025-2027 között. Az új modellgeneráció a BMW által preferált letisztultságot mutatja be, amely a karosszérián és az utastérben is érvényesül. A tisztán elektromos meghajtású jármű-architektúra megnövelt szabadmagassága tágas utastér kialakítást tesz lehetővé, hosszú tengelytávolsággal, rövid túlnyúlásokkal és a BMW klasszikus karosszériaarányaival.

A szedán már tavaly megmutatta magát

A függőlegesen elrendezett LED fényforrások a BMW által fémjelzett fénydizájnt mutatják meg, miközben az új formanyelv középpontjában az osztott hűtőrács áll, amelyet háromdimenziós műalkotásként értelmez a márka, függőlegesen elrendezésben és háttérvilágítással. Ez az elem egyébként egyszerre próbálja meg visszahozni a ’60-as évek hangulatát és idézi a 2000-es évek korai szakaszát. Emellé jön a hátul mélyen középre nyúló lámpakialakítás a BMW jól ismert „L” alakú fénycsíkkal. A hátsó lámpák háromdimenziós nyomtatással előállított elemei külön-külön, változó intenzitással vezérelhetők.

A Neue Klasse modellgenerációval a hatékonyságban is szintlépést vetít előre a BMW: az eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, hatodik generációja ebben kulcsfontosságú szerepet játszik. A továbbfejlesztett elektromos motorok mellett az új, hengeres lítium-ion akkumulátorcellák is fontos pontot képviselnek, hiszen térfogati energiasűrűségük több mint 20 százalékkal nagyobb az aktuálisan alkalmazott prizmatikus cellákhoz képest.

Gyakorlatilag minden téren jelentős előrelépést ígér az újdonság

A 800 Volt feszültségű rendszerre történő átállással ráadásul a modellek járműtöltési sebessége akár 30 százalékkal is növekedhet, amely 10 perc alatt akár 300 kilométerre elegendő energia felvételét is lehetővé teszi. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia hatodik nemzedéke mindeközben akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot is kínál. A BMW Vision Neue Klasse X tanulmányautó az aerodinamika terén is új mércét állít fel, az aktuális portfólió megegyező méretű modelljeihez viszonyítva mintegy 20 százalékkal alacsonyabb légellenállási együtthatóval.

A Neue Klasse modellgeneráció a sorozatgyártás történetében is új fejezetet nyit. A BMW Group Debrecenben épülő gyárát a legelső lépéstől kezdve a BMW iFACTORY gyártási stratégia jövőbe mutató alapelvei mentén tervezték meg.