eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ivan Korcok szlovák külügyminiszter beszél az öt közép-európai külügyminiszter találkozója után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Puskás Arénában 2022. július 13-án. A találkozón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Alexander Schallenberg osztrák, Jan Lipavsky cseh , Tanja Fajon szlovén és Ivan Korcok szlovák külügyminiszter vett részt.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A külügyminiszterként V4-blokkoló szlovák globalista elnökjelölt most a regionális együttműködésért aggódik

A visegrádi együttműködés is a szlovákiai elnökválasztási kampány témája lett.

Ivan Korčok, a baloldali-liberális erők által támogatott globalista szlovák köztársaságielnök-jelölt szerint Robert Fico kormánya tönkreteszi Szlovákia kapcsolatait a szomszédos országokkal és a V4-ek „sírásójává” válik. A visegrádi négyek kettéosztottsága már hetek óta téma a cseh és a szlovák sajtóban, és erre az állításra a múlt heti prágai kormányfői találkozó is ráerősített.

A cseh Respekt hetilap a találkozó kapcsán utólag arról írt, hogy Donald Tusk lengyel és Petr Fiala cseh miniszterelnök közvetlenül a találkozó előtt negatívan nyilatkozott Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfőről. Az előbbi azt mondta, a magyar és a szlovák miniszterelnökkel nem lehet kompromisszumot kötni, a cseh kollégája pedig arról beszélt, nem örül, hogy találkoznia kell velük. A lap a Petr Fiala közvetlen környezetéből származó forrásra hivatkozva azt írta, a V4 a következő években egészen biztosan kettészakad egy Magyarország–Szlovákia és egy Csehország–Lengyelország párosra.

Ezt a témát vette elő szerdai sajtótájékoztatóján Ivan Korčok, Szlovákia egyik köztársaságielnök-jelöltje, aki szerint Robert Fico kormánya tönkreteszi Szlovákia kapcsolatait a szomszédos országokkal. „Oroszország Ukrajna elleni háborúja kapcsán a V4 belekerült valamibe, amit én csak mesterséges kómának nevezek. Viszont az, ahogy Szlovákia jelenleg viszonyul Ukrajnához, azt eredményezi, hogy a V4-ek a klinikai halál állapotába kerültek” – fogalmazott Ivan Korčok, majd hozzátette, a kapcsolatai révén tudja, hogy Lengyelországban és Csehországban felteszik a kérdést, részükről mi értelme van még részt venni a visegrádi együttműködésben.

Ivan Korčok – aki Peter Pellgrini házelnök mellett a szlovákiai elnökválasztás másik nagy esélyese – kritizálta, hogy „Szlovákia Oroszországgal flörtöl és elárulja Ukrajnát abban a harcban, melyben a létezése a tét”. A külpolitika szempontjából is kulcsfontosságúnak tartja, hogy ki lesz az új szlovák köztársasági elnök. Úgy véli, ha Peter Pellegrini kerül ki győztesen, akkor tovább tart majd a kapcsolatok romlása és a V4 destrukciója. Ivan Korčok közölte, hogy ő köztársasági elnökként kihasználna minden lehetőséget arra, hogy Szlovákia legalább államfői szinten megőrizze az együttműködést Csehországgal és Lengyelországgal.

Gyimesi György, a parlamenten kívüli Magyar Szövetség politikusa szerint Ivan Korčok nyilatkozata csupán az elnökválasztási kampány része. Az államfőjelöltet emlékeztette egy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel készült közös fotójára, amely ugyan még az ukrán háború kitörése előtt készült, de – ahogy Gyimesi a Facebook-posztjában írja – pontosan 91 hónappal a Krím elfoglalása és pontosan 249 nappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása után. A magyar politikus úgy fogalmazott, „akkor épp nem volt elnökválasztási kampány, és más volt a kotta”, ezért akkor még nem volt derogáló Korčok számára, hogy az orosz külügyminiszterrel fényképezkedjen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×