SG.hu

Az Apple letiltja a külső szoftverboltokat ha túl sokat vagyunk külföldön

Az uniós felhasználók nem frissíthetik a harmadik féltől származó iOS-alkalmazásokat ha túl sokáig tartózkodnak külföldön. Tényleg úgy tűnik, hogy az Apple mindent megtesz annak érdekében, hogy a most kénytelen kelletlen bevezetett új EU-megfelelési szabályait kínszenvedéssé tegye minden felhasználó vagy fejlesztő számára, aki azokat ki akarja használni.

Az Apple kiadta az iOS 17.4-et, hogy megfeleljen az Európai Unió digitális piacokra vonatkozó szabályainak, amelyek arra kényszerítik, hogy a felhasználóknak nagyobb kontrollt adjon a készülékeik felett. Ezzel együtt a cég egy segédoldalt is közzétett, amely nem csak azt írja le, hogyan kívánja nyomon követni az új engedélyekre jogosult uniós felhasználókat, hanem azt is, hogyan fogja lezárni a hozzáférést a túl sok időt a kontinensen kívül töltő európaiak számára. Amellett, hogy nyilvánvalóan szükség van egy Apple ID-ra, amelyet egy jogosult uniós országban regisztráltak (a súgóoldalon felsoroltak szerint), az Apple létrehoz a készüléken egy un. "jogosultsági mutatót", amelyet továbbítanak magukhoz. Ennek a mutatónak tartalmaznia kell majd a készülék helyének meghatározását, de az Apple állítólag valójában nem fogja gyűjteni a készülék helyét.

Azok az uniós lakosok, akik rövid távú utazás céljából elhagyják a kontinenst, nem fognak észrevenni semmit, és továbbra is hozzáférnek az Apple által "alternatív alkalmazáspiacoknak" nevezett piacterekhez és az onnan telepített alkalmazásokhoz. "Ha azonban túl hosszú időre távozik, elveszíti a hozzáférést bizonyos funkciókhoz, beleértve az új alternatív alkalmazáspiacok telepítését is" - közölte az Apple. Az nem világos, hogy meddig tart a türelmi idő, vagy hogy az Apple mikor tiltja le az alternatív alkalmazáspiacokat a külföldre utazó uniós lakosok számára. Az sem világos, hogy az Apple milyen gyakran gyűjti a jogosultsági mutatókat, vagy milyen egyéb funkciókat tilthat le (pl. a nem WebKit böngészőmotorok.)

Hogy az alternatív alkalmazáspiacterek felhasználói mit veszíthetnek, ha túl sok időt töltenek külföldön? Nem tudjuk pontosan, mert ugyan nem említik az alkalmazáspiacterek szoftvereinek törlését, de azt írják, hogy "nem frissítheti őket az a piactér, ahonnan letöltötte őket". "Ha nem megfelelően kezelik, az alternatív alkalmazáspiacterek fokozott adatvédelmi, biztonsági és védelmi kockázatokat jelentenek a felhasználók és a fejlesztők számára" - jegyezte meg az Apple, ugyanazt az irányvonalat követve, amelyet azóta is képvisel, hogy bejelentette a DMA-nak való megfelelés érdekében tett lépéseit.

Tehát az van, hogy az Apple nem engedi az EU külföldre utazó lakosainak, hogy alternatív piacterekről frissítsenek alkalmazásokat, és egyben közli, hogy a felhasználók problémáknak vannak kitéve, amelyek szerinte a DMA-nak való megfelelésből adódnak. Aki további bizonyítékot keres arra, hogy az Apple a DMA betűjét betartja, de a szellemét nem, annak nem kell tovább kutatnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    A macosx BSD alapu, ami egy masik es sokkal regebbi unix implementacio mint linux. Az alap API-k ugyanazok. Az ios egy lebutitott macosx mas GUI-val. Az android pedig egy teljes desktop linux, google fele android GUI-val. Mindegyik unix API kompatbilis.

    Mindegyik alatt megy a GNU toolchain, mindegyik ala fordithato Xwindow GUI es igy mindegyik kepes futtatni a UNIX API-ra epulo programokat. Csak a gyarto cegek limitaljak a keszulekek tudasat es blokkoljak az ingyenes szoftverek telepiteset. Macosx es android eseten ezek a tiltasok kikapcsolhatoak. Ios eseten csak jailbreak-kel, de rakathatna bele az EU egy gyari jailbreak gombot is, ami csak az EU-ban ertekesitett keszulekekben lenne benne. Onnantol mindenki azt futtatna amit akarna es meg van oldva a problema...
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Ios az nem Linux, hanem Unix. Nyilvamn kod portolasa nem akkora valami, de azert nem igy megy, ahogy irod.
  • kvp #5
    "Annyira mérgezően és védhetetlenül manővereznek, hogy az app store megvédése nem fog nekik sikerülni. Legalábbis, ha csak egy pici gerinc is maradt az EU szabályozóknál."

    Szerintem ebbol elobb-utobb egy kotelezo unlock kerdes lesz ha elfogy az europai politikusok turelme. Tehat az EU kotelezove teheti az Apple szamara, hogy minden EU-ban ertekesitett keszulekben legyen egy olyan menupont, hogy "unlock phone", ami minden Apple-os biztonsagi rendszert kikapcsol es onnantol barki barmit telepithet a keszulekre, akar ott helyben offline forditott sajat szoftvert is. Persze mondhatjak, hogy ez garanciavesztessel jar, de a felhasznalokat ez kb. nem erdekli, ugyis jon a kotelezo 3rd party szerviz tamogatas biztositasa, ami az EU masik pontja.

    Akarhogy is nezem, ha az USA vezetese nem szol ra az EU-ra, akkor elobb utobb a teljes szoftveres uzletuket fel kell adniuk es amennyire latom a javitas joga tekinteteben mar eleve az USA-bol indult a mozgalom az aktualis kormanypart oldalarol, tehat az ottani politikai legkor sem idealis szamukra.

    Plusz ott van meg a varhato teljes Apple tiltas Kinaban ha az USA tenyleg letiltja a TikTok-ot. Elobb utobb a ceg az operacios rendszer araban kenytelen lesz arban versenyezni az Android-dal, mig a szoftverek araban a GNU-val es az Epic/Microsoft/Google/stb. alkalmazasboltokkal.

    ps: Ha lenne ios-re open source alkalmazasbolt, akkor mar tobbe kevesbe ertelmes lenne a keszulekek szoftver ellatottsaga. (gyakorlatilag barmi ami fut linux-on menne ingyen ios-en is) Ennek fontos eleme, hogy ha egy ipad-en lefordit az ember valamit, akkor az barmifele alairogatas nelkul fusson az adott keszuleken vagy akar barmilyen iphone-on is.
  • enyac #4
    Eddig sem volt szimpatikus a cég, ezzel a lépéssel is azt erősítik, hogy kipróbálni se legyen kedvem.
  • Cat #3
    Muszáj a minimumot csinálniuk, évente 83 milliárd dollárról van szó. Ha csak 5 százalékkal csökken a bevételük az is 4 milliárd dollár. Minden tizedszázalékért kapaszkodnak.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Annyira mérgezően és védhetetlenül manővereznek, hogy az app store megvédése nem fog nekik sikerülni. Legalábbis, ha csak egy pici gerinc is maradt az EU szabályozóknál.
  • mortep #1
    Az Apple rengeteg pénzt csinál az App Store-on és ha versenytársak jelennek meg kisebb árazással ill. rövidebb publikálási folyamattal akkor bizony aggódhatnak is...
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.03.08. 07:47:58