eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfőt, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetőjét sminkelik a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vita szünetében Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Szlovákiában véget ér a kampány – jöhet az elnökválasztás

Ma van a szlovák elnökválasztási kampány utolsó napja, éjféltől 48 órás kampánycsend lép életbe. Az utolsó közvélemény-kutatási eredmények szerint rendkívül szoros küzdelem várható a két legerősebbnek tartott jelölt, Peter Pellegrini és Ivan Korčok között.

Szombaton tartják az elnökválasztás első fordulóját Szlovákiában. Eggyel kevesebb, csak tíz jelölt közül választhatnak a szavazók, Andrej Danko, a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt elnöke ugyanis hétfőn visszalépett a megmérettetéstől Štefan Harabin javára. Az indulók száma még módosulhat, a jelöltek csütörtök reggel 7 óráig még meggondolhatják magukat.

A választópolgárok döntő többsége már elhatározta, kire szavaz az államfőválasztás első fordulójában – derült ki a Hogy vagy, Szlovákia? elnevezésű felméréssorozat legutóbbi közvélemény-kutatásából. Az államfő feladatairól is megkérdezték a választókat, a legtöbben úgy gondolják, az államfőnek főleg a kormánnyal való együttműködés a feladata. 36 százaléknyian viszont azt várják, hogy a köztársasági elnök ellensúlyozza a kormány hatalmát. Az ellenzéki pártok választói várnak ellensúlyozást az új államfőtől, a kormánypártok támogatói pedig főleg együttműködést.

A lakosok többsége, 53 százaléka a legutóbbi felmérés szerint Peter Pellegrini házelnököt juttatta volna az elnöki palotába. Ivan Korčok volt külügyminiszter 47 százalékot szerzett volna. Az első fordulót is Pellegrini nyerné, Korčok népszerűsége mintegy 2,5 százalékkal marad el. Utánuk Štefan Harabin, Igor Matovič és Forró Krisztián következik. A Magyar Szövetség elnökére a választók 2,7 százaléka voksolna.

A két legesélyesebb jelölt hétfőn találkozott először egy televízós vitán. Elhangzott, mindketten azt szeretnék, ha béke lenne Ukrajnában, és egyik államfőjelölt sem értene egyet szlovák katonák Ukrajnába küldésével. A két jelöltnek arra a kérdésre is válaszolnia kellett, államfőként találkozna-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Nem feltételezem, hogy amíg tart a háború, erre sor kerülhet, de rövid időn belül valamilyen módon biztosan normalizálódik a viszony” – jelentette ki Peter Pellegrini. Ivan Korčok azt mondta, „nem lehet olyan emberrel találkozót tartani, aki ellenségnek tekinti Szlovákiát, és egész Európa biztonságát veszélyezteti".

Csütörtöktől már nem kampányolhatnak a jelöltek, de Ivan Korčok kedd este még Pozsonyban szervezett demonstrációt. A nagygyűlésen több ezer ember előtt ismert személyiségek biztosították őt a támogatásukról. A tömeg kifejezésre juttatta, hogy nem ért egyet a jelenlegi kormány külpolitikájával, illetve a közmédia átalakítását érintő terveivel.

A szombaton reggel 7-től este 10-ig tartó szavazáson egy államfőjelölt sorszámát lehet bekarikázni. Ha valaki több sorszámot is bekarikáz, a szavazata érvénytelen lesz. Ha szükség lesz rá, az elnökválasztás második fordulóját április 6-án tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×