SG.hu

Esélytelenek a riválisok a Microsoft felhőlicencelési gyakorlata miatt

A felhőinfrastruktúra-szolgáltatók egy európai csoportja ultimátumot adott a Microsoftnak: vessen véget a "a tisztességes versenyt sértő indokolatlan funkció- és árdiszkriminációnak", vagy jogi lépésekkel kell szembenéznie.

A Cloud Infrastructure Providers in Europe (CISPE) egy brüsszeli székhelyű nonprofit iparági csoport, melynek 27 tagszervezete van, köztük 26, a régióban székhellyel rendelkező szervezet, valamint az amerikai székhelyű AWS. A szervezet 2022 novemberében panaszt nyújtott be a Microsoft ellen az EU trösztellenes szerveihez. Ebben a panaszban azt fejtegették, hogy a Microsoft milyen árengedményt ad a saját szoftverére, ha azt saját Azure felhőszolgáltatásával együtt csomagolja - vagyis drágább a redmondiak termékeinek futtatása a rivális felhőkben. A Microsoft tavaly májusban megpróbálta peren kívül rendezni az ügyet, de a CISPE szerint a Microsoft ajánlata "csekély" volt, és elutasította azt.

A felek nemrég folytatták a tárgyalásokat, és a mostani nyilatkozat a Microsoft ügyvédeire gyakorolt nyomás fokozására irányul, hogy nagyobb engedményeket tegyenek. A CISPE az Azure árkalkulátora segítségével világított rá a probléma középpontjában álló árkülönbségre (lásd lent): bár a felhőszövetség egyik tagja - az Azure riválisa - a Microsoftnál olcsóbban tud távoli asztali virtuális gépeket kínálni, a Redmond által bevezetett árengedmény miatt a konkurens szolgáltató rosszabbul jár az ügyfelek számára, így a rivális potenciálisan eladásokat veszít az Azure-ral szemben.


Tipikus árukapcsolás: a Microsoft szoftvereket jóval olcsóbb futtatni a Microsoft felhőjében

"Az Azure árkalkulátora szerint az Azure által megengedett több munkamenetes képességek mellett egy ügyfél mindössze három virtuális gép segítségével futtathat egy 32 felhasználót támogató tipikus virtuális asztali implementációt" - magyarázta a csoport. "A Microsoft-szoftverek Azure-on kívüli több munkamenetre történő használatára vonatkozó licencelési korlátozások miatt a CISPE tagjainak 32 virtuális gépet - azaz tízszer több gépet - kell biztosítaniuk ugyanannyi felhasználó támogatásához. Még az alacsonyabb költségű hardverek (VM-költség óránként) mellett is a 32 felhasználó támogatásának költsége egy CISPE-tag számára 2,5-szer magasabb, mint amit a Microsoft felszámít."

A Microsoft-szoftverek dominanciája a vállalatok körében azt jelenti, hogy a felhőinfrastruktúra-szolgáltatóknak alkalmazkodniuk kell az ügyfelek informatikai állományához, amely óhatatlanul tartalmazza az Office-t, a Windowst és más szoftvereket. A CISPE szerint a Microsoft biztosítja, hogy ezeket a szoftvereket olcsóbb a Microsoft Azure felhőben futtatni a riválisokhoz képest. A CISPE tagjai hasonlóan fel vannak háborodva a szolgáltatói licencszerződések ára miatt, mivel a Microsoft szerintük kétszámjegyű százalékkal többet kér az SQL Server Enterprise licenc futtatásáért a nem-Azure szervereken.

"Ezek a számok csak a jéghegy csúcsát jelentik" - mondta Francisco Mingorance, a CISPE főtitkára. "Ezek az adatok egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a Microsoft a tisztességes verseny ellenében jár el. A Microsoft által a domináns szoftvereire, az Office-ra és a Windowsra az Azure-on kívül alkalmazott indokolatlan funkció- és árdiszkrimináció a rivális felhőinfrastruktúra-szolgáltatók árréseit szorítja le, bezárja az ügyfeleket, és emeli az árakat. Egyértelmű, hogy itt egyértelmű versenyjogi ügyről van szó, és ha a Microsoft önkéntesen nem vet véget azonnal ezeknek a tisztességtelen licencelési gyakorlatoknak, akkor gyorsan jogi és szabályozási lépéseknek kell következniük" - jelentette ki.

A Microsoft ezzel szemben úgy véli, hogy a CISPE licencköltség-számításai nem tükrözik a felhőszolgáltatók működési gyakorlatát a licencek több bérlőre vonatkozó költségeinek kezelése tekintetében. A CISPE panaszai a Microsoft 2019-ben végrehajtott változtatásaira vonatkoznak, amikor új szabályokat állapított meg, amelyek az ügyfeleket a licencek frissítésére kényszerítették. A Microsoft ügyfelei például bármilyen felhőben futtathatták a szoftverét - de ha megosztott infrastruktúrán akarták futtatni, akkor a License Mobilityért a Software Assurance licencen keresztül kellett fizetniük. A dedikált infrastruktúrával rendelkező ügyfeleknek nem kellett. Ez 2019-ben megváltozott.

Szintén ugyanebben az évben az Azure örökös licenceket vásárló ügyfelek már nem futtathatták a Microsoft-alkalmazásokat az úgynevezett "listázott szolgáltatókon" - vagyis új licenceket kellett vásárolniuk. Egyes szoftverek - köztük az Office 365 Windows Apps - pedig nem futtathatók a riválisok felhőin. Ez utóbbi ponton a Microsoft augusztusban engedményt tett az AWS-nek. A Google korábban szintén jelezte, hogy az ügyfelek kénytelenek megfizetni a Microsoft "adóját". A kereső- és hirdetési leviatán 2023 decemberében nyújtott be panaszt a brit versenypiaci hatósághoz, mivel a szabályozó hatóság a helyi felhőipar egészségi állapotát - a felhőben fizetendő kilépési díjakat, kedvezményeket, az interoperabilitást és a szoftverlicencek használatát - vizsgálta, és a nagy szereplők észrevételeit kérte. Az AWS is megtette ezt.

Az EU trösztellenes csoportja és az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság versenyhatóságai is vizsgálatot folytatnak a Microsoft felhőlicenc-ajánlatai miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!