SG.hu

Az EU új szabályokról döntött a sajtó­szabadság érdekében

Az Európai Parlament új, a sajtószabadság megerősítését célzó európai uniós jogszabályt fogadott el, amely a média függetlenségének védelmére kötelezi a tagállamokat, és tiltja a szerkesztői döntések befolyásolásának minden formáját.

Az European Media Freedom Act (EMFA) megállapodását 464 igen szavazattal, 92 nem ellenében és 65 tartózkodás mellett fogadták el a mai szavazáson. "Ez a rendelet válasz Orbánnak, Ficónak, Jansának, Putyinnak és azoknak, akik a médiát saját propagandaeszközükké akarják átalakítani, vagy álhíreket terjesztenek, és destabilizálni akarják demokráciáinkat" - mondta Ramona Strugariu, az Állampolgári Jogi Bizottság előadója. A sajtószabadsággal foglalkozó szervezetek széles körben üdvözölték a törvény elfogadását, és felszólították a nemzeti kormányokat, hogy hatékonyan hajtsák végre az intézkedéseket.

Az uniós képviselőtestület által a plenáris ülésen megszavazott új szabályok értelmében a hatóságok nem gyakorolhatnak nyomást az újságírókra és a szerkesztőkre, nem kényszeríthetik őket forrásaik felfedésére őrizetbe vétellel, szankciókkal, házkutatással, megfigyelő szoftverek telepítésével és egyéb módszerekkel. A parlament biztosítékokat épített be a jogszabályba annak érdekében, hogy kémprogramokat csak eseti alapon lehessen alkalmazni, kizárólag akkor, ha egy szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény alapos gyanúja miatt egy független igazságügyi hatóság ezt engedélyezi. Azonban még ezekben az esetekben is joguk lesz ahhoz a megfigyelt személyeknek, hogy a megfigyelést követően tájékoztatást kapjanak, lehetőséget adva számukra arra, hogy a bíróságon megtámadják az intézkedést.


Annak megakadályozása érdekében, hogy a közszolgálati médiát politikai célokra használják fel, az új szabályok azt is előírják, hogy a közmédia vezetőit és igazgatósági tagjait átlátható és megkülönböztetéstől mentes eljárásokkal kell kiválasztani, kellően hosszú hivatali időre. A szerződésük lejárta előtt nem lehet őket elbocsátani, kivéve, ha már nem felelnek meg a szakmai kritériumoknak. A közszolgálati médiát átlátható és objektív eljárásokkal kell finanszírozni, és a finanszírozásnak fenntarthatónak és kiszámíthatónak kell lennie. A jogszabály azt is tartalmazza, hogy hogy minden hír- és aktuálpolitikai csatornának egy nemzeti adatbázisban közzé kell tennie a tulajdonosairól szóló információkat akkor is, ha közvetlenül vagy közvetve állami tulajdonban vannak.

Az új szabályok értelmében a médiának be kell számolnia az állami hirdetésekből és pénzügyi támogatásból származó pénzeszközökről. A médiának juttatott közpénzeket átlátható és megkülönböztetéstől mentes kritériumok alapján kell majd elosztani, és minden állami médiareklámra fordított összeget nyilvánosságra kell hozni, beleértve a teljes összeget és az egyes csatornákra jutó összeget is. Ami a tulajdonviszonyokat illeti, minden médiumnak egy nemzeti adatbázisban nyilvánosságra kell hoznia a tulajdonosairól szóló információkat, beleértve az esetleges állami tulajdonviszonyok bejelentését is.


A Fidesz veszélyben érzi a kézivezérlésében lévő sajtót

A jogszabályban szerepel egy olyan mechanizmus is, amely megakadályozza, hogy a nagy online platformok - például a Facebook, az X vagy az Instagram - önkényesen korlátozzák vagy töröljék a független médiatartalmakat. A platformoknak először is meg kell különböztetniük a független médiát a nem független hírforrásoktól. A médiumok értesítést kapnak, ha a platform törölni vagy korlátozni kívánja a tartalmukat, és 24 órájuk lesz a válaszadásra. A platform csak a válaszadás után vagy annak hiányában törölheti vagy korlátozhatja a tartalmat, ha az továbbra sem felel meg a feltételeknek.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője szerint "a jogszabály egy újabb brüsszeli beavatkozás a tagállamok szuverenitásába. Az uniós szabályozás célja, hogy csak Brüsszel hangja szólalhasson meg a tagállami nyilvánosságban, és lehetőséget teremt arra, hogy Brüsszel elnyomja a nemzeti és keresztény-konzervatív véleményeket, értékeket. Ez elfogadhatatlan. Brüsszel a szemünk láttára építi fel a média feletti totális kontrollt, egy központosított cenzúrát" - fogalmazott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #4
    Valamint kevéssé látják, hogy annyira mélyen elcsavarták már a jogrendet, hogy burkoltan továbbra is öntik majd a pénzt (stómancégeken keresztül) meg megtalálják majd a nyomásgyakorlás eszközét, ami formailag megfelel, csak hát persze a "jogszabály elveit" sérti... csontig.
  • M2 #3
    Szerintem az EU nem érti, hogy miként működik Magyarországon a seggnyalás.
  • kvp #2
    "Ez elvileg eddig sem volt szabad. Mi is változott akkor?"

    Ezek mar foderalis torvenyek. Nallunk nem volt szabad, de pl. Franciaorszagban igen. Most irhatjak at a francia torvenyeket is, mert a foderalis torvenyek felulirjak a helyi tagallami torvenyeket.

    "Az LMBTQ és multikulti propagandát is tiltja, avagy sajtószabadság védelme alatt csak azt érti a kedves EU, mikor nem ők befolyásolnak?"

    A torveny azt is kimondja, hogy csak az EU uj hatosaganak van joga cenzurazni es ugyanez a hatosag hatarozza meg mi a gyuloletbeszed. Tehat pl. a menekultek (illegalisan belepo gazdasgi bevandorlok) be nem fogadasa a gyuloletbeszed egy formaja. Aki nem csatlakozik onkent az uj rendszerhez es igazitja a helyi jogrendet a foderalis torvenyekhez az megserti az EU koheziojat es kotelezettsegszegesi eljarast indithatnak ellene. A kotelezettseg amit ezen allamok megszegnek az EU-s foderalis utasitasainak azonnali vegrehajtasanak elmulasztasa. Eddig is ez volt az egyetlen ok es ha ugy nezzuk, jogos, hogy ilyenkor blokkolnak minden forrast. Igazabol meg szerencse, hogy egyelore nincs fegyveres beavatkozasi joga az EU-nak a kotelezettsegszego tagallamok ellen. Egyelore.
  • manypet #1
    "és tiltja a szerkesztői döntések befolyásolásának minden formáját"
    Az LMBTQ és multikulti propagandát is tiltja, avagy sajtószabadság védelme alatt csak azt érti a kedves EU, mikor nem ők befolyásolnak?

    "Ez a rendelet válasz Orbánnak, Ficónak, Jansának, Putyinnak és azoknak, akik a médiát saját propagandaeszközükké akarják átalakítani"
    Ohhh, meg is van a válasz! :-D

    "nem kényszeríthetik őket forrásaik felfedésére őrizetbe vétellel, szankciókkal, házkutatással, megfigyelő szoftverek telepítésével és egyéb módszerekkel"
    Ez elvileg eddig sem volt szabad. Mi is változott akkor? :-)