SG.hu

Nagyon megdrágult a VMware miután megvette őket a Broadcom

A Broadcom 2022 májusában jelentette be a VMware felvásárlását 69 milliárd dollárért, az ügyletet november végén zárták le. Hock Tan, a Broadcom vezérigazgatója és elnöke elismerte, hogy a VMware ügyfelei és partnerei "kellemetlen érzéseket tapasztalhattak" a virtualizációs vállalat átvétele után bevezetett átfogó változások miatt.

Blogbejegyzésben Tan leírja, hogy a Broadcom 18 hónapot töltött a VMware értékelésével és megvásárlásával. Azt mondta, hogy bár még sok munka vár rájuk, a vállalat "jelentős előrelépést" tett. Ez az úgynevezett előrelépés azonban nem biztos, hogy jó hír a VMware volt ügyfeleinek és partnereinek, hiszen lényege szerint arra kényszerítik az ügyfeleket, hogy nagy szoftvercsomagokat vásároljanak. "Arra összpontosítunk, hogy az ügyfeleket - különösen azokat, akik már a vSphere virtualizációs eszközökkel futtatják számítási munkaterhelésüket - a VMware Cloud Foundationre való frissítésre ösztönzünk. Tan úgy véli, hogy a változások végső soron "nagyobb jövedelmezőséget és jobb piaci lehetőségeket" biztosítanak a csatornapartnerek számára.

"Természetesen elismerjük, hogy ez a szintű változás érthető módon némi nyugtalanságot keltett ügyfeleink és partnereink körében. De mindezen lépések célja a gyorsabb innováció, az ügyfeleink igényeinek hatékonyabb kielégítése és a velünk való üzletkötés megkönnyítése volt." Sok IT-megoldásokat kínáló, a VMware-rel együttműködő vállalkozás azonban máris problémákkal küzd, például mert a VMware megvásárlása után a Broadcom átvette partnereitől a 2000 legnagyobb ügyfél kezelését. Tan elmondása szerint a Broadcom sokat vár ezektől az ügyfelektől, és Tan arra számít, hogy a VMware bevételei negyedévről negyedévre kétszámjegyű növekedést fognak elérni a pénzügyi év hátralévő részében. Ezen túlmenően a Broadcom megszüntette a VMware csatorna partnerprogramját, így a VMware viszonteladásának elsődleges útja egy kizárólag meghívásos Broadcom program lett.

A Broadcom első lépésként megszüntette a VMware örökös licencelését, ami a jelentések szerint számos vállalkozás pénzügyi helyzetét felborította. Egy nemrég tartott felhasználói eseményen (VMware User Group Town Hall) a résztvevők "500 és 600 százalékos áremelkedésre" panaszkodtak. Felhőszolgáltatásokra összpontosító "kisebb" menedzselt szolgáltatók arról számoltak be, hogy a VMware-rel való együttműködés ára a tízszeresére nőtt. "Nincs meg a bevételük és a képességük sem arra, hogy ilyen mértékű áremelkedést, különösen ilyen gyorsan kezelni tudjanak." Fontos megjegyezni, hogy a Broadcom nem árat emelt, hanem már csak termékcsomagokat árul, minimumszinteket vezetett be és a magonkénti licencelésre való áttérés szintén költségnövekedéshez vezetett.

Ezzel szemben Tan biztosan nagyon örül: 2022-es fizetésének több mint kétszeresével egyenértékű összeget keresett 2023-ban. Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet által benyújtott bejelentés szerint a Broadcom 161,8 millió dollárt fizetett Tan-nak, ebből 160,5 millió dollárt részvényekben, amelyeket öt évig meg kell tartania.

Blogbejegyzésében Tan megvédte a kizárólag előfizetéses licencelési modellt, és "iparági szabványnak" nevezte. Elmondása szerint a VMware 2019-ben kezdte felgyorsítani az erre a stratégiára való átállást - vagyis még azelőtt, hogy a Broadcom felvásárolta volna a VMware-t. Egy februári blogbejegyzésre is hivatkozott, amelyet Prashanth Shenoy, a VMware termék- és technikai marketingért felelős alelnöke írt, és amely szintén megjegyezte a felvásárlással kapcsolatos "aggodalmakat", de azt állította, hogy az evolúció fiskálisan prudens lesz. A Broadcom által az elmúlt 114 napban a VMware-nél végrehajtott egyéb változások közé tartozik 2800 VMware-álláshely megszüntetése, az ESXi ingyenes verziójának bezárása, valamint a VMware végfelhasználói számítástechnikai üzletágának KKR-nek történő eladására vonatkozó tervek, továbbá a VMware által kutatásra szánt 1 milliárd dollár elköltése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supra-III #3
    És ez csak egy baj, és nem is a legnagyobb. Vannak tökéletesen használhatatlan programjaik (site recovery, pl.), de a legtöbb minősége valahol gagyi és még használható között van. A fél csapat a webes felület izélgetésével van elfoglalva, de még évek után is vannak benne működésképtelen funkciók, illetve egyre rosszabb a design.
    De a legnagyobb baj mégis az, hogy fizetjük a supportot, de FÉL ÉVE jött ki az utolsó patch rá.
    Persze, tudom, tökéletes...
    De az OVIRT is meglepően jól működik... Igaz, csak a legfontosabb hiányzik belőle: működő vmware migráció. De majd talán most!
  • Zsombor99 #2
    "VMware Player" verziót használok, ez otthoni felhasználásra ingyenes. Ugyan rengeteg funkció nincs benne, de kompatibilitás biztosítása végett régi Windows verziók (pl. XP, Millennium) futtatására tökéletes (nekem bevált). Azt se bánnám, ha esetleg egyszer többé nem kapna frissítéseket, csupán nálam maradjon használható.
  • kvp #1
    Az uj tulajdonos ugy dontott, hogy uzleti modellkent az egyre kevesebb, de egyre tobbet fizeto ugyfel jobban megeri neki. Ez idovel kevesebb es kevesebb, de tobbet es tobbet fizeto ugyfelet jelent, amig vegul 0 ugyfel fizet minden bevetelt.

    Viccen kivul ez egy termek kivezetese kozbeni profitmaximalizalas klasszikus lepese. Amennyiben egy ilyet meglep egy gyarto, akkor minden ugyfelnek azonnal a termek kozeljovobeli megszunese utani helyzetre kell keszulnie. Ez meg abban az esetben is a termek megszunesehez vezet, ha egyebkent nem ez volt az eredeti cel.