SG.hu

Lenyelte az Inflection AI startupot a Microsoft

A Microsoft felvette Mustafa Suleymant, a Google DeepMind társalapítóját és a mesterséges intelligenciával foglalkozó Inflection startup cég vezérigazgatóját, hogy vezesse új fogyasztói MI-egységét. Az Inflection legtöbb munkatársa is a Microsofthoz kerül.

A Microsoft felvette Mustafa Suleymant és Karén Simonyant, az Inflection AI nevű MI startup társalapítóit, valamint több kollégájukat egy nagyon furcsa üzlet keretében, ezzel a Satya Nadella vezette felhőóriás folytatja agresszív törekvését a csúcstehetségek bevonzására. Suleyman a DeepMind társalapítója, amelyet a Google 2014-ben vásárolt meg, és most a Microsoft újonnan létrehozott, Microsoft AI nevű fogyasztói MI egységét fogja vezetni, míg Simonyan ugyanezen új csoport vezető kutatójaként csatlakozik a vállalathoz. A brit vállalkozó közvetlenül a Microsoft vezérigazgatójának, Satya Nadellának fog jelenteni - jelentette be ma a vállalat. Ő fogja elindítani a Microsoft egy olyan részlegét, amely egy csapat alá vonja a fogyasztóbarát termékeket, köztük a Microsoft Copilotot, a Binget, az Edge-et és a GenAI-t.

Az Inflection AI nem ismeretlen a Microsoft számára. A felhőóriás kevesebb, mint egy évvel ezelőtt 1,3 milliárd dollárt fektetett be a startupba. Akkoriban az Inflection AI azt mondta, hogy a világ legnagyobb számítógépes klaszterét építi, amely 22 000 Nvidia H100 GPU-t tartalmaz. "Az Inflection csapat több tagja is úgy döntött, hogy csatlakozik Mustafához és Karenhez a Microsoftnál" - írta Nadella egy blogbejegyzésben. "A világ legelismertebb MI-mérnökei, kutatói és fejlesztői közé tartoznak. Ők tervezték, vezették, indították el és társszerzők voltak az elmúlt öt évben a mesterséges intelligencia fejlesztésének számos legfontosabb fejlesztésében."

Az Inflection AI az egyik legjelentősebb MI startup. A LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman és Suleyman alapította 2022-ben, és olyan MI-rendszerek kifejlesztésére törekedett, amelyek képesek nyílt végű párbeszédet folytatni, kérdésekre válaszolni és különféle feladatokban segíteni. Hoffman szerint az Inflection AI minden befektetője "ma jó eredményt fog elérni, és jó jövőbeli emelkedésre számítok". Sean White, a Braingels társalapítója veszi át az Inflection AI vezérigazgatói posztját, mondta Hoffman. Egy blogbejegyzésben az Inflection AI közölte, hogy a hangsúlyt ügyfélgeneratív MI-modelleket építésére és tesztelésére helyezik át. "Az API-nkra helyezett hangsúly néhány fontos változással is együtt jár a vállalaton belül" - írja az Inflection AI.


Ez a Microsoft legújabb lépése a generatív MI robbanásból való profitálás érdekében. A vállalat eddig 13 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, a ChatGPT készítőjébe, és gyorsan integrálta technológiáját a Microsoft termékeibe. Nadella ma azt mondta, hogy a cég - és a világ - még csak az MI-platformváltás második évében jár, és a Microsoftnak "biztosítania kell, hogy rendelkezzünk a bátor innovációra való képességgel és kapacitással". A Microsoft utcahosszal vezet a mesterséges intelligencia bevezetéséért folytatott versenyben, legnagyobb riválisuk, a Google a felzárkózásért küzd. A vállalat más MI startupokba is befektetett, köztük a francia Mistralba.

Suleyman egysége olyan projekteken fog dolgozni, mint a Copilot integrálása a Windows operációs rendszerébe, valamint a generatív MI használatának fokozása a Bing keresőmotorban. A DeepMindot a Google 2014-ben 500 millió dollárért vásárolta fel. A vállalat néhány évvel később ellentmondásba keveredett néhány projektje miatt, többek között a brit egészségügyi ágazat számára végzett munkájánál, amelyről egy kormányzati felügyeleti szerv megállapította, hogy nem megfelelő hozzáférést kapott a betegadatokhoz. Suleyman vezetési stílusa ellentmondásos, a vállalat legfőbb nyilvános arca volt, de 2019-ben szabadságolták. A DeepMind dolgozói arra panaszkodtak, hogy túlságosan agresszív vezetési stílusa van. A munkatársak panaszaival kapcsolatban Suleyman akkor azt mondta: "Nagyon elszúrtam. Nagyon követelőző és elég könyörtelen voltam".

Hónapokkal később a Google-hoz ment, ahol az MI termékmenedzsmentet vezette. 2022-ben csatlakozott a Greylock szilícium-völgyi kockázati tőkebefektetőhöz és még abban az évben elindította az Inflectiont. A Microsoft az Inflection munkatársainak nagy részét is felveszi, de nem közölték az átköltöző alkalmazottak számát. Az Inflection harmadik társalapítója, Reid Hoffman, a LinkedIn alapítója és ügyvezető elnöke az Inflection igazgatótanácsában marad. Az új egység nagy szervezeti változást jelent a Microsoftnál. Mikhail Parakhin webes szolgáltatásokért felelős elnök az egész csapatával együtt Suleymannak fog jelenteni. "Valódi esélyünk van arra, hogy olyan technológiát hozzunk létre, amelyet korábban lehetetlennek hittek, és amely megfelel küldetésünknek, hogy a mesterséges intelligencia előnyei biztonságosan és felelősségteljesen eljussanak a bolygó minden emberéhez és szervezetéhez" - mondta Nadella.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #4
    "es sokan tamogatjak a globalista kapitalista kozossegbol. Erdekes latni, hogy a globalizmus mennyire kezd osszefonodni a radikalis iszlammal"
    Biztos azért támogatják a multicégek a szocialistákat, mert annyira jó nekik a kapitalizmus. ... Ja, mégsem.
    Meg az iszlámot sem véletlenül támogatják a szoci politikusok és csürhéjük, ellenben a valódi kapitalistákkal/libertáriusokkal, akik kifejezetten ellenük vannak. Szóval megint baromságot beszéltél.
    Nem a kapitalisták fonódnak össze a multikkal meg az iszlámmal, hanem éppen a szocik.
    Szaúd-Arábia és a többi arab olajország meg éppen úgy működik, mint egy szocialista állam. Állami segélyek, államilag fizetett iskolák, egészségügy, nyugdíj, stb. Tehát éppen hogy szocialista az is, csak egy kis vallási melléklettel. Csak azt nem tudom, hogy pusztán megszokásból hazudozol, vagy pénzt is kapsz érte.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.03.22. 22:22:21
  • Sequoyah #3
    Volt neki valaha barmilyen szelsosegesebb vallasos kijelentese?
    Volt-e egyetlen ongyilkos merenylo is, aki vele beszelt telefonon ezen a segitsegnyujtasi vonalon?
  • kvp #2
    Ha jol latom sziriai szarmazasu brit vallalkozo, pontosan ugyan olyan erettsegivel mint Gyozike, az egyetemet ugyanis abbahagyta. Ha jol latom regebben a brit muzulmanok telefonos vallasi segitsegnyujtasi vonalaval foglalkozott, ami egyes szelsojobboldali vadak szerint nagyon sikeres volt depresszios, ongyilkossagra keszulo brit fiatalok megsegiteseben, hogy kesobb ongyilkos merenylokke valhassanak egy szent ugy erdekeben.

    Akarhogy is nezem, egy alapvetoen iszlamista globalista vallalkozo, akit a fiatalkori kapcsolatai segitettek megfelelo helyen lenni jokor es sokan tamogatjak a globalista kapitalista kozossegbol. Erdekes latni, hogy a globalizmus mennyire kezd osszefonodni a radikalis iszlammal. A szaudi allam tarsadalmi modellje, mint egy vilagallam globalis allamformaja egyebkent nem tunik annyira irrealisnak es a legtobb jelenlegi nagytokesnek megfelelne.
  • Cat #1
    Tisztára úgy néz ki mint győzike.