SG.hu

MI-szuperszámítógépet akar építeni India

1,2 milliárd dolláros állami támogatást adnának egy 10 000 GPU-ból álló szuperszámítógéphez, ehhez várják magáncégek csatlakozását.

India kormánya jóváhagyott egy 1,24 milliárd dolláros finanszírozási csomagot a nemzet MI infrastruktúrájának megerősítésére. Az erőfeszítés sarokköve egy tervezett szuperszámítógép, amely legalább 10 000 GPU-val rendelkezik majd. A kormány nem közölt más részleteket a gépről - amely az "IndiaAI Compute Capacity" része lesz -, de azt mondta, hogy várhatóan állami-magán partnerségre lesz szükség a megépítéséhez.

Egy másik kezdeményezés keretében egy új akadémiai intézményt hoznak létre: az "India MI Innovációs Központot", amelynek feladata az alapmodellek fejlesztésének és telepítésének irányítása lesz. Ez a központ várhatóan különös hangsúlyt fektet majd saját nagy multimodális modellekre (LMM) és szakterület-specifikus modellekre. A központ "az optimális hatékonyság érdekében az edge és az elosztott számítástechnika kihasználására" fog összpontosítani.

Három másik kezdeményezésre is jut majd pénz: a finanszírozást egyszerűsítve felgyorsítják az ipar által vezetett MI-projektek kereskedelmi forgalomba hozatalát; több pénzt kap a közszféra az adatállományainak javítására, hogy a helyi alapítványok - és a kormány - rendelkezzenek a megfelelő MI-alkalmazások létrehozásához szükséges adatokkal; és végül javítják a hozzáférést az egyetemi és posztgraduális MI-programokhoz, valamint adat- és MI-laborokat hoznak létre. A finanszírozási csomag fő célja célja, hogy "elősegítse a technológiai önállóságot" és "demokratizálja az MI előnyeit a társadalom minden rétegében".

Nem világos, hogy a tervezett szuperszámítógép milyen technológiával fogja elérni ezeket a célokat. A hazai LLM-ek ösztönzése már csak azért is szükségszerűség, mivel Indiában 22 hivatalos nyelv van, ezeket a nemzetnek törvényileg támogatnia kell. Míg e nyelvek némelyikét - például a bengálit, a marathit és a telugut - több mint 80 millióan beszélik, addig másokat sokkal kevesebben. A mesterséges intelligencia óriásai nem biztos, hogy prioritásként kezelik az LLM fejlesztését a malajálam vagy a pandzsábi ~35 millió beszélője számára, így Indiának magának kell ezt a feladatot megoldania.

Az indiai bejelentésből kimaradt az is, hogy milyen magánpartnereket keresnek a helyi mesterséges intelligencia fejlesztésének felgyorsítására. India bonyolult viszonyt ápol az amerikai IT-cégekkel: dicséri a helyi befektetéseket, ugyanakkor keményen szabályozza is őket, és olyan digitális közjavakat hoz létre, amelyek kimondott célja, hogy megnehezítse a technológiai vállalatok számára a monopóliumok kiépítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #3
    Én is ettől félek, szörnyű lesz a fogatlan cigányokról spamelt fotóktól sokkot kapni, és belehalni. Másokat a képekhez írt szöveg ölhet meg.
  • mortep #2

    Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.03.13. 08:24:22
  • duke #1
    Csak ido kerdese, hogy eletrekeljen, es akkor aztan tutira mind meghalunk.