eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Palesztin gyerekek ételosztáson kapott melegételt visznek a családjuknak a Gázai övezet déli határán levő Rafah menekülttáborában 2024. március 7-én, öt hónappal az övezetben dúló háború kirobbanása után. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Szörnyű vádak érték Izraelt

Egy, az ENSZ által támogatott nemzetközi szervezet jelentése szerint már most „katasztrofális éhezés” fenyegeti a gázai lakosság felét. Ezek után az EU külügyi főnöke azzal vádolta meg a területet ostromló Izraelt, hogy „háborús fegyverként” használja az éhezést

Izrael dühösen utasította vissza Josep Borrell, az EU külügy főfelelőse megjegyzését, miszerint: „az éhezést háborús fegyverként használják. Izrael éhínséget provokál”.

A Hamász terrorszervezet ellen folytatott – de több tízezer polgári lakos halálát okozó – háború eme értelmezésére gyorsan válaszolt Jiszrael Katz külügyminiszter, aki azt állította, hogy országa „kiterjedt humanitárius segély bejutását teszi lehetővé Gázába, földön, levegőben és tengeri úton”. Majd hozzátette: „annak ellenére, hogy a Hamász megtámadja a segélykonvojokat” – bár az utóbbi időben arról érkeztek tudósítások, hogy az éhezés miatt elkeseredett emberek csaptak le a segélyszállítmányokra.

Katz azt üzente Borrellnek:

„itt az ideje, hogy az EU külügyminisztere leálljon az Izrael elleni támadásokkal és elismerje a Hamász bűntettei elleni önvédelmi jogunkat”.

A külügyminiszternek titulált EU külpolitikai főnök azután beszélt, hogy egy nemzetközi szervezet, a, hangzatos nevű, Élelmezésbiztonsági fázisok osztályozása nevű, és az ENSZ által is elismert szervezet jelentése közölte: immár 1,1 millió embert fenyeget „katasztrofális éhezés” Gázában. Azaz, a lakosság felét. Ez azt jelenti, hogy a decemberi elemzés óta duplájára ugrott a veszélyeztetettek száma.

A jelentésre reagált António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki „a helyszíni körülményekkel szembeni felkavaró vádnak” nevezte azt. Guterres is gyakorlatilag Izraelt vádolta: „ez egy teljesen ember által előidézett katasztrófa. A jelentés világossá teszi, hogy meg lehet fékezni”. Majd sürgette a zsidó államot, hogy egész Gáza területére biztosítsa segély bejutását. Az anyagot még Izrael legközelebbi szövetségese, az Egyesült Államok is „ijesztőnek és szívszaggatónak” nevezte.

Biden elnök, aki már szavazókat veszített, mert nem hajlandó szembefordulni Izraellel, bár nincs túl jó viszonya az ottani vezetéssel,

hétfőn tárgyalt a kérdésről Netanjahu miniszterelnökkel.

Gázából közben aggasztó adatok érkeznek, de ezek hitelességét egyesek kétségbe vonhatják, mert a Hamász által irányított egészségügyi minisztériumtól származnak. Ezek szerint 31 ezer palesztin halt meg eddig az offenzívában, amelyet a Hamász október 7-i vérfürdője után indított meg Izrael. A csoport tagjai 253 izraelit és más állampolgárt raboltak el és 134 embert még mindig nem adtak vissza.

Közben Izrael szerint 20 militánst megöltek és egy izraeli katona meghalt, amikor meglepetésszerű támadást hajtottak végre a gázai Al-Sífa kórház ellen. Az akcióban likvidálták a Hamász harmadik emberét, Faak Mabúhot, a belső biztonsági egység főnökét.

Az izraeliek azt mondták: a Hamász vezetői a kórházban csoportosultak és gyorsan kellett reagálni a hírszerzési információra. Közben izraeli tárgyalók érkeztek Dohába egy esetleges újabb túszalku kidolgozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×