SG.hu

Az Egyesült Államok beperelte az Apple-t

A per egy évek óta tartó szabályozási vizsgálat utolsó állomása, melynek célja az Apple rendkívül népszerű készülék- és szolgáltatáscsomagja volt, és aminek köszönhetően a társaság egy közel 3 billió dolláros tőzsdei vállalattá nőtte ki magát.

Az Igazságügyi Minisztérium és 16 állam főügyésze trösztellenes pert indított ma az Apple ellen. Ez a szövetségi kormány eddigi legjelentősebb kihívása egy olyan vállalat befolyásával szemben, amely több mint egymilliárd ember kezébe juttatta az iPhone-t. Az amerikai kormány érvelése szerint az Apple megsértette a trösztellenes törvényeket, amikor megakadályozta, hogy más cégek olyan alkalmazásokat kínáljanak, amelyek az Apple termékeivel, például a digitális pénztárcákkal versenyeznek, és ezáltal csökkenthetik az iPhone értékét. Az Apple politikája a kormány által közzétett, a New Jersey-i Kerületi Bíróságon benyújtott kereset kivonata szerint árt a fogyasztóknak és az Apple egyes szolgáltatásaival konkuráló kisebb cégeknek. "Az Apple magatartásának minden egyes lépése építette és erősítette az okostelefon-monopóliumát övező árkot" - áll a keresetben.

A kereset közvetlenül az iPhone-t, az Apple legnépszerűbb eszközét és legerősebb üzletágát veszi célba, és azt támadja, ahogyan a vállalat a 2007 óta eladott több milliárd okostelefonból birodalma központi elemévé tette. Az iPhone-ok és más készülékek felhasználói élményének szigorú ellenőrzésével az Apple a kritikusok szerint egyenlőtlen játékteret hozott létre, ahol saját termékeinek és szolgáltatásainak hozzáférést biztosít olyan alapvető funkciókhoz, amelyeket a riválisoktól megtagad. Az évek során korlátozta a pénzügyi cégek hozzáférését a telefon fizetési chipjéhez, a Bluetooth nyomkövetők pedig nem használhatták a helymeghatározó funkciót. A felhasználók számára az Apple-termékek, például okosórák és laptopok könnyebben csatlakoztathatók az iPhone-hoz, mint más gyártók termékeihez.

A vállalat szerint ez teszi az iPhone-okat biztonságosabbá, mint más okostelefonokat. Az alkalmazásfejlesztők és a rivális készülékgyártók azonban azt mondják, hogy az Apple arra használja a hatalmát, hogy elnyomja a konkurenciát. "Ez a per veszélyezteti azt, hogy kik vagyunk mi, és azokat az elveket, amelyek megkülönböztetik az Apple-termékeket a keményen versengő piacokon" - mondta az Apple szóvivője. "Ha sikerrel járna, akadályozná, hogy olyan technológiát hozzunk létre, amelyet az emberek az Apple-től elvárnak - ahol a hardver, a szoftver és a szolgáltatások metszéspontjaiban találkozik. Emellett veszélyes precedenst teremtene, felhatalmazva a kormányt arra, hogy komolyan beleszóljon az emberek technológiájának megtervezésébe"."

Az Apple más trösztellenes kihívásokat is hatékonyan kivédett. Az Epic Games, a Fortnite készítője által 2020-ban indított, az App Store politikájával kapcsolatos perben az Apple meggyőzte a bírót arról, hogy a vásárlók könnyen válthatnak az iPhone operációs rendszere és a Google Android rendszere között. Olyan adatokat mutatott be, amelyek azt mutatják, hogy kevés vásárló azért vált telefonra, mert hűséges az iPhone-hoz. Emellett a múltban azzal védte üzleti gyakorlatát, hogy "megközelítése mindig is az volt, hogy növeljük a tortát", és "több lehetőséget teremtsünk nemcsak a mi üzletünknek, hanem a művészeknek, alkotóknak, vállalkozóknak és minden "őrültnek", akinek nagy ötlete van".

Minden modernkori technológiai óriáscégnek mostanra komoly szövetségi trösztellenes kihívással kellett szembenéznie. Az Igazságügyi Minisztérium a Google keresőüzletága ellen is folytat eljárást, egy másik pedig a Google hirdetési technológia feletti hatalmára összpontosít. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság pert indított a Facebookot birtokló Meta ellen, amelyet azzal vádol hogy meghiúsította a versenyt, amikor megvásárolta az Instagramot és a WhatsAppot, egy másik pedig azzal vádolja az Amazont, hogy visszaélt az online kiskereskedelem feletti hatalmával. Az FTC sikertelenül próbálta megakadályozni a Microsoftot abban is, hogy felvásárolja az Activision Blizzard videojáték-kiadót.

A perek a szabályozó hatóságok azon törekvését tükrözik, hogy a vállalatoknak a kereskedelem és a kommunikáció kapuőreiként betöltött szerepét jobban megvizsgálják. 2019-ben Donald J. Trump elnök alatt a hivatalok trösztellenes vizsgálatokat indítottak a Google, a Meta, az Amazon és az Apple ellen. A Biden-kormányzat még nagyobb energiát fektetett az erőfeszítések mögé, és a technológiai óriások kritikusait nevezte ki mind az FTC, mind az Igazságügyi Minisztérium trösztellenes osztályának élére.

Európában a szabályozó hatóságok nemrégiben 1,8 milliárd eurós bírságot szabtak ki az Apple-re, amiért az megakadályozta, hogy a zenestreaming versenytársak kommunikáljanak a felhasználókkal az akciókról és az előfizetésük frissítésének lehetőségeiről. Az alkalmazásgyártók az Európai Bizottsághoz, az Európai Unió végrehajtó szervéhez is fordultak, hogy vizsgálja ki azokat az állításokat, amelyek szerint az Apple megsérti azt az új törvényt, amely előírja az iPhone-ok megnyitását harmadik fél alkalmazásboltjai előtt. Dél-Koreában és Hollandiában a vállalatnak potenciális bírságokkal kell szembenéznie az alkalmazásfejlesztőknek az alternatív fizetési rendszerek használatáért felszámított díjak miatt. Más országok, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália és Japán olyan szabályokat fontolgatnak, amelyek aláásnák az Apple befolyását az alkalmazásgazdaságban.

Az Igazságügyi Minisztérium 2019-ben kezdte meg az Apple elleni vizsgálatot és úgy döntött, hogy szélesebb körű és ambiciózusabb ügyet épít fel, mint bármely más szabályozó hatóság a vállalat ellen. Ahelyett, hogy szűken az App Store-ra koncentrált volna - ahogyan az európai szabályozók tették - inkább az Apple teljes termék- és szolgáltatás-ökoszisztémájára összpontosított. A ma benyújtott kereset egy olyan gyakorlatcsoportra összpontosít, amelyet a kormány szerint az Apple arra használt, hogy megerősítse erőfölényét. A kormány szerint a vállalat "aláássa" az iPhone-felhasználók azon képességét, hogy kommunikáljanak más típusú okostelefonok, például az Android operációs rendszert futtató okostelefonok tulajdonosaival. Ez a megosztás - amelyet az Android-tulajdonosok üzeneteit megjelenítő zöld buborékok testesítenek meg - a per szerint azt a jelzést küldte, hogy más okostelefonok rosszabb minőségűek, mint az iPhone.

Az Apple hasonlóképpen megnehezítette, hogy az iPhone a saját Apple Watch óráján kívül más okosórákkal is működjön, állítja az amerikai kormány. Ha egy iPhone-felhasználó egyszer már rendelkezik Apple Watch-csal, sokkal költségesebbé válik számára a telefonról való lemondás. A kormány szerint az Apple azzal is megpróbálta fenntartani monopóliumát, hogy nem engedte meg más cégeknek, hogy saját digitális pénztárcát építsenek. Az Apple Wallet az egyetlen olyan alkalmazás az iPhone-on, amely képes hozzáférni a készülékben lévő NFC chiphez, így lehetővé teszi, hogy egy pénztárnál érintéssel fizessenek vele. Bár az Apple arra ösztönzi a bankokat és a hitelkártya-társaságokat, hogy termékeik működjenek az Apple Walleten belül, megakadályozza őket abban, hogy hozzáférjenek a chiphez és saját pénztárcát hozzanak létre alternatívaként az ügyfelek számára. A kormány szerint az Apple azt is elutasítja, hogy olyan játékstreaming-alkalmazásokat engedélyezzen, amelyek kevésbé értékes hardvereszközzé tehetik az iPhone-t, vagy olyan "szuperalkalmazásokat" kínáljon, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy alkalmazásból többféle tevékenységet végezzenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #12
    "ha a cegeket magukra hagyod, akkor a piaci verseny nyertese monopoliumma valik"
    Igen, a komcsik ezt hangoztatják égen-földön. Annyi csak a baj, hogy éppen akkor lesz monopóliumuk a cégeknek, mikor nincsenek magukra hagyva, hanem az állam közbeavatkozik. Ha valaki nem az ostoba marxista propagandát olvassa, hanem van némi esze is, az tudja, hogy monopóliumot csak és kizárólag az állam tud létrehozni. Valódi szabad piacon nem megy és soha nem is sikerült. A szabad verseny egyetlen akadálya maga az állam. Ezért is támogatják a multicégek a szocialista pártokat, és ezért gátolják a kapitalista/libertárius erőket minden eszközükkel. Mert a nagy cégnek szüksége van az állai szabályozásra. Hiszen ha létezhet állai szabályzás, azt már ők tudják alakítani kedvük szerint. De ha nem lehet állami szabályozás, akkor az nem segítheti őket.

    "Nem, mert ezer szallal egy adott okoszisztemahoz vagy kotve, es a valtas draga."
    Mondd, mi drága van abban, hogy nem Iphone-t veszel, hanem másik telót?

    "A konkurencia ugyanezt csinalja, szoval nem is nyersz vele semmit."
    Melyik konkurencia? amelyiket a szemellenződdel látsz, vagy a többi is?

    "De itt van egy valos pelda a problema jobb megertesehez:"
    Szar példa. Használhatsz másik keresőt is, nem csak a Google-t. Bing, Startpage, DuckDuckGo, stb. Az, hogy az emberek a Google-t szeretik, az az ő dolguk. Amikor te jobban akarod tudni, mi a jó nekik, azt úgy hívják, hogy kommunizmus, fasizmus, szocializmus, nácizmus, stb.

    "Szoval kinek is kellett volna mi mast valasztani itt, hogy ez elkerulheto legyen?"
    Bárkinek, aki akar. Ez az, amit ti komcsik nehezen értetek meg. Pedig agyon egyszerű. Annyit próbálj csak meg egyszer az életedben elérni, hogy ne mások életébe akarj belepofázni, hanem mondjuk a sajátodba. Nem bonyolult. Ha sokat próbálkozol, előbb-utóbb sikerülhet.

    Egy érdemi példa:
    Egy multi gyógyszergyártó (nevezzük most M.-nek) készített egy gyógyszert, ami gyógyított egy betegséget. És drágán adta, mert megtehette, miért ne? Az ő tulajdona. Viszont jött egy kis gyógyszergyártó (nevezzük K.-nak), aki kifejlesztett egy új gyógyszert, ugyanarra a betegségre, ami még talán jobb is volt.
    Mi történt volna, ha szabad piac lett volna, ahol az állam nem avatkozik közbe? Hát az, hogy a kis cég lenyomja a nagyot, vagy legalábbis verseny lesz köztük. Mert biza ugyan M. meg akarta venni K.-t, de K. nem adta el a szabadalmát. Árcsökkenés volt várható az új piacra lépő versenytárs miatt.
    Ezzel szemben mi történt a szocializmusban, ahol az állam közbeavatkozott? Hát az, hogy ugye állam bácsi szabályozza, hogy ki milyen gyógyszert vehet meg adhat el. És milyen meglepő! Az állam éppen úgy szabályozta a dolgokat, hogy K. nem dobhatta a mai napig sem piacra a gyógyszerét.
    Végeredmény: Továbbra is monopóliuma van M.-nek.
    Kinek köszönheti: Az állami szabályozásnak.

    Fel kéne már végre fognod, hogy minden állami szabályozás csak és kizárólag a nagyoknak fog kedvezni. Nem lesz olyan, hogy az állam majd a kicsinek kedvez. Soha. Ha néha esetleg azt látod, hogy egyik-másik nagynak rossz, az csak azért van, mert másik nagynak meg jó. De hogy a kicsiknek nem lesz jó, bármilyen szabályozás is legyen, az biztos.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.03.27. 21:36:22
  • Sequoyah #11
    Sokan irjatok hogy "valasszunk masikat", mert nem ertitek sem a problemat, sem a per targyat.
    De itt van egy valos pelda a problema jobb megertesehez:

    Evekkel ezelott volt egy nemzetkozi (de inkabb amerikai) szolgaltatas, ami minden arat osszegyujtott a netrol, es osszehasonlito elemzeseket mutatott. Egy arosszehasonlito oldal, artortenettel meg mindennel. Nagyon jol mukodott az oldal, szerettek a felhasznalok, es profitot is hozott a fejlesztojenek. Aztan egyik naprol a masikra, a tulaj azt vette eszre, hogy a latogatottsag a tizedere esett. Mint kiderult, a Google gyakorlatilag letiltotta oket az oldalukrol (de legalabbis a sokadik oldalra szamuzte oket, ami gyakorlatban ugyanaz). A tulaj panaszkodott a Googlenal, talan meg pert is inditott, de vegul csodbe ment)
    Teljesen "veletlenul", a Google nem sokkal ezutan bemutatta a sajat hasonlo szolgaltatasat, amit persze a fooldalon mutatott az elso talalatok elott. Persze a Google verzioja kozel sem mukodott olyan jol, a felhasznalok nem szerettek, nem is hasznaltak. Vegul a Google le is allitotta a szolgaltatast.

    Szamos pelda van erre egyebkent. Es talan nem ilyen extrem mertekben, de az Apple is hasonlo hatalommal rendelkezik az alkalmazasbolt felett.

    Szoval kinek is kellett volna mi mast valasztani itt, hogy ez elkerulheto legyen?
  • Sequoyah #10
    Nem, mert ezer szallal egy adott okoszisztemahoz vagy kotve, es a valtas draga.
    Es mire valtasz? A konkurencia ugyanezt csinalja, szoval nem is nyersz vele semmit.
  • Sequoyah #9
    Nem, nincs oximoron. A kozgazdasag-tudomanyban mar regota koztudott, hogy ha a cegeket magukra hagyod, akkor a piaci verseny nyertese monopoliumma valik, es onnantol a szabad versenynek vege. Onantol a minoseg lefele megy, az arak pedig folfele.
    Szoval a valodi szabad verseny torvenyi szabalyozast igenyel, hogy senki ne eljen vissza az erofolenyevel, es az uj vallalkozasok es innovaciok szamara is legyen esely.
  • manypet #8
    "Nem nincs szabad választás"
    Dehogynem. Vehetsz másik telefont.
  • manypet #7
    "torvenyileg kikenyszeriteni a szabad versenyt"
    Törvénnyel kényszeríteni vs szabad versenyt??? LOL Ugye nem látod benne az oximoront?

    "tobbszor is megtettek mar a multban nagy sikerekkel"
    Mikor ilyen ökörségeket leírsz, nem szoktad magad elröhögni? :-)
  • bdzsana #6
    Nem nincs szabad választás. Az Apple a saját innovációinak köszönhette a sikerét ez igaz. Viszont amint egy cég akkorára nő mint az Apple és kikerülhetetlen piaci szereplő lesz már a szabad verseny nem működik.

    Miért választod az iPhone-t? Azért mert ott vannak az Apple szolgátatási mellett a legnépszerűbb 3rd party appok. Azok nélkül senki sem venné. Viszont ezeknek a 3rd party appoknak nincs is választásuk, vagy mennek Apple-re is vagy elbuknak, hiszen a bevétel fele onnan jön.

    Innentől az Apple már nem az innovációból csinál hasznot, hogy odacsábítsa a fejlesztőket és a usereket hanem magából a méretéből. Kikerülhetetlen lett, mindenki aki az app iparban el akar érni valamit meg kell jelennie ott. Az Applenek már nem kell kedveznie a fejlesztőknek és odacsábítania őket, mert nincs is igazi választásuk. Azt csinál velük amit akar.
    Több tíz vagy akár százezer cég függ tőlük így magától értetődik, hogy itt már szabályozás szükséges, hogy vádják a többi Applenek (és a többi tech óriásnak) kiszolgáltatott piaci szereplőket.

    Ráadásul az a felhasználónak sem jó, ha azért kell használni pl Apple Pay-t mert az az egyetlen. A usernek az lenne a legjobb ha azért használna Apple Pay-t mert az a legjobb. Márpedig ha nincs verseny, akkor sokkal kevésbé töri magát egy cég.

    Bár tudom hogy minden erővel azt nyomja az Apple hogy a szabadság, és a döntés jog veszélyes és megbsznak a vírusok, de az igazság az hogy ez a helyzet csakis az Applenek jó.
  • Sequoyah #5
    Nem eleve adott. A platformot szet lehet valasztani az alkalmazasoktol, es torvenyileg kikenyszeriteni a szabad versenyt.
    Ezt tobbszor is megtettek mar a multban nagy sikerekkel.
  • wraithLord #4
    A legtöbb multira ráfér egy kis helyreigazítás a kormányok felől, az Apple-re is. Kár, hogy pont azok maradnak ki belőle, akik a legnagyobb szart kavargatják. De mondjuk ez magától értetődő...
  • RJoco #3
    A választás illúziója eleve adott. Olyan, hogy szabad választás, nincs. Főleg az alapján, amit írsz.
    A migráns egy pont jó példa, mert Németország egy rahedlit befogadott. És mit csinálnak? Élnek a jó munkásember adójából.
    A nagyja dolgozni nem akar, nyelvet sem akar tanulni. A németek meg még csak most kezdtek el ébredezni, hogy valamit kellene ezzel kezdeni.
    Legalábbis a politikusok.

    Szóval igen, lehet, hogy a piac feléről le kellene mondaniuk, de programok híján az emberek előbb-utóbb másfelé nézelődnek és, ha a cég nem tesz magától valamit, akkor nem fogja uralni a piac felét. Vagyis hosszú távon mégsem kell lemondaniuk a piac feléről.
    De ugye mindenki gyorsan akar meggazdagodni, ezért belemennek a kevésbé előnyös üzletbe is, mert mégiscsak előnyösebb, mint a semmi. És emellett várják, hogy majd mások elintézzék helyettük, hogy mégis jól járjanak. Előbb vagy utóbb.