SG.hu

A Google megpróbálja valahogy kizárni az MI-által létrehozott spam weblapokat a keresésből

A keresőmotorok számára létrehozott oldalak mennyisége kritikus határt ért el. Ironikus, hogy a problémát részben ők maguk hozták létre.

A Google Search és a keresőoptimalizáló (SEO) cégek közötti folyamatos macska-egér játékban a Google mostanában veszíteni látszik. A keresés napról napra kevésbé tűnik hasznosnak, mivel a ChatGPT-korszak egy olyan MI-szemét cunamit szabadított el, amely gyorsan eldugítja a keresési eredményeket. A Google nagy szerepet játszott mindezek létrejöttében, és most végre tesznek valamit ellene. Blogbejegyzésben részletezik azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a "keresőben található spamszerű, alacsony minőségű tartalmak" visszaszorítása.

A Google bejegyzése bemutatja rangsoroló algoritmusa "2024. márciusi központi frissítését", amely által kevesebb olyan találatot fognak mutatni, amelyek "nem hasznosak, rossz felhasználói élményt nyújtanak, vagy úgy érzik, mintha az emberek helyett a keresőmotorok számára készültek volna". A Google szerint ez "magában foglalhatja az elsősorban nagyon specifikus keresési lekérdezésekre létrehozott oldalakat" és azokat a tulajdonosokat, akik "a keresési rangsorolás növelése érdekében tömegesen állítanak elő tartalmakat". A vállalat szerint "értékeléseink alapján arra számítunk, hogy ennek a frissítésnek és korábbi erőfeszítéseinknek a kombinációja együttesen 40 százalékkal csökkenti a keresési eredményekben megjelenő alacsony minőségű, nem eredeti tartalmak számát".

A Google posztja hihetetlenül jól megfogalmazott, hiszen egyáltalán nem említi a mesterséges intelligenciát. A Google azt mondja, hogy "olyan újonnan megjelenő taktikákkal" akar foglalkozni, mint "az automatizálás használata alacsony minőségű vagy nem eredeti tartalmak méretarányos generálására". A Google azt is megjegyzi, hogy "ma nagyon kifinomultak a skálázott tartalomkészítési módszerek", de hogy a spammerek milyen új "tartalomkészítési módszereket" használnak, azt náluk homály fedi. Úgy tűnik, hogy a Google nagyon nem akarja megemlíteni az MI-alapú internet hátrányait, amelynek megteremtésében egyébként nagy szerepet játszottak.

Az utóbbi időben több nagy visszhangot kiváltó keresési spam történet is napvilágot látott. Egy X-poszt egy MI-alapú "SEO-rablással" dicsekedett, melyben egy cég MI segítségével úgy másolt le egy konkurens weboldalt, hogy képes volt előkelőbb helyezést elérni, mint az eredeti. A Lipcsei Egyetem, a Bauhaus-University Weimar és a Center for Scalable Data Analytics and Artificial Intelligence nemrégiben készült tanulmánya pedig azt állította, hogy a Google elveszíti a SEO-cégek elleni háborút. A HouseFresh termékértékelő oldal egy bejegyzése szerint a Google valójában nem helyezi előtérbe a minőségi véleménycikkeket, hanem hagyja, hogy a nagy kiadók rossz minőségű affiliate linkcikkeket spammeljenek a keresési eredmények első oldalaira.

A Google homályos kijelentése, miszerint kiirtja az "elsősorban nagyon specifikus keresési lekérdezésekre létrehozott" oldalakat, úgy is értelmezhető, mint a fizetett linkekről szóló cikkek világára leadott lövés. A Google azt is elmondja, hogy meg akarja állítani a "webhelyek hírnevével való visszaélést", amikor "a saját nagyszerű tartalommal rendelkező webhelyek harmadik fél által biztosított, gyenge minőségű tartalmat is befogadhatnak azzal a céllal, hogy kihasználják a befogadó webhely jó hírnevét".

Nem tudni, hogy a Google mit tekint "alacsony minőségű tartalomnak". A Google irányelvei még mindig nem büntetik az MI által generált weboldalakat. A Google kereső használata a múltban mindig is azt jelentette, hogy emberek által írt cikkeket keresünk, a Google azonban vonakodik attól, hogy teljesen betiltsa az MI-t - ami nem meglepő, tekintve hogy ők maguk is MI-vállalatok akarnak lenni. A mesterséges intelligencia most már mindenütt jelen van az interneten, beleértve a Google keresőjét is. Ha a Google nem elég agresszív a keresés minősége terén, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti a felhasználókat. Ha az első 10 találat nem felel meg a követelményeknek, az emberek talán inkább a ChatGPT-t fogják megkérdezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Kezelhetetlen kaosz lesz ebből. Mi -k beszélgetnek egymással, Mi -k probálják felderíteni az Mi-k által létrehozott kamu tartalmakat. Mikozben Mi alapu kereso probalja megtalalni a valos tartalmat.