eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Halálos áldozatot követelt a szlovákiai medvetámadás

Életét vesztette egy 31 éves fehérorosz nő Szlovákiában, amikor a segélyhívón történt bejelentés szerint egy medve támadt meg két személyt. Az előzetes orvosi szakvélemény szerint a nő halálát zuhanás okozhatta. A szlovák környezetvédelmi miniszter viszont állítja, videófelvételek igazolják a medvetámadás tényét.

Pénteken délután történt az eset, amikor a rendőrség a 158-as segélyhívószámon kapott értesítést arról, hogy a liptószentmiklósi járásbeli Déménvölgy község területén két embert – egy férfit és egy nőt – üldözőbe vett egy barnamedve.

A páros a Sina dombra indult túrázni, és útközben találkoztak a vadálattal, emiatt menekülőre fogták, közben pedig szétváltak. A 31 éves fehérorosz nőt később holtan találták a hegyimentő szolgálat munkatársai, a férfinek viszont nem esett bántódása. A keresőcsapat tagjai levegőbe leadott lövéssekkel és kutyákkal ijesztették el a medvét. A tragikus eset körülményeit még vizsgálja a rendőrség, amely szerint a fiatal nő azután hunyt el, hogy 150 méter magasból egy szakadékba esett. A nő halálát a halottkém szerint a zuhanás miatt elszenvedett súlyos, roncsoló fejsérülés által kiváltott központi idegrendszeri leállás okozta.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium közölte, ha beigazolódik, hogy a nő a medve előli menekülés közben zuhant a szakadékba, akkor semmit sem fognak eltussolni. A tragédia helyszínére a medvékre szakosodott beavatkozó csoportot is riasztották.

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter szombaton délután egy Facebook-videóban már azt mondta, hogy egy 200 kilogrammos, véres szájú medvéről készültek videófelvételek azon a helyen, ahol a fehérorosz nő holttestét megtalálták. Hozzátette, jelenleg is ellenőrzik, hogy nem arról a példányról van-e szó, amelyik nemrég a tálei síközpont környékén ijesztett rá az emberekre. A környezetvédelmi miniszter egyúttal arra emlékeztetett, hogy Romániával együtt javaslatot nyújt be az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsának következő ülésén a medvék alacsonyabb kategóriába való átsorolására, amely lehetővé teszi a medvepopuláció elleni hatékony és aktív védekezést, vagyis a kilövésüket.

A barnamedvék vadászatát Szlovákiában a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény szabályozza, melynek értelmében így az országban már több mint 10 éve tilos a medvevadászat. Bizonyos esetekben a környezetvédelmi minisztérium adhat kivételt, és engedélyezheti az állat kilövését.

„Ha a brüsszeli politikusok azt mondják a szlovákoknak, hogy nem törődnek az itt élők életével, akkor az áprilisi találkozóra egy olyan alkotmányos törvényjavaslattal jövünk, amely egyértelműen szabályozza a medvék kilövésének lehetőségét a külterületeken. Például a turisztikai központok és túraösvények mellett, valamint a városok és falvak melletti külterületeken” – tette hozzá a szlovák környezetvédelmi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×