eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olaf Scholz német kancellár sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Brit vélemény: Olaf Scholz Oroszország "hasznos idiótája"

Két tűz között találta magát a német kancellár, miután az orosz médiában feltűnt a német légierő vezetőinek bizalmas beszélgetése az Ukrajnának szánt Taurus rakétákról. Oroszország azzal vádolta meg, hogy be akar lépni a konfliktusba, a britek, hogy kiadták: katonáik jelen vannak az országban.

A Taurus-szivárogtatás „csak a jéghegy csúcsa lehet” – mondta a Bild című német lapnak August Hanning volt német hírszerzési főnök. Szerinte Moszkva NATO-titkok birtokába juthatott a lehallgatással.

Oroszország annak nyomán szerezhette meg a német légierő vezetőinek beszélgetését, hogy a résztvevők egy elavult konferenciaszoftveren keresztül beszélgettek, egyikük pedig Szingapúrból egy nem titkosított vonalon csatlakozott be.

Utóbbit Boris Pistorius német védelmi miniszter említette kedden, amikor már javában háborogtak a kedélyek a baklövés miatt. A szingapúri légishow-n részt vevő illetékes a Webex nevű szoftveren keresztül, mobiltelefonos vagy a szállodai wifis kapcsolaton keresztül jelentkezett be. „A kommunikációs rendszereinkbe nem hatoltak be”. Az oroszok számára sokat értő felfedezés „egy személy operációs hibája miatt történt” – mondta a miniszter.

A két hete lehallgatott beszélgetés a Kreml-propagandistákhoz került, Margarita Szimonjan, az RT televízió főnök ki is posztolta a Telegramra. Ebből Moszkvában megtudhatták, hogy a németek aggódnak: ha Taurus nagy hatótávú rakétákat adnak Ukrajnának, akkor akár Moszkva központja vagy a krími híd ellen is bevethetik.

Emellett a résztvevők a rakéták támogatásáról is szót ejtettek, és ennek kapcsán került szóba, hogy „brit katonák vannak Ukrajnában”. Korábban maga Olaf Scholz kancellár utalt rá, hogy a brit Strom Shadow rakéták kilövésénél segédkezhetnek.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy reagált, hogy a felvétel azt bizonyítja „a kollektív Nyugat közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban” és hogy „Németországban lényegi terveket vitatnak meg az orosz területek elleni támadásról”. 2014 után hasonló nyugati vádakkal illették Moszkvát, amely szerint katonái Kelet-Ukrajnában harcoltak.

Németország erre azzal válaszolt, hogy „abszurd propaganda” azt mondani, hogy meg akarná támadni Oroszországot.

A kínos felvétel kiverte a biztosítékot a brit kormánynál. „Ez egy súlyos dolog, de Németország dolga lefolytatni a vizsgálatot” – mondta egy szóvivő. Egy név nélküli diplomáciai forrás azt mondta: Oroszország „hasznos idiótaként” használja fel Olaf Scholz német kancellárt és hogy „Németország a NATO leggyengébb láncszeme”. Továbbá: a németek veszélybe sodorták a brit katonákat.

A brit kormányszóvivő nem volt hajlandó válaszolni arra: korlátozzák-e a hírszerzési információ megosztását a németekkel. Elismerte azonban, hogy „ők ketten” az Ukrajnának adott katonai segély legnagyobb szállítói, de Berlin hozzájárulása többszöröse a britnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×