eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Lengyel szakértő: nem jön be a kijevi médiataktika a lengyel gazdák ellen

Volodimir Zelenszkij elnök megjegyzései miatt romlott Ukrajna megítélése Lengyelországban és a két szomszéd versenytárs. Ezt mondta többek között a gazdatiltakozásokról az RBK ukrán oldalnak egy külpolitikai elemző.

Daniel Szeligowski a Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézete kelet-európai programjainak koordinátora azt mondta az RBK Ukrajna portálnak, hogy a lengyel-ukrán viszony romlása tavaly, a gabonaüggyel indult és most politikai válsággá nőtt.

"Vannak objektív, gazdasági ellentétek. Lengyelország és Ukrajna egymás konkurensei, de ezt rég meg lehetett volna oldani. De sajnos az ukrán oldalon nem látom a politikai akaratot" - mondta.

Szeligowski szerint Kijev módszere az volt, hogy "Brüsszelnél akarta elérni, hogy az gyakoroljon nyomást Varsóra, hogy az hátráljon meg". Ez rövidtávon bejött, de hosszútávon elvezetett a mostani krízishez.

Mint az ukrán olvasóknak fejtegette: minden demokratikus kormánynak figyelnie kell a közvéleményre. Lengyelországban lehetetlen ezzel szembemenve politizálni.

Úgyhogy Zelenszkij ukrán elnök megjegyzése az ENSZ-ben, hogy

"egyesek aláássák a szolidaritást és politikai színházat csinálnak a gabonaexportból... amivel a moszkvai szereplőnek készítik elő a színpadot",

kihat arra, hogy Lengyelországban változik a közvélemény - mondta.

"Minden egyes ukránpárti döntésért sokkal nagyobb politikai árat kell emiatt fizetni... a hatalomnak nehéz ezt kezelnie, mert a lakosok 60-70 százaléka a gazdákat támogatja" - tette hozzá.

A külpolitikai szakértő szerint Kijevben hibát követtek el, mert lengyel választási kampánytémának tartották a gabonaügyet, ami majd a választások után eltűnik. Nem, érdekellentét van, amit Lengyelország, Ukrajna és az Európai Bizottság kompromisszuma oldhat meg, mert végül is az EU nyitotta meg a piacot az ukrán áruk előtt.

Meg lehetne oldani, de az ukrán oldal nem akarja, helyette megy a médiashow, például a határra küldött delegációval. (Február 23-án ukrán kormányküldöttség ment a határra a lengyel gazdablokád közepette, de azt mondták: nem fogadta őket egyetlen varsói illetékes sem) - mondta az elemző.

A bírálatokat hallgatva az ukrán médiumot az érdekelte: nem játszik-e mindez Moszkva kezére. "Nem Oroszország találta ki ezeket a problémákat, de felhasználja azokat" - szólt a válasz, ezért kéne gyorsan rendezni. Azt is megjegyezte, hogy a

"médiatér Lengyelország ellen játszik, mert a nyugati újságírók nem akarnak elmélyülni a részletekben".

De ha az ukrán hatóságok ennek ismeretében azt remélik, hogy meghátrálásra bírják Lengyelországot, akkor az nem fog összejönni.

Sajnos, a konfliktus rontotta azt, ahogy a lengyelek megítélik az ukránokat... az érzelmek gerjesztése bizonyosan mindkettőjük ellen játszik.

Az RBK feltett egy kérdést a közös történelem, "a Volini események" (azaz a világháború idején az ukrán nacionalisták által lengyelek és mások ellen elkövetett mészárlásokról, amelyek során 50-60 ezer lengyelt és bosszúból 2-3 ezer ukránt öltek meg). A lengyel szakértő szerint a vitát most félretették, Ukrajna támogatása fontosabb, de vissza fog térni és rosszul fog hatni a viszonyra.

Stratégiai szinten azonban nincs ellentét aközött, hogy Varsó védeni akarja a piacát és segíti Ukrajna önvédelmét és európai integrációját - tette hozzá Daniel Szeligowski.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×