eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Empty money in wallet and unemployment concept.
Nyitókép: Thanakhorn khaekram/Getty Images

Két százalékon a cseh infláció, sokan mégis úgy érzik, elszegényednek

Két százalékra csökkent februárban az éves infláció Csehországban a januári 2,3 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal, amely azt is hozzátette, hogy a csehek egyötöde még egy egyhetes nyaralást sem engedhet meg magának és körülbelül ugyanennyien nem képesek kifizetni egy váratlan, egyszeri kiadást.

Az elmúlt hónapok inflációja Európában egyre jobban közelít ahhoz a szinthez, amelyen 2022 előtt állt, de teljesen még nem éri azt el. Csehországban februárban 2 százalékos volt az infláció, ami megfelel a cseh jegybank által kitűzött célértéknek. Az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva jelenleg magasabbak a háztartási költségek, többet kell fizetni a vendéglőkben és a kereskedelmi szálláshelyeken is. Olcsóbb lett ugyanakkor az élelmiszerek többsége, például a tojás, a liszt, a cukor vagy a baromfihús. A Cseh Nemzeti Bank legutóbbi prognózisa szerint az éves inflációnak 2024-ben 2 százalék körül kellene mozognia. A januárban nyilvánosságra hozott jegybanki prognózis az egész évi inflációt 2,6 százalékosra várja.

A reálbérek viszont a tavalyi negyedik negyedévben is csökkentek.

A tavalyi utolsó negyedévben 6,3 százalékkal 46 ezer koronára – azaz mintegy 736 ezer forintra – emelkedett a havi átlagbér Csehországban, a 7,6 százalékos infláció miatt azonban a reálbérek 1,2 százalékkal csökkentek – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. A bérek reálértékének csökkenése már kilencedik negyedéve tart. A statisztikusok rámutattak, hogy az alkalmazottak kétharmadának a bére nem éri el a havi átlagot.

A hivatal tavaly és tavalyelőtt vizsgálta a cseh háztartások anyagi helyzetét, a felmérésből pedig kiderült, hogy a csehek csaknem egyharmada nem engedheti meg magának, hogy a régi, elhasználódott bútorokat újakra cserélje. Az emberek egyötödének még egy egyhetes nyaralásra sem telik, és körülbelül ugyanennyien vannak, akik nem lennének képesek kifizetni egy váratlan, 14 ezer koronás, azaz nagyjából 220 ezer forintos egyszeri kiadást. A pénzügyekre a lakhatási költségek vannak a legnagyobb hatással. Egy évvel ezelőtt a háztartások átlagos lakáskiadásai meghaladták a havi 8 ezer cseh koronát. A statisztikusok szerint ez ötödével több mint 2022-ben. Ez elsősorban az energiaköltségek növekedésének tulajdonítható.

A legnagyobb mértékben a gázárak emelkedtek, amelyek közel a felével, míg a villamosenergia-költségek mintegy negyedével nőttek.

Táňa Dvornáková, a statisztikai hivatal társadalmi felmérésekkel foglalkozó osztályának vezetője az idnes.cz hírportálnak elmondta, jelentősen megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy minden nap húst, halat vagy baromfit fogyasszanak, és hogy kellőképpen felfűtsék a lakásukat. Az okok egyszerűek: minden, amit a csehek vásárolnak, gyorsabban drágul, mint ahogy a jövedelmük nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×