SG.hu

Az amerikai képviselőház elfogadta a TikTok eladásának kikényszerítését

A képviselőház elfogadta a TikTok eladásának kikényszerítését a kínai tulajdonostól vagy az alkalmazás betiltását célzó törvényjavaslatot. A jogszabály széleskörű kétpárti támogatást kapott, mind a republikánusok, mind a demokraták buzgóságot mutattak, hogy keménynek tűnjenek Kínával szemben. Ha a javaslat törvényerőre emelkedne, az valószínűleg elmélyítené az Egyesült Államok és Kína közötti hidegháborút a fontos technológiák ellenőrzéséért.

A képviselőház széleskörű kétpárti támogatással elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kényszerítené a TikTok kínai tulajdonosát, hogy vagy eladja a rendkívül népszerű videóalkalmazást, vagy betiltják az Egyesült Államokban. Ez a lépés tovább fokozza a Peking és Washington között a nemzetbiztonságra, a szólásszabadságra és a közösségi médiaiparra is hatással lévő technológiák széles skálájának ellenőrzéséről folyó összecsapást. A republikánus vezetők a törvényjavaslatot rövid vita mellett, gyorsított eljárásban vitték át a képviselőházon, és 352:65 arányban elfogadták. Ez azt tükrözi, hogy a politikusok széles körben támogatják azt a jogszabályt, amely egy választási évben közvetlenül Kínát veszi célba.

A lépés annak ellenére történt, hogy a TikTok igyekezett mozgósítani 170 millió amerikai felhasználóját az intézkedés ellen, de a Biden-kormányzat is igyekezett meggyőzni a törvényhozókat arról, hogy a platform kínai tulajdonlása komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államokra nézve, beleértve a választásokba való beavatkozás lehetőségét is. Az eredmény egy olyan kétpárti koalíció lett az intézkedés mögött, amely magában foglalta a republikánusokat, akik Donald J. Trump korábbi elnökkel dacolva támogatták az intézkedést, és a demokratákat, akik szintén felsorakoztak a törvényjavaslat mögé, amelyről Biden elnök már kijelentette, hogy alá fogja írni azt.

A törvényjavaslatnak még a szenátust is meg kell járnia, de Chuck Schumer New York-i demokrata szenátor, a többségi vezető még nem nyilatkozott arról, hogy a törvényt szavazásra bocsátja-e, és egyes törvényhozók máris megfogadták, hogy harcolni fognak ellene. És még ha át is megy a szenátuson, és törvényerőre emelkedik, valószínűleg jogi kihívásokkal kell szembenéznie. De a mai szavazás volt az első alkalom, hogy a kongresszus teljes kamarája jóváhagyta azt az intézkedést, amely széles körben betilthatja a TikTokot a fogyasztók számára. Az alkalmazást 2020 óta fenyegeti veszély, mivel a törvényhozók egyre inkább azon az állásponton vannak, hogy Peking kapcsolata a TikTok anyavállalatával, a ByteDance-szel nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A törvényjavaslat célja, hogy a ByteDance hat hónapon belül eladja a TikTokot nem kínai tulajdonosoknak. Ha az eladás nem történik meg, az alkalmazást betiltják.


Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő, aki a törvényjavaslatot vezető törvényhozók között van, a szavazás előtt azt mondta a teremben, hogy ez "arra kényszeríti a TikTokot, hogy szakítson a Kínai Kommunista Párttal". "Ez egy józan ésszel meghozott intézkedés nemzetbiztonságunk védelmére" - mondta. Alex Haurek, a TikTok szóvivője közleményében azt mondta, hogy a képviselőházi "folyamat titkos volt, és a törvényjavaslat célja egyetlen ok, a tiltás. Reméljük, hogy a szenátus figyelembe veszi a tényeket, meghallgatja a választóit, és felismeri a gazdaságra - hétmillió kisvállalkozásra - és a szolgáltatásunkat használó 170 millió amerikaira gyakorolt hatást" - tette hozzá.

A képviselőházi szavazás előtt Peking elítélte az amerikai törvényhozók nyomulását, és elutasította azt a feltevést, hogy a TikTok veszélyt jelentene az Egyesült Államokra. Sajtótájékoztatóján Vang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Washingtont, hogy "hegemón lépésekhez folyamodik, amikor tisztességes versenyben nem képes győzni". Ha a törvényjavaslat törvényerőre emelkedik, az valószínűleg elmélyítené az Egyesült Államok és Kína közötti hidegháborút számos fontos technológia - köztük a napelemek, az elektromos járművek és a félvezetők - feletti ellenőrzésért. Biden már korlátozásokat jelentett be arra vonatkozóan, hogy az amerikai pénzügyi cégek hogyan fektethetnek be kínai vállalatokba, és korlátozta az amerikaiak érzékeny adatainak - például helymeghatározási és egészségügyi információinak - eladását olyan adatbrókerek számára, amelyek eladhatják azokat Kínának. Az olyan platformokat, mint a Facebook és a YouTube, Kínában blokkolják, és Peking tavaly közölte, hogy ellenezni fogja a TikTok eladását.

A TikTok azt állította, hogy nagy erőfeszítéseket tett az amerikai felhasználói adatok védelme és a platform harmadik fél általi felügyelete érdekében, és hogy egyetlen kormány sem tudja befolyásolni a vállalat ajánlási modelljét. A vállalat azt is elmondta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Peking a TikTokot amerikai felhasználói adatok megszerzésére vagy az amerikaiak véleményének befolyásolására használta volna fel - ez két olyan aggály, amelyre a törvényhozók hivatkoztak. Egy technológiai vállalathoz képest szokatlanul agresszív lépéssel a TikTok a múlt héten felszólította a felhasználókat, hogy hívják fel képviselőiket, hogy tiltakozzanak a törvényjavaslat ellen, mondván: "Ennek a törvénynek előre meghatározott eredménye van: a TikTok teljes betiltása az Egyesült Államokban".


A TikTok több mint 1 milliárd dollárt költött a Project Texas nevű átfogó tervre, amelynek célja, hogy az érzékeny amerikai felhasználói adatokat a vállalat többi tevékenységétől elkülönítve kezelje. Ezt a tervet már több éve vizsgálja az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottság (CFIUS). A törvényjavaslat mögött álló két törvényhozó, Gallagher és Raja Krishnamoorthi, egy illinois-i demokrata képviselő a múlt héten azt mondta, hogy a törvényhozók azért lépnek, mert a CFIUS "nem oldotta meg a problémát".

Nagyon szokatlan, hogy egy törvényjavaslat széleskörű kétpárti támogatást kapjon, ugyanakkor a jogszabály mégis megosztja mindkét pártot. Biden elnök azt mondta, hogy aláírja a törvényt, de a képviselőház vezetői - mint például Katherine Clark massachusettsi képviselő, a képviselőház második számú demokratája - a törvényjavaslat ellen szavaztak. Trump ellenzi a törvényjavaslatot, de a képviselőházban legkitartóbb szövetségesei közül sokan - mint például Elise Stefanik New York-i képviselő, a képviselőház 4. számú republikánusa - megszavazták azt.

A szavazás egyfajta szabad választáson dőlt el, a törvényjavaslatot támogató és ellenző különleges koalícióval. Nancy Pelosi kaliforniai demokrata képviselő, a ház korábbi elnöke az ülésteremben ült, és együtt bólogatott olyan keményen jobboldali republikánusokkal, mint Dan Crenshaw texasi képviselő, miközben kifejtették, hogy támogatják a törvényjavaslatot. Egy alkalommal felállt, és átment a republikánus oldalra, hogy tanácskozzon Chip Roy képviselővel, egy másik jobboldali texasi republikánussal, aki a teremben hangosan támogatta a törvényjavaslatot.

Több republikánus és demokrata képviselő a szólásszabadsággal kapcsolatos aggályokra és a TikTok népszerűségére hivatkozva ellenezte a törvényjavaslatot. Egyes jogi szakértők szerint ha a javaslat törvényerőre emelkedne, valószínűleg a szólásszabadság alkotmányba foglalt jogára hivatkozva meg fogják támadni. Maxwell Frost floridai demokrata képviselő szerint a jogszabály sérti az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogokat. "Folyamatosan hallok olyan diákokról, akik a TikTok tartalomkészítőitől szerzik be az információikat, az igazságot arról, hogy mi történt ebben az országban". Azt mondta, aggódik az amerikaiak adatai miatt, de "ez a törvényjavaslat nem oldja meg ezt a problémát".

Tavaly a Shou Chew, a TikTok vezérigazgatójának meghallgatását követően nem született jogszabály, annak ellenére, hogy a kétpárti támogatás állt az alkalmazás szabályozása mögött. A törvényhozók körében azonban az elmúlt hónapokban még inkább nőtt az aggodalom, sokan közülük azt mondták, hogy a TikTok tartalmi ajánlásait félretájékoztatásra lehet felhasználni, és ez az aggodalom az Egyesült Államokban az Izrael-Hamász háború kezdete óta fokozódott. "Sok minden történt a köztes időszakban, többek között október 7-én. Oszama bin Laden "Levél Amerikának" című írása vírusként terjedt el a TikTokon, és a platform továbbra is drámai különbségeket mutatott a tartalmak tekintetében más közösségi médiaplatformokhoz képest" - mondta Krishnamoorthi egy interjúban.

Arra is van esély, hogy még ha a törvényjavaslatot alá is írják, és túléli a bírósági kihívásokat, egy új kormányzat alatt összeomolhat. Trump - aki 2020-ban megpróbálta betiltani a TikTokot, vagy kényszeríteni annak eladását - az elmúlt héten nyilvánosan megváltoztatta az alkalmazással kapcsolatos álláspontját. Egy hétfői televíziós szereplésében azt mondta, hogy az alkalmazás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de a betiltása segítené a Facebookot, amely platformot a korábbi elnök bírálta. "Rengeteg fiatal gyerek van a TikTok-on, akik megőrülnek nélküle" - mondta.

Trump kormánya azzal fenyegetőzött, hogy eltávolítja a TikTokot az amerikai alkalmazásboltokból, ha a ByteDance nem adja el az alkalmazásban lévő részesedését. A ByteDance még arra is késznek tűnt, hogy eladja az alkalmazásban lévő részesedését a Walmartnak és az Oracle-nek, amelyek vezetői közel állnak Trumphoz. Ez a terv a szövetségi bíróságon meghiúsult, több bíró megakadályozta, hogy Trump úr által javasolt tilalom hatályba lépjen. Biden kormánya megpróbált jogalkotási megoldáshoz folyamodni. A Fehér Ház "technikai segítséget" nyújtott Gallaghernek és Krishnamoorthinak a törvényjavaslat megírásához - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy múlt heti tájékoztatón. A törvényjavaslat benyújtásakor a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője "fontos és üdvözlendő lépésnek" nevezte a jogszabályt az amerikaiak érzékeny adatait veszélyeztető technológia jelentette fenyegetés kezelésére.

A kormányzat többször is nemzetbiztonsági tisztviselőket küldött a Capitol Hillre, hogy négyszemközt érveljenek a jogszabály mellett, és súlyos figyelmeztetéseket adjanak át a TikTok jelenlegi tulajdonosának kockázatairól. A Fehér Ház is megkereste a törvényhozókat a múlt heti 50-0 arányú bizottsági szavazás előtt, amely a törvényjavaslatot a teljes Ház elé terjesztette. Kedden a Szövetségi Nyomozó Iroda, a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői a törvényhozókkal egy titkos tájékoztató keretében beszéltek a TikTokkal kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #14
    Az AI majd "helyrebillenti".
  • Tetsuo #13
    Én speciel minden modern társadalmat utálok, a kínait és az oroszt is, de az Egyesült Államokét és Nyugat-Európáét ezeknél sokkal jobban.
    A legigazságtalanabb kereskedelmet folytatja a Nyugat, kizsákmányoláson alapult kezdetek óta és tart a mai napig...
    Ennek végérvényesen meg kell szűnnie bármi áron, hogy helyrebillenjen az igazság mérlege.
  • kvp #12
    "Most globalizálódunk a nyílt társadalom szellemében, vagy nem globalizálódunk?"

    A globalizacio a globalista nagytokesek szabalyait jelenti. Kina allamkapitalista szerkezetben, a kulvilag fele zart tarsadalommal mukodik, gyakorlatilag nemzeti alapon konkural a globalista tokesekkel. Raadasul mindezt sikeresen teszi. Ez a globalis kereskedelmi rendszerben nem elfogadhato a rendszert letrehozo nagytokesek szamara. Ha Kina is beallna a sorba es atadna a gazdasagat es a politikai iranyitast a nagytokesek szamara, akkor reszese lehetne az uj globalis vilagrendnek, ugyanolyan alavetett tagallamkent mint az USA vagy az EU. Valamiert a kinai vezetes ezt nem akarja elfogadni...
  • Sequoyah #11
    A globalizacio csak addig mukodik, amig mindenki a szabalyok szerint jatszik. Miota Kina felrugta a szabadkereskedelem es szabadverseny szabalyait, azota erosodnek a hangok, hogy igy nem eri meg folytatni...
    Szoval nem, Kina kontextusaban nem globalizalodunk.
  • Sequoyah #10
    Ezek mar eleg regota tiltva vannak Kinaban...
  • end3 #9
    Nem értem. Most globalizálódunk a nyílt társadalom szellemében, vagy nem globalizálódunk?
  • Bruce_Willis #8
    Mi a könyv címe?
  • csulok0000 #7
    Várom a facebook, a google, az apple és a microsoft kötelező eladását kínai üzletembereknek :D
  • Sequoyah #6
    Ez nem Amerikai kultura. Ez a fuggoseg egyforman terjed mindenhol... Ha valakire ra akarod kenni, akkor Kina, mert onnan jott ez az alkalmazas uttorokent (amit aztan a Youtube es az Instagram atvett). De mivel globalisan inditottak, ezert igazabol semmi Kinai nincs benne magan a programkodon kivul.
  • MerlinW #5
    4.1 milliárd letöltés, 1.5 milliárd aktív felhasználó, 250 milliárd dollár forgalom