SG.hu

Oroszország választ, megerősítették az internet ellenőrzését

A hétvégi választásokkal, valamint Alekszej Navalnij halálának és az ukrajnai háborúnak a következményeivel szembesülve Oroszország Kínában bevezetett technikák alkalmazásával fokozta az online cenzúrát, tovább zsugorítva a politikai aktivizmus, a független tájékoztatás és a szólásszabadság egyik utolsó megmaradt terét.

Holnap kezdődnek az orosz választások, de az Európai Tanács elnöke, Charles Michel máris gratulált Putyinnak az elsöprő győzelméhez. Ez a finom odaszúrás nem véletlen, minden bizonnyal újabb hat évig Vlagyimir V. Putyin lesz az elnök. Biztos ami biztos, a héten a helyi hatóságok fokozták a tűzfalak megkerülésére használt digitális módszerek elleni fellépést, a tüntetések idején bizonyos területeken korlátozták a WhatsApp és más kommunikációs alkalmazások hozzáférését, és kiterjesztették a weboldalak és online szolgáltatások lekapcsolására irányuló programokat - közölték civil társadalmi csoportok, kutatók és érintett vállalatok.

Elmondásuk szerint Oroszország olyan technikákhoz fordul, amelyek túlmutatnak a hacker- és digitális megfigyelés bevett gyakorlatán, és rendszerszintűbb megközelítést alkalmaznak a hazai internet működésének korlátozására. Ennek során az ország a Kína és Irán által bevezetett módszereket alkalmazza, és az internet szabályozásának olyan tekintélyelvű modelljét alakítja ki, amely ellentétben áll a nyugati világ nyitottabb megközelítésével. Oroszország "az elmúlt hat hónapban a blokkolás új szintjét érte el" - mondta Mihail Klimarev, orosz távközlési szakértő, az Internet Protection Society, egy civil társadalmi csoport ügyvezető igazgatója.

Az internetes cenzúra több mint egy évtizede növekszik Oroszországban, de a legutóbbi korlátozások mértéke és hatékonysága még a műszaki szakértőket is meglepte. A technikák a Putyin által a tüntetők és ellenzékiek sakkban tartására és az ország állami propagandával való ellátására kiépített elnyomó infrastruktúrát egészítik ki. A lépések kritikus időszakban történnek, hiszen a Kreml legádázabb kritikusa, Alekszej A. Navalnij a múlt hónapban meghalt egy orosz börtönben, amit megemlékezések sora követett, valamint az Ukrajnában zajló háború hatásai is komolyak. Ezért az orosz kormány kockáztat.


Oroszország számára Kína a példa, ahol az internetet erősen korlátozzák, és a közösségi médiát szigorúan ellenőrzik. 2016-ban Fang Binxing, a kínai Nagy Tűzfal - az ország internet cenzúrázására használt rendszer - atyja találkozott orosz kollégáival. Információkat osztottak meg egymással a titkosítás elleni küzdelemről, a külföldi oldalak blokkolásáról és a tiltakozások visszaszorításáról. A találkozót több hasonló követte, és a megbeszélések tanulságait Oroszországban átültették a gyakorlatba. Januárban, amikor az ország ipari tartományát, Baskíriát tüntetések rázta meg, a tisztviselők sikeresen korlátozták a WhatsApp és a Telegram üzenetküldő alkalmazásokhoz való helyi hozzáférést. Hasonló leállásokra került sor a közelmúltban Dagesztán és Jakutföld régiókban - mondta Klimarev, aki nyomon követi az oroszországi online cenzúrát, és egy VPN Generator nevű céget működtet.

Miután Navalnij a múlt hónapban meghalt, további korlátozások következtek. Navalnij moszkvai temetése alatt a közeli területeken a mobilhálózatokat lassabb sebességre korlátozták, ami megnehezítette a videók és képek közzétételét a közösségi médiában. Az elmúlt hetekben orosz technológiai vállalatok és online aktivisták arról is beszámoltak, hogy a kormány újabb erőfeszítéseket tett a virtuális magánhálózatokból, azaz a VPN-ekből - a letiltások megkerülésére szolgáló szoftverekből - származó internetes forgalom mintáinak azonosítására. A Roskomnadzor azonosítja a kisebb és nagyobb VPN-eket, és leállítja a kapcsolatokat, bezárva ezzel az utolsó kiskapukat, amelyek lehetővé tették az oroszok számára a globális híroldalak vagy a tiltott közösségi oldalak, például az Instagram elérését.

A korábbi taktikáknál kifinomultabbnak tartott és speciális technológiákat igénylő megközelítés azt utánozza, amit Kína tesz érzékeny politikai pillanatokban. Néhány VPN továbbra is elérhető Oroszországban, de egyre nehezebb őket megtalálni. Egy március 1-jén hatályba lépett törvény betiltotta az ilyen szolgáltatások reklámozását. "Ha visszatekintünk 2022 elejére, akkor nem volt ilyen nehéz VPN-t találni" - mondta Sztanyiszlav Shakirov, a nyílt internetet támogató Roskomsvoboda civil társadalmi csoport technikai igazgatója, hozzátéve, hogy a változás megmutatja milyen gyorsan fejlődtek Oroszország képességei.


Az üzenetküldő platformok korlátozása hatalmas tiltakozást váltott ki

Oroszország a weboldalak és internetes szolgáltatások cenzúrázásának módját is megváltoztatta. A kutatók szerint korábban a hatóságok elsősorban a távközlési szolgáltatókra támaszkodtak a közzétett feketelistán szereplő oldalak blokkolásában, de most úgy tűnik, hogy inkább egy központosított technológiára támaszkodnak, hogy diszkrétebben blokkolják és lassítsák a forgalmat. Úgy tűnik, hogy a hatóságok egyensúlyt teremtenek az internet ellenőrzésére irányuló vágy és a technikai korlátok között, valamint attól tartanak, hogy a hírszolgáltatásra, szórakoztatásra és kommunikációra használt népszerű online platformok - például a YouTube és a Telegram - korlátozásával felbosszantják a közvéleményt. A kormányzat műszaki kihívásokkal is szembesült, többek között az év elején, amikor a szakértők szerint egy új blokkolási rendszer elrontott tesztelése miatt számos jelentős weboldal mintegy 90 percre leállt.

A hatóságok valószínűleg olyan eseményekre készültek, amelyek meghiúsíthatják a hétvégi választásokat - mondták szakértők. Navalnij támogatói felszólították az embereket, hogy vasárnap délben menjenek el az urnákhoz, hogy Putyin ellen szavazzanak, remélve, hogy a hosszú sorok képei megmutatják a világnak az elégedetlenség mértékét. A kormány alááshatja a tervet, ha meg tudja akadályozni a képek terjedését. A technikák a kínai befolyás alatt álló, évről évre kifinomultabbá váló forgatókönyvekre épülnek. A Kína és Oroszország között 2017-ben tartott magas szintű találkozókon az orosz tisztviselők tanácsot kértek a weboldalak blokkolásának, a globális internethez való hozzáférés korlátozásának és a Nagy Tűzfalhoz hasonló, kormány által ellenőrzött internet kiépítésének módszereiről - derül ki a találkozókról készült feljegyzésekből és jegyzetekből, amelyeket a DDoSecrets, a kiszivárgott dokumentumokat közzétevő csoport tett elérhetővé az interneten.


Az ország rengeteg városában emlékeztek meg Navalnijról

A megbeszéléseken szó esett arról is, hogy miként lehet fellépni a titkosított adatforgalom növekedése ellen, hogyan lehet célba venni a nagyobb mainstream üzenetküldő alkalmazásokat, és mi a teendő az olyan szolgáltatásokkal, mint a VPN-ek, amelyekkel meg lehet kerülni a blokkolásokat. Az eszmecserék során Kína hangsúlyozta, hogy a valós névvel történő regisztrációt - egy olyan rendszert, amely a mobilszolgáltatásokba és a közösségi médiába való regisztrációhoz kormányzati azonosító kártya használatát írja elő - az emberek kordában tartásának egyik módjaként használja. "Kínának és Oroszországnak meg kell teremtenie a szükséges kapcsolatokat a kiberkörnyezetben jelentkező jelenlegi fenyegetések közös elhárításához" - mondta Alekszandr Zharov - aki a Roszkomnadzor vezetője volt - a 2017-ben odalátogató kínai tisztviselőknek.

Az elmúlt hónapokban Oroszország a VPN-ek blokkolásával minden eddiginél tovább ment. "Az Oroszországban tapasztalható blokkolás mértéke messze felülmúlja a Kínában tapasztaltakat" - mondta Jegor Sak, a Windscribe kanadai VPN-szolgáltató egyik alapítója. A WhatsApp és a Telegram esetében Oroszország más megközelítést alkalmazott, mint Kína. Miután évekig nagyrészt békén hagyták ezeket a szolgáltatásokat, a hatóságok a közelmúltban a politikai instabilitás kulcsfontosságú pillanataiban az alkalmazásokhoz való hozzáférést is elvágták. Baskírföldön, egy nagyszámú őslakos lakossággal rendelkező gyártási és ásványkincs-ipari központban a hatóságok januárban ideiglenesen megszüntették a Telegram és a WhatsApp hozzáférését, válaszul a helyi környezetvédelmi aktivista letartóztatása után kezdődött tiltakozásokra.

Az üzemszünetek akkora problémává váltak, hogy az emberek üzeneteket hagytak a helyi politikusok közösségi oldalain, hogy kapcsolják vissza a szolgáltatásokat, mert szükségük van rájuk a mindennapi élethez - olvasható a VK közösségi oldalon közzétett bejegyzésekben. "Nem tudom elérni az iskolát, nem tudok beszélni az orvossal és a rokonaimmal" - írta egy felhasználó. "Adják vissza nekünk a WhatsAppot és a Telegramot" - írta egy másik. A blokkolások "nagyon jelentősek" voltak, korábban az emberek milliói által használt üzenetküldő alkalmazásokat sokkal nehezebbnek tartották megzavarni - mondta Ksenia Ermoshina, az orosz cenzúra és megfigyelési technológia szakértője. A távközlési cégek valószínűleg együttműködtek, követve a kormány utasításait - mondta.

A kísérlet olyan növekvő képességekre utal, amelyek a jövőbeni válságos pillanatokban felhasználhatók, és potenciálisan korlátozhatják a politikai mozgalmak felemelkedését. "Az emberek akkor tiltakoznak, amikor látják, hogy mások is tiltakoznak" - mondta Ermoshina. Azzal azonban, hogy az orosz kormány képes egész régiókat elvágni, "jobban ellenőrizheti a regionalista és szeparatista mozgalmakat", és megakadályozhatja a tüntetések vagy más dühkitörések terjedését.

A szabályozatlan internetforgalom előtt álló réseket lassan betömik. Azokon a távközlési pontokon, ahol a transznacionális internetkábelek Oroszországba vezetnek, a kormány új megfigyelőberendezések telepítésére kötelezi a vállalatokat. "A Szovjetunió visszatér" - mondta Mazay Banzaev, az Amnezia nevű orosz VPN üzemeltetője. "Ezzel együtt a teljes cenzúra is visszatér."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10

    Emlékszünk arra is, hogy a "liberális" Kanadában a diktatórikus COVID-intézkedések ellen tüntetők bankszámláját simán befagyasztották, a szólást sem szeretik, ha nem az ő narratívájuk.
    Németországban a gyerekeket arra buzdítják, jelentsék fel a jobboldali nézetű osztálytársaikat; aki hazafinak vallja magát, több rendőr viszi az örsre megbilincselve.
    Svájcban egy előadás elején letartóztatják, majd kitoloncolják, akinek a leendő beszédét veszélyesnek hiszik - meghallgatás nélkül.
    Magyarországon betiltják a valódi hősökre való megemlékezéseket a Becsület Napján, akik csupán menekülő besorozott katonák voltak, semmi becstelenség nem róható rájuk, míg Újpesten a Tanácsköztársaságra emlékezőket rendőrök védik.
    A vöröscsillagot és sarló-kalapácsot lehet viselni, Sztálint lehet magasztalni, de úgynevezett náci jelképeket tilos, ahogy nácikat sem szabad pozitív konnotációban feltüntetni Európában.
    Itt tartunk, a szabadságjogaink egyre csak szűkülnek. Hamarosan a digitális Kína, majd a Nagy-Testvér-uralta Észak-Korea szintjét is elérjük az olyan embereknek köszönhetően, akik szerint mindez helyes, mert "szemét nácik".
    Aztán egyszer csak rájuk is ezt mondják majd, mert rosszat gondolnak.


    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.03.18. 19:11:21
  • avman #9
    mondjuk európai, valódi demokráciában nem lehet büntetlenül nácinak lenni. bár a hozzád hasonló félbites ebből keveset ért, de legalább a szentkoronarádió c. ruszkik által fizetett oldalról tájékozódik
  • Tetsuo #8
    Egyetértek. 1945 óta nincs magyar kormány. Végre legyen az!
  • Omega #7
    Még egy fidesz ciklus és nálunk is valami hasonló lesz, de a sok fogyatékos nem fogja fel.
  • Anonymusxx #6
    vagy lásd ezt:

    https://www.canada.ca/en/canadian-heritage/news/2024/02/backgrounder--government-of-canada-introduces-legislation-to-combat-harmful-content-online-including-the-sexual-exploitation-of-children.html

    "Új gyűlölet-bűncselekmény, amely a büntető törvénykönyv minden gyűlöletből elkövetett bűncselekményre vonatkozik

    A Büntető Törvénykönyv módosításai önálló gyűlölet-bűncselekményt hoznának létre, amely a Büntető Törvénykönyvben vagy bármely más parlamenti törvényben szereplő bármely bűncselekményre vonatkozik, amennyiben az alapjául szolgáló cselekményt gyűlölet motiválta.




    A gyűlölet motiválta bűncselekmények által okozott súlyos károk elismerése és a gyűlöletkeltő magatartás kifejezett elítélése érdekében ez az új gyűlölet-bűncselekmény a faji, nemzeti vagy etnikai származás, nyelv, bőrszín, vallás, nem, nem, életkor, szellemi vagy fizikai fogyatékosság, szexuális irányultság, vagy

    nemi identitás vagy nemi önkifejezés.

    A bűncselekmény maximális büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés lenne. Az új bűncselekmény a gyűlölet-bűncselekmények feljelentését és üldözését is könnyebben nyomon követhetővé teszi országszerte ."


    Vagy 2-3 napos hír:

    Az osztrák nacionalista Manuel Edert esete bizonyítja, milyen diktatórikus állapotok uralkodnak a szomszédban. Kilenc év börtönbüntetésre ítélték a napokban az innsbrucki regionális bíróságon, erről számolt be a Telegramon az osztrák Infokanal Deutschösterreich. S, hogy mi volt a "bűne"? Kapaszkodjunk meg.
    "Különösen veszélyes" könyvek birtoklása, és a rendszer számára "el nem fogadható" zenekarokban való éneklés. Sokat elmond egy rezsimről, amely magát a demokrácia és a szolászszabadság feltétlen hívének állítja be, és amely ilyen magasról köp a sajátnak mondott alapelveire is.


    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2024.03.16. 17:39:04
  • szoftos #5
    ujabb kivalo cikk, ezert lehet az sg.hu-t szeretni (vicc es ironia nelkul mondom)

    az oroszok a koviddal se cicoztak, eroszakkal oltottak az embereket. mikozben a nagy nyugaton es europaban is megy a 'demokracia sarba taposasarol' a sikitozas, valojaban ott/itt is ugyanez epul, csak mezes-mazos koritessel, lasd eid/CBDC

    magyarorszag sem lesz kivetel.
  • Tetsuo #4
    Ha Nyugaton nem lenne ez a bohóckodás, akkor Oroszországban sem kellene megjátszani a szavazósdit.
  • barret #3
    Próbálna meg valaki beleszólni :D Nem egy élet biztosítás! A gravitáció veszélyes...
  • enproba1 #2
    110 % al nyer putyinka
  • Kryon #1
    Annyira izgulok, hogy vajon ki fog nyerni...