eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án.
Nyitókép: Libkos

Vlagyimir Putyin: nem szabad elfelejteni, kik ezek az árulók

Az orosz védelmi minisztérium szerint erői újabb ukrajnai falut foglaltak el. Közben Putyin orosz elnök korábban arra utalt, hogy ki kell végezni a belgorodi körzetre támadó, ukránpárti orosz támadókat.

Az orosz erők állítása szerint kedden elfoglalt falu, Orivka, Donyeck körzetben található, 10 kilométerre a korábban orosz kézre került – és hosszú ideig ostromlott – Avgyijivkától. Az utóbbiért folyt csata volt a háború egyik legvéresebb ütközete. Ukrán oldalról viszont azt mondták, hogy a falunál kilenc orosz támadást vertek vissza.

A Ribar nevű népszerű orosz háborús Telegram-csatorna szerint az oroszok ezzel lehetőséget teremtettek maguknak, hogy közelebb kerüljenek Szemjonivka településhez: „A falu elfoglalásával az orosz erőknek lehetőségük nyílik arra, hogy ne csak lecsapjanak, hanem Szemjonivkától délre is előrenyomuljanak, ami alapján az ellenség a legnagyobb nyomást Berdicsre gyakorolja, ahol szintén heves harcok folynak”.

A Ribar szerint azonban ez a nyugati előrenyomulást célzó művelet „nem túl racionális”, mert az ukránok egy védvonalat építenek, amelynek középpontjában magaslatok és folyók állnak, északra pedig az Ocseretyinszkij-erőd, amely felé rendkívül nehéz, ha nem öngyilkos feladat előrenyomulni. Más orosz katonai szakértők szerint viszont a falu elfoglalása elősegítheti a szintén donbaszi Kramatorszk és Szlavjanszk elfoglalását – ezekért a városokért már a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus elején is komoly harcokat vívtak.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy azonosítsa és büntesse meg azokat az ukránbarát orosz harcosokat, akik részt vettek a határ menti régiókban elkövetett halálos támadásokban.

"Nem szabad elfelejteni, kik ezek az árulók. Név szerint kell azonosítanunk őket. Elévülés nélkül megbüntetjük őket, bárhol is vannak"

– mondta Putyin, és "söpredéknek" nevezte az Oroszország Szabadsága Légió és más csoportok embereit. Újraválasztása utáni sajtótájékoztatóján Putyin arról értekezett, hogy „bár Oroszországban nincs halálbüntetés, de ezekhez az emberekhez mindig úgy fogunk viszonyulni, mint fegyveresekhez, mint akik háborús zónában vannak”.

A múlt héten Putyin-ellenes orosz önkéntes harcosok azt mondták, hogy behatoltak a kurszki és a belgorodi területekre, és támadásokat hajtottak végre. Az orosz hatóságok szerint visszaverték őket, de azt az orosz média is elismeri, hogy ukrán oldalról lövik a körzetet. Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó kedden közölte: kilencezer gyereket evakuálnak.

A Lenta című és a Kreml által nem szankcionált – tehát az irányvonalát nem bíráló – híroldal helyszíni anyagában úgy fogalmazott, hogy Belgorod közelében „több ezer ember szenved” a háború kezdete óta „legerősebb tűzérségi támadások miatt”.

Ez különösen igaz a hatezres lakosú Grajvoron városra, amelyet „a választások előtt szinte vég nélkül támadtak tűzérséggel és drónokkal”. Az egyik helyi lakos azt állította, hogy „a város szinte romhalmaz, a drónok polgári autókra dobálnak lőszert, az emberek az alagsorokban ülnek. Nem tudják megtankolni a kocsijukat, hogy elmeneküljenek.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×