SG.hu

Franciaország 250 millió eurós büntetést szabott ki a Google-ra

A francia szabályozó hatóságok közölték, hogy 250 millió eurós bírságot szabnak ki a Google-ra, amiért megszegte a médiavállalatoknak a tartalmaik online reprodukálásáért fizetett összegek kifizetésére vonatkozó kötelezettségvállalásait, és mert a médiavállalatok anyagait anélkül használta fel MI chatbotjához, hogy erről tájékoztatta volna őket.

A francia magazinokat és újságokat - valamint az Agence France-Presse-t (AFP) képviselő szervezetek 2019-ben nyújtottak be keresetet a szabályozó hatósághoz, majd 2021-ben a Versenyhivatal 500 millió eurós bírsággal sújtotta az amerikai techóriást a régóta húzódó vita miatt. A Google 2022-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy tisztességes tárgyalásokat folytat a francia hírszervezetekkel, és a szerzői jogi panasz beérkezésétől számított három hónapon belül átlátható fizetési ajánlatot tesz a médiacégeknek. A szabályozó hatóság azonban most közölte, hogy az új bírságot azért szabta ki a Google-ra, mert "nem tartotta be a 2022-ben tett vállalásait", és nem tárgyalt "jóhiszeműen" a hírkiadókkal.

Az amerikai technológiai óriásvállalat sajtóügynökségektől származó tartalmakat is felhasznált mesterséges intelligenciaplatformja - a Bard (ma Gemini néven ismert) - betanításához anélkül, hogy erről tájékoztatta volna őket vagy a hatóságot - közölte a szabályozó. A Google nem biztosított a kiadóknak és a hírügynökségeknek olyan technikai megoldást, amely lehetővé tette volna számukra, hogy tiltakozzanak a tartalmuk felhasználása ellen, ami "akadályozta" őket abban, hogy tárgyaljanak a díjazásról - tette hozzá a hatóság. A felügyelet szerint a Google beleegyezett abba, hogy "nem vitatja a tényeket" az egyezségi folyamat részeként, és "egy sor korrekciós intézkedést" javasolt a hatóság által feltárt hiányosságokra válaszul.


A Google közleményében azt írja, hogy a bírság aránytalan, és "nem veszi kellőképpen figyelembe azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a felmerült aggályok megválaszolása és megoldása érdekében tettünk - egy olyan környezetben, ahol nagyon nehéz irányt szabni, mert nem tudjuk megjósolni, merről fúj majd legközelebb a szél". "Megállapodtunk, mert itt az ideje továbblépni" - közölte a vállalat.

Az EU 2019-ben létrehozta a szerzői jog egy olyan formáját, a "szomszédos jogokat", amely lehetővé teszi a nyomtatott sajtó számára, hogy kártérítést követeljen a tartalmaik felhasználásáért. Franciaország volt a szabályok tesztüzeme, és a kezdeti ellenállás után a Google és a Facebook is beleegyezett, hogy fizetnek egyes francia médiumoknak a webes keresésekben megjelenő cikkekért.

Az Európai Unió más országai is megtámadták a Google-t a hírek tartalma miatt. A spanyol versenyfelügyelet tavaly vizsgálatot indított a Google ellen a hírügynökségeket és sajtótermékeket érintő állítólagos versenyellenes gyakorlatok miatt. 2022-ben a német trösztellenes szabályozó hatóság felfüggesztette a Google hírszolgáltatásával kapcsolatos vizsgálatot, miután a technológiai óriás "fontos kiigazításokat" tett a versenyjogi aggályok enyhítése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!