eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

A Lavrov-találkozó bekavart két ország kapcsolatába

Fagyossá válik a cseh és a szlovák kormány közti viszony, miután Prága lemondta az április végére tervezett közös cseh-szlovák kormányülést. Robert Fico szlovák kormányfő közleményben úgy reagált: a szlovák kormány soha nem fogja veszélynek kitenni a mély szlovák-cseh kapcsolatokat. "Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra a veszélybe sodrásukról döntött, és csak azért, mert érdeke az Ukrajnában zajló háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a békéről beszél” – jegyezte meg Robert Fico.

Válaszul Szlovákia külpolitikájára Csehország elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi egyeztetést. A döntés egyik oka, hogy Juraj Blanár szlovák külügyminiszter a múlt héten Törökországban találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő a szerdai kormányülést követően. „Nem tartjuk helyénvalónak, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban kormányközi konzultációt tartsunk a szlovák kormánnyal. Bár korábban terveztük ezt, de most meggyőződésünk, hogy jelenleg nincs szükség a két kormány együttes ülésére” – fogalmazott Fiala, és hozzátette, a szlovák felet is tájékoztatták a tárgyalás elnapolásáról szóló döntésről.

A cseh kormányfő megjegyezte, Prága tisztában van azzal, hogy szoros a kapcsolat a szlovák és a cseh nép között, és széleskörű az együttműködés a két ország között is, amit szeretnének folytatni. „Nem lehet azonban eltekinteni attól, hogy

néhány kulcsfontosságú külpolitikai kérdésben jelentős véleménykülönbségek vannak közöttünk”

– tette hozzá a cseh miniszterelnök, aki problémának tartja Blanár és Lavrov találkozóját. Bár Szlovákia EU- és NATO-tag, Csehország pedig a hozzá legközelebb álló országnak tekinti, Fiala szerint alapvető nézetkülönbségek vannak a két ország kormánya között az ukrajnai orosz agresszió okait illetően. „Egy ilyen helyzetben, mint amilyen a jelenlegi, ráadásul egy olyan időszakban, amikor Szlovákia elnökválasztás előtt áll és választási kampány van, nem helyénvaló egy olyan rendhagyó lépés, mint a két kormány együttes ülése” – indokolta a cseh kormány döntését.

Szlovák válasz

Robert Fico szlovák kormányfő videóüzenetben reagált. „A szlovák kormány soha, hangsúlyozom, soha nem fogja veszélynek kitenni a mély szlovák-cseh kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra a veszélybe sodrásukról döntött, és csak azért, mert érdeke az Ukrajnában zajló háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a békéről beszél” – jegyezte meg a miniszterelnök. Robert Fico hangsúlyozta: a cseh kormány bármikor üdvözölve van Szlovákiában. Leszögezte: Pozsony nem kívánja megterhelni a szlovák-cseh politikai kapcsolatokat olyan, a nemzetközi helyzetet érintő eltérő nézetekkel, amelyeknek semmi közük sincs a szlovák-cseh együttéléshez.

Michal Šimečka, a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke sem hagyta szó nélkül a bejelentést. Azt, hogy a cseh fél lemondta a közös nemzetközi konzultációt, az eddigi egyik legrosszabb pillanatnak tartja az önálló államok létrejötte óta. Óriási szégyenről és a kölcsönös kapcsolatok rontásáról beszélt. „Vladimír Mečiarnak korábban öt évbe telt, amíg Szlovákiából fekete foltot csinált Európa térképén. Robert Ficónak öt hónap alatt sikerült őt utolérnie” – mondta az ellenzéki politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×