SG.hu

Optikai kábeleket vágtak el a Vörös-tenger alatt, elment az internet Afrikában

Afrika tizenhárom országában volt internetkimaradás tegnap a tenger alatti optikai kábelekben keletkezett károk miatt. Néhány országban, köztük Ghánában és Nigériában még mindig országos kiesésekkel kell számolni.

Tegnap több hálózati szolgáltató is jelentett internetkimaradásokat, és a Cloudflare Radar eszköze - amely az internethasználati szokásokat figyeli - részletezte, hogy a kiesés Nyugat-Afrika északi részétől Dél-Afrikáig tart. A jelentések szerint 13 ország (Benin, Burkina Faso, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Guinea, Libéria, Namíbia, Niger, Nigéria, Dél-Afrika, Gambia, Kamerun, Kamerun, Libéria, Namíbia, Nigéria, Dél-Afrika, Gambia és Togo) országos szintű kiesést szenvedett, a legtöbb országban több hálózat is érintett. Néhány ország internetkapcsolatának megszakadása rövid ideig tartott, például Gambiában és Guineában - a Cloudflare szerint csak 30 percig. Más leállások hosszabbak voltak, például Dél-Afrikában öt órás volt a kiesés, és néhány még mindig tart. A Cloudflare jelentése szerint hat országban, köztük Beninben, Burkina Fasóban, Kamerunban és Elefántcsontparton még mindig fennakadások vannak.

A kiesések csütörtökön 05:00 UTC körül kezdődtek Guineában, Libériában és Gambiában - közölte a Cloudflare egy blogbejegyzésben, amelybe az érintett országok internethasználatának grafikonjait is berakták. Az említett országoktól délre, Elefántcsontparton aznap 07:30 UTC-kor kezdődtek a zavarok. A közép-afrikai Nigerben 16:31 UTC-kor jelentkeztek a problémák. Számos forrás - köztük a helyi hálózati szolgáltatók, például a Vodacom, az MTN és a Nigériai Kommunikációs Bizottság - arról számolt be, hogy több tenger alatti kábel sérülése a hibás. Reuben Muoka, az NCC közkapcsolati igazgatójának sajtóközleménye szerint: "A vágások valahol Elefántcsontpart és Szenegál mellett történtek, és ezzel együtt Portugáliában is fennakadások voltak".


Az Azure állapotjelentésében a Microsoft azt írja, hogy "megállapította", hogy "több kábel" is megszakadt a nyugat-afrikai partvidéken, köztük az Africa Coast to Europe, a MainOne, a SAT3 és a West Africa Cable System. A kábelszakadások oka egyelőre nem ismert. "E kábelek hatásai mellett a Vörös-tengeren történt kábelszakadások - EIG, Seacom, AAE-1 - szintén hatással vannak az Afrika keleti partvidékének teljes kapacitására. Ezek az incidensek együttesen csökkentették a teljes hálózati kapacitást Afrika legtöbb régiójában" - mondta a Microsoft.

A hónap elején a Vörös-tengeren három tenger alatti üvegszálas kábelt vágtak el, ami a Közel-Keleten, Ázsiában és Európában az internetforgalom becslések szerint 25 százalékát zavarta meg, és a forgalom átirányítását kényszerítette ki. A kábelek megrongálódásának oka nem ismert. A tenger alatti kábelek okozta internetkimaradások nem új keletűek, a TeleGeography számításai szerint az interkontinentális forgalom mintegy 99 százalékát ezek a kábelek biztosítják. Tonga nagy része például 2019-ben 12 napig műholdas parabolaantennákra volt kénytelen támaszkodni az internet-hozzáférés terén egy tenger alatti üvegszálas kábel hibája miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sirály12 #4
    És ezzel egyetemben mindenki hazamehet zabot hegyezni, mert a munkahelyek legnagyobb része használja a netet, de még csak fizetni sem tudnál sehol bankkártyával nélküle! De még csak ide irkálni sem tudnál ide hülyeségeket! Biztosan megérné, ha Te mondod. :)
  • jozsi031 #3
    És ez hatalmas probléma?
  • zola2000 #2
    Pár óráig nem volt internet és az internet függők megőrültek

    Szerintem le kéne kapcsolni az egészet.
  • enproba1 #1
    nyisz nyisz hehe