SG.hu

A Google Geminit tervezi beépíteni mobiljába az Apple

Az Apple nagyon lemaradt a mesterséges intelligencia terén, ezért külső megoldást keresnek. Jelenleg a Google-vel tárgyalnak, hogy az iPhone-ba MI funkciókat tudjanak beépíteni.

Az Apple tárgyalásokat folytat a Google Gemini modelljének licenceléséről, hogy az olyan MI funkciókat, mint a Siri, egy jövőbeli, 2024-ben érkező iPhone szoftverfrissítésben használhassa. Az Apple korábban hasonló tárgyalásokat folytatott a ChatGPT gyártójával, az OpenAI-val is. A Google Gemini potenciális integrálása az iOS 18-ba egy sor új, felhőalapú (készüléken kívüli) MI-alapú funkciót hozhatna az Apple okostelefonjára, például képalkotást vagy esszéírást egyszerű kérések alapján. A megállapodás feltételei azonban még nem véglegesítettek, és a megvalósítás részletei sem tisztázottak. A vállalatok valószínűleg nem jelentenek be semmilyen megállapodást júniusig, ekkor lesz ugyanis az Apple éves eseménye, a Worldwide Developers Conference.

A Gemini új képességekkel gazdagíthatja az Apple széles körben kritizált hangalapú asszisztensét, a Sirit is, amely a komplex kérdések megértésében és megválaszolásában lemarad a nagy nyelvi modellekkel (LLM) működő újabb MI-asszisztensek mögött. Az Apple saját belső csalódottságáról a Sirivel kapcsolatban - és a lehetséges megoldásokról - már jó ideje keringenek pletykák. Az Apple az iOS 17.4 béta verziójánál már kipróbálta az OpenAI ChatGPT API-ját használta a Siri működtetéséhez, de saját MI-modelleket is fejlesztettek, köztük egy Ajax kódnevű nagy nyelvi modellt és egy Apple GPT nevű chatbotot. A vállalat LLM-technológiája azonban elmarad a versenytársakétól, így a Google-lal vagy más MI-szolgáltatóval való partnerség vonzóbb lehetőség.

A Google decemberben indította el a Gemini nevű, a ChatGPT-hez hasonló nyelvi alapú MI-asszisztenst, amelyet azóta többször frissített. Sok iparági szakértő úgy véli, hogy a nagyobb Gemini-modellek nagyjából olyan képességűek, mint az OpenAI GPT-4 Turbo, amely a ChatGPT előfizetéses verzióit működteti. Egészen a közelmúltig, a Gemini Ultra és a Claude 3 megjelenéséig az OpenAI csúcsmodellje meglehetősen nagy előnyben volt az LLM-képességeket illetően.

Az Apple és a Google közötti potenciális partnerség jelentős hatással lehet az MI-iparágra, mivel az Apple platformja világszerte több mint 2 milliárd aktív eszközt képvisel. Ha a megállapodás véglegesítésre kerül, az a két vállalat között már meglévő keresési partnerségre épülne, amelynek keretében a Google évente több milliárd dollárt fizet az Apple-nek azért, hogy keresőmotorja legyen az alapértelmezett opció az iPhone-okon és más Apple-eszközökön. Az Apple és a Google közötti potenciális partnerség valószínűleg a szabályozó hatóságok vizsgálatát vonja majd magára, mivel a vállalatok jelenlegi keresőmegállapodását már az amerikai igazságügyi minisztérium perbe fogta. Az Európai Unió is nyomást gyakorol az Apple-re, hogy könnyítse meg a fogyasztók számára az alapértelmezett keresőmotor megváltoztatását a Google-ról.

Mivel ennyi potenciális pénz forog kockán, a Google kiválasztása az Apple felhőalapú mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkájára potenciálisan komoly veszteséget jelenthet az OpenAI számára a technológia széles körű elterjesztése szempontjából - egy olyan piacon, amely több milliárd felhasználót képvisel. Még így is, bármilyen megállapodás a Google-lal vagy az OpenAI-val átmeneti megoldás lehet, amíg az Apple fel nem tudja gyorsítani saját LLM-alapú AI-technológiáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!