SG.hu

A gyerekek szerint a szülők is túl sokat nyomogatják a mobiljukat

A tinédzserek majdnem fele úgy gondolja, hogy szüleik figyelmét elvonja a telefonjuk - derül ki a Pew tanulmányából.

A jelek szerint a legtöbb modern családban gondot okoz a technológia és az okostelefonok használata. Nem csak a tizenévesek küzdenek a mobiltelefon függéssel, hanem a szüleik is ragaszkodnak a készülékekhez. A tinédzserek majdnem fele azt állítja, hogy szüleik figyelmét legalább néha elvonja a telefonjuk egy beszélgetés közben - derül ki egy felmérésből. "Ezek nem csak tinédzserproblémák, hanem családi és szülői problémák is" - mondta Monica Anderson, a jelentés vezető szerzője, a Pew Research Center internet- és technológiai kutatásért felelős ügyvezető igazgatója.

A szülők 31 százaléka elismerte, hogy náluk is előfordul ilyen helyzet. A beszélgetések megszakadása csak egy azon sok bonyolult kérdés közül, amelyekkel a szülők és a tizenévesek a telefonokkal kapcsolatban küzdenek. Mire a gyerekek belépnek a tinédzserkorba, általában már saját eszközökkel és közösségi média fiókokkal rendelkeznek. A Pew szerint a tizenévesek 95 százalékának van okostelefonja.

A törvényhozók és a szakértők aggódnak a gyermekek internetes biztonsága miatt, különösen a közösségi médiában. Februárban az amerikai szenátus négyórás meghallgatást tartott, amelyen a technológiai cégek vezérigazgatóit kérdezték a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló anyagokról, a zaklatásról, a kábítószerekről, az öngyilkossághoz vezető trendekről és a mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekről. Bár számos olyan jogszabályjavaslat született, amely a gyermekek online védelmét célozza, egyik sem áll közel az elfogadáshoz. A legtöbb esetben a szülők azok, akik segítenek a gyerekeknek abban, hogy biztonságosan és bölcsen használják az eszközeiket, miközben saját maguk is küzdenek a technológia használatával.


A szülők 31 százaléka mondta, hogy túl sok időt tölt a telefonjával, míg a tizenévesek 38 százaléka mondta, hogy túl sokat mobiloznak. A szülők mintegy fele mondta, hogy átnézi a gyerekei okostelefonjait, bár a tanulmány nem részletezte, hogy manuálisan figyelik-e a készülékeket, vagy szülői felügyeleti eszközöket használnak. A Pew szerint nagyobb valószínűséggel nézik át egy fiatalabb, 13-14 éves gyermek készülékét, mint egy idősebb tinédzserét. A gyerekek a maguk részéről arról számoltak be, hogy tisztában vannak azzal, hogy a szülők figyelnek-e.


A fő vitakérdés, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a telefonjukkal. A tizenévesek 38 százaléka, azaz 10-ből 4 számolt be arról, hogy vitatkoznak a képernyő előtt töltött idő mennyiségén. A szülők többsége azt mondta, hogy a képernyő nézegetésével töltött órák számon tartása prioritás számukra, és körülbelül a szülők fele aktívan korlátozza a tizenévesek képernyőidejét. A monitorozáshoz hasonlóan a képernyőidő betartatása a fiatalabb tizenéveseknél magasabb, és az idősebbeknél csökken. A tehetősebb szülők arról számoltak be, hogy nehezebben kezelik, hogy tinédzserük mennyi időt tölt a telefonjuk nézegetésével, mint a többi jövedelmi osztályba tartozó szülők. A magasabb jövedelmű szülők is nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy túl sokat használják a saját eszközeiket.

Annak ellenére, hogy feltételezések szerint korlátlan képernyőidőt szeretnének, sok tizenéves tisztában van azzal, hogy a telefonok milyen negatív hatással lehetnek az életükre. A legtöbb tinédzser - körülbelül háromnegyedük - azt mondta, hogy az okostelefonoktól való távollét pozitívabb érzelmeket eredményez, például "boldognak" és "békésnek" érzi magát. Ez a szociális életük egyik kulcsfontosságú részétől való elszakadás szorongást is okozhat, mondta a tinik 44 százaléka.

A felmérés szerint a tizenévesek és okostelefonjaik használata között nemek szerinti különbség is van. A lányok nagyobb valószínűséggel használnak különféle közösségi médiaalkalmazásokat, mint a fiúk. A fiúk nagyobb valószínűséggel ismerik el azt, hogy túl sok időt töltenek a telefonjukkal, és hogy magányosnak érzik magukat, ha nincs náluk a készülékük. Többen mondták közülük azt, hogy tettek lépéseket az okostelefon- és közösségi médiahasználat visszaszorítására.


Mindezek ellenére a tizenévesek nem mondanak le a telefonjukról egyhamar. Többségük még mindig jó dolognak tartja a készülékeket: 70 százalékuk szerint az okostelefonok több előnnyel járnak, mint kárral. A legtöbben azt mondták, hogy a telefonok megkönnyítik a hobbik és érdeklődési körök gyakorlását (69 százalék), valamint növelik a kreativitást (65 százalék). Kisebb arányban a telefonok segítenek a tizenéveseknek jobban teljesíteni az iskolában (45 százalék), egészséges kapcsolatokat kialakítani (37 százalék) és szociális készségeket tanulni (30 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #3
    Sőt, ha az 50 feletti korosztály kap egy mobilt, ők is gyorsan függővé képesek válni. Egyre több nyugdíjast látok mobilon lógni.
  • dyra #2
    Egyértelmű. 50-tol lefelé brutál függő mindenki. Tisztelet a kivételnek.
  • wraithLord #1
    Ez mondjuk nem túl meglepő, mivel az idő nem áll meg, és már bőven 40 felett van az a korosztály, aki a hordozható kütyük világába még nem, de a számítógépek világába már beleszületett, és igen erős affinitása van a tech-hez.

    Akiknél még nem jellemző, hogy problémát okoz az okosteló, azok már nagyszülők és dédszülők, már nem szülők.