SG.hu

Hollandia bepánikolt, hogy az ASML elhagyja az országot

A holland kormány a bevándorlás csökkentésére törekszik, miután a választásokon a jobboldali pártok jelentős győzelmet arattak, azonban a chipgyártó berendezésekhez szükség van külföldiekre.

A holland kormány kampányt indított annak érdekében, hogy az ország legnagyobb vállalata, a félvezető berendezéseket gyártó ASML ne helyezze át tevékenységét más országba a bevándorlásellenes politika miatt. Az érintett minisztériumok "Beethoven-műveletnek" nevezték el az erőfeszítést. Minderre azért van szükség, mert miután a bevándorlásellenes pártok nagyarányú győzelmet arattak a 2023-as választásokon, az ASML vezérigazgatója, Peter Wennink ez év elején arra figyelmeztetett, hogy cége nagymértékben függ a külföldi szakképzett munkaerőtől. Az ASML 23 000 hollandiai alkalmazottjának mintegy 40%-a nem holland.

Az új kormány a magasan képzett bevándorlók adókedvezményének megszüntetését tervezi, és a holland egyetemeken való tanulás megnehezítését fontolgatják a külföldiek számára. "A munkaerő-migráció korlátozásának komoly következményei vannak. Szükségünk van ezekre az emberekre az innovációhoz" - mondta Wennink. "Ha nem tudjuk ezeket az embereket idehozni, akkor elmegyünk valahová, ahol növekedni tudunk." Európa legnagyobb technológiai vállalata a világ minden tájáról szerez be alkatrészeket, de jelenleg a hollandiai Veldhovenben szereli össze gépeit, és onnan szállítják ki a chipgyártó cégeknek. Egy helyi lap, a De Telegraaf Franciaországot említette, mint lehetséges célországot a vállalat bővítésére.


Egy High NA EUV chipgyártó berendezés

Az eindhoveni régió Európa egyik legnagyobb technológiai központja, a 800 000 lakos mellett mintegy 80 000 csúcstechnológiai dolgozót foglalkoztatnak. A cégek az elkövetkező nyolc évben további 50 000 ilyen munkahelyet fognak létrehozni, amelyeknek a fele külföldről érkezik majd. A holland egyetemeken a külföldi diákok fontos tehetségforrásnak számítanak, de a kormány felvételi korlátok felállítását tervezi és azt, hogy az órákat hollandul, ne pedig angolul tartsák. A magasan képzett bevándorlóknak nyújtott adókedvezményt is megszüntetik. (A Shell és az Unilever multinacionális vállalatok az elmúlt években elhagyták Hollandiát a holland adótörvények kedvezőtlen változását követően. )

A chipgyártók világszerte dollármilliárdokat fektetnek be új üzemek létesítésébe, amit a félvezetők mindennapi eszközökben való növekvő használata, valamint az Egyesült Államok és az EU nagyvonalú támogatásai ösztönöznek, amelyek célja, hogy a Nyugat megelőzze Kínát a csúcstechnológiáért folytatott versenyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #14
    Az, hogy te csak a telefonodon keresztül szoktad a világot látni, még nem jelenti azt, hogy más is csak azon keresztül tájékozódik.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.03.10. 20:23:10
  • Vanek úr #13
    Csak egy dologra reagálnék.
    Ha golfklubba megyek, és azt látom, hogy ott mindenki milliárdos, akkor levonhatom azt a következtetést, hogy az egész országban (sőt, az egész világon) mindenki milliárdos? Ugye, hogy nem? Vagyis az, hogy te mit látsz a telefonodról a százas nagyságrendű ismerőseid körében még nem jelenti, hogy az ország több milliós nagyságrendű emberei összességében is ez dívik. A falvakban (ahol a választások is eldőlnek, mert csak egyféle média éri el őket: az állami) nem igazán élnek gazdagok (talán pont ezért is működik náluk az állami média annyira, hiszen nincs pénz másra, nincs pénz elutazni más országokba, hogy lássák, mennyire más is a világ, mint amit eladnak nekik). Ott sokan örülnek a közmunkának is (sőt, még kisvárosokban is sokan kényszerülnek közmunkára éhbérért). Nem azért, mert nem akarnának dolgozni, hanem mert nem tudnak elhelyezkedni (a nincs elég pénz dolog meg még röghöz is köti őket).
    Vagyis a cinikus állításaidat talán ésszerű lenne átgondolni. Mert a többségnek nemhogy BMW-re vagy AUDI-ra nem tellik, de még egy 20 éves jóindulattal autónak nevezett valamire sem nagyon. Csak azok nem fognak tudni drága okostelefont/tabletet/számítógépet venni, hogy posztolgassanak a faladra, vagy akár ide írogassanak, hogy felnyissák a szemed.
    Csak ennyit szándékoztam megemlíteni. Ha átgondolod, megérted, akkor köszi! Ha nem, akkor meg ÍJ.
  • manypet #12
    Egyetértünk. Annyit tennék csak hozzá, hogy Kínának vannak ilyen eszközei. Általában megszerzik a piacról, így-úgy. Csak mindig fáziskéséssel. És a Tajvan eszközök megszerzése sem segítene nekik, mert Tajvan is csak a kész gépeket kapja meg Hollandiából, de önmaga már csak legyártja a chipeket. Olyan ez, mint annak idején a COCOM lista volt a Szovjetekkel szemben.
  • manypet #11
    "Velemenyem szerint az europai deindusztrializacio is amerikai terv."
    Persze. Ebben nincs vita köztünk. Annyival egészíteném csak ki, hogy ebbe méretes módon beszállt Kína is. De egyetértünk.
  • Kotomicuki #10
    "Az EU pedig tokeletes piac lenne"

    Pont most folyik a lerombolása, így a piaci felvevőképessége is (legfeljebb) a régi kínai és indiai szintre fog lesüllyedni.
    Ha meg még "kultúrát" is vált, akkor katonai célpont lesz, egy háborús zóna, ahova emiatt nem lehet majd exportálniuk a most innen elmenekülőknek.
    Sz'al, nagyjából a fa kivágásával zajló betakarításnak lehetünk szemtanúi..., és majd a bőrünkön is érezni fogjuk a változás szelét - Mexikó, talán, vagy egy még rosszabb weimari anarchia...
  • t_robert #9
    lényegében egy erősen amerikai érdekeltségű nemzetközi cég. kiemelt stratégiai jelentősége van. Az egyetlen cég, ami képes azokat a csúcsminőségű eszközöket gyártani(és üzemeltetni) ami a fejlett chipgyártáshoz szükséges. Pont ezzel képes sakkban tarani a nyugati világ mondjuk a kínai chipgyártást is. Nem kap olyan szintű berendezéseket, amivel képes 3-5-7-.... nm-en levilágítani képes eszközöket a szilicium lapkára. Anélkül meg nem lesz fejlett chip. Lehet, hogy kína képes mondjuk magától 28 nm-es technológiát megvalósítani procikat, de hát azok mára őskort jelentenek az elektronikában. Az oroszoknak is ez a gondja. Nem kapják meg nyugatról azokat a fejlett berendezéseket, amivel élvonalbeli chipeket lehetne gyártani. Mondjuk ha kín lerohanná tajvant és sikerülne megszerezni épségben pár chip gyárat(bár kifejezett terv van rá, hogy végső esetben inkább az USA bombázná porig az egészet, hogy ne jusson a kínaiak kezébe) De ha meg is szereznék karbantartás és alkatrészek nélkül nem tudnák igazán üzemeltetni azokat. Nyugati országok nélkül nem müködik a fejlett chip gyártás. Pont az ilyen okok miatt képes a nyugat kézben tartani a fejlett elektronikai ipart.
  • kvp #8
    "A nagy orosz-NATO határszakasz meg megint csak az USA terve volt, így amiatt még kevésbé kezdenek elpakolni."

    Velemenyem szerint az europai deindusztrializacio is amerikai terv. Ahogy anno a varsoi szerzodes megszunese utan a nyugat europai cegek megvettek a kelet europai piacokat es megszuntettek a helyi gyarakat, ugy most az USA teszi ugyanezt a nyugat europai piacokkal es cegekkel.

    Az ipar visszatelepitese az USA teruletere mar az elozo elnok alatt is terv volt, de ott a Kinaba telepitett cegek visszavitelerol volt szo. Azota az kiderult, hogy amit elvittek Kinaba, az mar nem kerul vissza, max. Indiaba mehet at. Igy maradtak az europai cegek, amiknek az USA-ba telepitese sokat javitana az USA versenyekpessegen. Az EU pedig tokeletes piac lenne, idealis esetben meg a kinai es orosz termekek es nyersanyagok is az USA-n at erkezhetnek meg az EU-ba. Persze koltseghatekonyabb lenne egy egyseges, foderalis EU, ahol egy nyelv, egy kultura es egy kozponti vezetes van csak, kb. mintha az USA egyik tengeren tuli terulete lenne. (lasd pl. Puerto Rico)

    Hasonlo modon szeretnek a tajvani cegeket is az USA teruletere vinni, kivonva oket egy potencialis kinai - tajvani konfliktus alol, ami hasonlo lehet mint a mostani ukran proxy haboru. (Tajvan elvileg jobban vedheto mint Ukrajna, lasd Franciaorszag es Nagybritannia esetet a 2. vilaghaboru alatt.)
  • manypet #7
    Az ASML felett az USAnak már most is hatalma van. Nemrég ha jól rémlik, sikerült elérniük, hogy az ASML ne adjon el Kínának csúcstechnológiájú termékeket. Szóval itt szerintem inkább csak egy megszokott woke-hisztéria történik, hogy a gonosz jobboldalt sikerüljön minél jobban hátráltatni, amibe az ASML is beszállt.
    Az EU gazdaságát meg éppen az USA és Kína teszi tönkre, a velük kollaboráló EUs politikusok aktív közreműködésével. Hiszen éppen ez a célja a felforgatásnak. Viszont ott még nagyon nem vagyunk, hogy bedőljön az EU gazdasága. A kínai gazdaság legalább annyira instabil, de az amerikai sem az a betonkemény. Az oroszok meg Ukrajnánál is igencsak megtorpantak, és már annak örülhetnek, hogy ha az orosz többségű keleti régiót megszerzik maguknak, nem hogy nekiálljanak utána egy teljesen reménytelen európai hódításnak. Azt az USA is tudja, hogy Európa biztonságos, nem fognak bejönni az oroszok. Ha nem így lenne, akkor nem telepítene egyre-másra egységeket meg rakétákat ide. A nagy orosz-NATO határszakasz meg megint csak az USA terve volt, így amiatt még kevésbé kezdenek elpakolni.
  • manypet #6
    Tudom, tudom. Nemsokára éhen hal mindenki, természetesen sáskajárás is lesz, a szél meg már csak az ördögszekereket tudja fújni a sivataggá vált világban, és nyomor meg pusztulás vár mindenkire. Ezért amíg ez a nagyon várt pillanat el nem jön, addig ha nem bánod, felnézek a közösségi oldalakra és megnézem, éppen mit zabáltak ma az emberek. Vacillálok, hogy a bográcsban főzött marhapörkölt, a gyorsétteremben két pofára zabált hambi-sültkrumpli-gyros, avagy az otthonra rendelt sültes tál lesz-e leggyakoribb tétel, ügyesen elhintve az új BMWvel vagy Mercivel való csapatás, meg a különféle kirándulásaikról megosztott töménytelen poszt között.
    Ja és közben meg próbálok majd nem arra gondolni, mikor a kádári rendszerben ugyanezek az emberek kemping bringával, jobb esetben Java motorral csapatták, parizert zabáltak, és sorban álltak a telefonfülkék mellett, hogy sorra kerülhessenek. :-)
  • kvp #5
    Europa deindusztrializacioja miatt a cegek alapvetoen ket iranyba mehetnek, az USA-ba vagy Kinaba, amit a befektetoik politikai hovatartozasa hataroz meg. Senki nem akarja egy megszuno gazdasagban hagyni a tokejet. Az ASML technologiajat pont a fent emlitett ket orszag szeretne megszerezni. Az egyetlen mod, hogy biztonsagban legyen a kinaiak elol pedig az, ha a ceget az USA-ba koltoztetik. Ugyanigy zajlik Tajvan kiuritese is, eleg egyertelmu, hogy egy kinai tamadas eseten az USA hadereje fogja megsemmisiteni a gyarakat, nehogy azok kinai kezre keruljenek. Az egyetlen elfogadott mod ott is a toke megovasara a gyarak es a munkasok elkoltoztetese az USA teruletere es egyeb biztonsagos orszagokba. (az EU terulete nem az, tul kozel van Oroszorszaghoz es mostanra mar tul naggya valt a NATO-Oroszorszag kozos hatarszakasz hossza)