SG.hu

Az Intel 20 milliárd dollárt kapott az amerikai chipgyártás fellendítésére

A Biden-kormányzat közölte, hogy közel 20 milliárd dollárnyi támogatást és kölcsönt ítél oda az Intelnek, ezzel felturbózza a vállalat hazai félvezető chipgyártását, és ez a kormány legnagyobb kiadása az élvonalbeli chipgyártás támogatására.

A hatalmas összeg 8,5 milliárd dollárnyi támogatásból és 11 milliárd dollárnyi kölcsönből áll. Gina Raimondo, a kereskedelmi minisztérium államtitkára óriási üzletnek és az amerikai félvezetőgyártásba történő eddigi egyik legnagyobb beruházásnak nevezte a megállapodást. "Ez az Amerikai Egyesült Államokban gyártott élvonalbeli félvezetőket jelent" - mondta, megjegyezve, hogy a kormányzat reményei szerint a támogatási program révén 2030-ra az Egyesült Államok részesedése a vezető chipgyártásban 0%-ról 20%-ra nőhet.

A történelmi jelentőségű kiadás azt mutatja, hogy a Biden-kormányzat nagyban számít az Intelre a 2022-es CHIPS and Science Act résztvevőjeként, amely a hazai félvezetőgyártás fellendítését célozza 52,7 milliárd dolláros költségvetéssel, amiből 39 milliárd dollár a félvezetőgyártás támogatására, 11 milliárd dollár pedig a kutatás-fejlesztésre megy. Ez Bidennek abban is segíthet, hogy a novemberi elnökválasztáson ismét bevegye Arizonát, mert jelenleg a rivális volt republikánus elnök, Donald Trump mögött áll a szavazók amerikai gazdaságról alkotott megítélésében.


Biden 2020-ban szűken nyerte meg a délnyugati ingadozó államot, ami hatalmas siker volt, mert hat elnökválasztás óta először fordítottak a demokraták az államban, de segítői úgy látják, hogy a győzelem megismétlése nagy feladat. Biden arizonai útja segíthet a demokratáknak abban is, hogy novemberben megvédjenek egy kritikus fontosságú szenátusi helyet az Egyesült Államokban, és esetleg lendületet adhat a képviselőházi versenyben is.

A CHIPS-törvény célja a Kínától és Tajvantól való függőség csökkentése, mivel a félvezetőipari szövetség szerint a globális gyártókapacitásokból való amerikai részarány az 1990-es 37%-ról 2020-ra 12%-ra csökkent. A törvényhozók szerint az Egyesült Államok Tajvanon gyártott chipektől való függése - amelyet a világ vezető szerződéses chipgyártója, a TSMC gyárt - kockázatos, mivel Kína a szigetet saját területének tekinti, és fenntartja magának a jogot, hogy erőszakot alkalmazzon annak visszafoglalására.

A múlt hónapban a Biden-kormányzat 1,5 milliárd dollárt ítélt oda a GlobalFoundries-nek, a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártójának, hogy félvezetőgyártó üzemet építsen a New York állambeli Máltán, és bővítse az ott és a vermonti Burlingtonban már meglévő üzemeket. Korábban a Microchip Technology 162 millió dollár állami támogatást kapott, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy két amerikai gyárában megháromszorozza a chipek és mikrokontroller egységek gyártását. A dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC számára a következő hetekben várható a támogatás odaítélése.


Ez egyúttal örömhír az Intel számára is, amely januárban azt jósolta, hogy az első negyedévi bevételei több mint 2 milliárd dollárral maradhatnak el a piaci becslésektől, mivel a hagyományos szerver- és személyi számítógép-piacokon használt chipek iránti kereslet nagyon gyenge. Az Intel arizonai projektjei mellett a pénz segít finanszírozni a késésben lévő ohiói gyárépítési projektjüket is, egy majdnem befejezett, fejlett csomagolóüzemet Új-Mexikóban, valamint egy oregoni kutatási és fejlesztési létesítményt. A cég munkatársai nem kívánták részletezni, hogy mennyi pénzt szánnak az egyes projektekre. Mindezeken felül az Intel várhatóan 3,5 milliárd dollárt kap a kereskedelmi minisztériumtól a hadsereg számára érzékeny chipeket gyártó arizonai létesítményei biztonságának növelésére.

A kereskedelmi minisztérium 28 milliárd dollárt szán a fejlett chipgyártás kormányzati támogatására - bár több mint 70 milliárd dollárnyi kérelem érkezett -, és 75 milliárd dollárnyi hitelezési jogkörrel is rendelkezik. "Betartjuk ígéretünket, visszahozzuk a gyártást Amerikába, és az Egyesült Államoknak ismét vezető szerepet biztosítunk a mikrochipgyártásban" - mondta Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője a szenátusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #3
    "Érdekes", hogy izraelről szó sem esik, pedig oda sokkal többet fektetett be a kékség - pl. fél éve - , mint most kapott - lehet, hogy azt kell finanszírozni ebből...
    ...és még mindig nem szereztek benne részesedést, hiába is lenne annyira fontos..., ezek szerint ez is csak egy fedősztori a pénzmozgatásra.
  • nlght #2
    Én is így látom, az x86-os CISC architektúra csak olyan eszközökbe való ahol aktív hűtés van. Nagyobb hőleadás mellett jobb teljesítményt hoztak, mint az ARM RISC architektúrája, ez így volt egészen az utóbbi évekig, viszont most nagy szarban van az Intel, kölcsön pénzük van de hol a csúcstechnológia? Miből fizetik vissza a kölcsönt, ha az amerikai munkás feleannyit dolgozik 10-szer annyiért mint a kínai? Egy gyár felépítése is sokkal drágább.
  • kvp #1
    Kerdes, hogy a penz magaban eleg lesz-e es az intel tud-e valahonnan technologiat venni? Amennyiben nem, akkor lesz egy uj gyaruk, 10-15 evvel ezelotti, mara teljesen elavult technologiaval.