SG.hu

A Linux piaci részesedése átlépte a 4%-ot

A Linux februárban elérte a globális piaci részesedés 4,03 százalékát - derül ki a Statcounter piackutató cég adataiból. Ezzel a Linux átlépte a 2023 júniusában elért 3 százalékos mérföldkövet. Bár még messze vagyunk attól, hogy az operációs rendszer lenyomja a Windowst, de az utóbbi időben valamelyest megnőtt az érdeklődés a Linux iránt.

A Statcounter az asztali operációs rendszer-használat statisztikáit több mint 1,5 millió globális weboldalra telepített, havonta több mint 5 milliárd oldalmegtekintést generáló nyomkövető kódból szerzi. A cég elmondása szerint az adatokon csak a bot-tevékenységek eltávolítása és a Google Chrome előrendezésének kiigazítása miatt végez kiigazításokat. Megjegyzendő, hogy amikor a Statcounter az asztali operációs rendszereket elemzi, a laptopokat is tartalmazza, és a közzétételtől számított 45 napon belül felülvizsgálhatja adatait.

A Linux bejelentett asztali számítógépes piaci részesedése februárban minden eddiginél magasabb volt. Ha a ChromeOS-t Linux operációs rendszernek számítjuk, akkor a piaci részesedés februárban 6,34 százalék volt. De ha csak a Linux számokra koncentrálunk, akkor azt látjuk, hogy a közel 33 éves operációs rendszer piaci részesedése 31,3 százalékkal nőtt 2023 júniusától idén februárig. Június óta a Linux-használat többnyire fokozatosan nőtt és összességében nagy ugrás történt a használatban az öt évvel ezelőttihez képest. A jelentések szerint 2019 februárjában a Linux az asztali számítógépek 1,58 százalékán volt jelen világszerte. Június óta a ChromeOS elterjedtsége kissé visszaesett, a múlt hónapban a világpiac 2,27 százalékát képviselte. Októberben a Google Chromebook OS elérte a 4,01 százalékos piaci részesedést, de azóta többnyire csökkenő tendenciát mutat.

A Windows dominanciája eközben június és február között többnyire növekedett, a Microsoft operációs rendszere a jelentések szerint a számítógépek 72,17 százalékán volt jelen. Júniustól 2022 júniusáig úgy tűnt, hogy jelentős visszaesés következett be (76,33 százalékos piaci részesedésről 68,23 százalékra). Most azonban a Windows OS használata látszólag visszatért a 2022 eleji szintre. A macOS esetében eközben az asztali számítógépek piaci részesedése a júniusi 21,32 százalékról februárra 15,42 százalékra esett vissza. Az Apple OS jelenlegi piaci részesedése azonban hasonló ahhoz, amit 2023 januárjában (15,33 százalék) és 2023 februárjában (16,26 százalék) láttunk.

Source: StatCounter Global Stats - OS Market Share


A Statcounter grafikonja azt mutatja, hogy a macOS elfogadottsága 2023 novemberétől decemberéig zuhanórepülésbe kezdett. Nem világos, hogy pontosan mi történt, az is lehetséges, hogy a csökkenésnek köze van ahhoz, hogy az "Ismeretlen" kategória növekedett ugyanebben az időszakban. Figyelemre méltó továbbá, hogy az Apple globális számítógépes piaci részesedése a 2023 második negyedévi 8,6 százalékról 2023 harmadik negyedévére 10,6 százalékra nőtt, majd 2023 negyedik negyedévére 8,5 százalékra esett vissza az IDC szerint. 2022 és 2023 között az Apple PC-piaci részesedése 9,3 százalékról 8,4 százalékra csökkent az IDC adatai szerint.

A Statcounter legújabb számai a Linux használatának fellendülését mutatják, de attól még a Windows és a macOS februárban az asztali operációs rendszerek 87,59 százalékát tették ki. A növekedés ellenére természetesen még mindig messze vagyunk a Linux uralomtól, és rengeteg vita folyik arról, hogy miért van ez így. A Linux alapítója, Linus Torvalds például azt állította, hogy a Linux asztali számítógépeken való elterjedését hátráltatja az összes Linux disztróra kiterjedő szabványos desktop hiánya. Mégis érdekes megfigyelni a nyílt forráskódú operációs rendszer használatának növekedését, különösen a töredezettség és az alkalmazások felfedezésének javulásával. Ez egy lassú emelkedés, amely valószínűleg soha nem fogja azt eredményezni, hogy a Linux az asztali operációs rendszerek vezetője legyen, de attól még Indiában a jelentések szerint a második legelterjedtebb asztali operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #8
    Csak csulok kolléga gondolatainak egy részét továbbvíve (de szép szó lett ez így ragozva):

    Egy kezdő Linuxost nem érdekli, hogy csak 1 kernel van, meg hogy 1 GNU toolkit (sőt, azt sem tudja, ezek mik: eszik-e vagy isszák); hanem csak az, hogy fel akarja rakni "a Linuxot" a gépére, és nem tudja, mit töltsön le. Azt mondod, hogy 2-5 nagy disztró van, de ő csak azt látja, hogy ha 10 keze lenne sem tudná megszámolni, hogy mennyi disztró létezik, és abból melyik lenne jó a számára. És akkor még szembejön az is, hogy melyik asztali környezetet válassza mellé, mert abból sem 1 van. A csomagkezelő már egyszerűbb, de a flatpak sem mindenhol érhető el (persze, biztosan kezdőnk olyant fog választani (Murphy törvényeként), ahol vagy nincs alapból integrálva (és akkor előjöhet a parancssor, ami el is ijesztheti), vagy csak el van rejtve). És a drivereket még nem is említettem (és messzire sem kell menni, mert a videókártya drivereknél is van gubanc bőven - akár AMD, akár NVIDIA oldalon is). Ráadásul ha gondja van bármivel, akkor nehezebb megtalálni azt a közösséget, ami/aki tud rajta segíteni (pláne, ha nem a sokak által használt disztrót választotta szegénykém). A játékok meg..... hmmm..... az a 99% erős túlzás. Bár a Valve pont a SteamOS miatt nyomja a Linuxos játékmegjelenéseket, a Wine is elég szépen tudja tenni a dolgát, a Lutris is elég sok mindent támogat, de még mindig van sok olyan, ami még nem működik Windows nélkül.

    Bár a neten van sok olyan írás, hogy hogyan váltson valaki Linux-ra, ezekben sok az olyan rész, ami az adott író számára 'kedvenc' (vagyis inkább szubjektív, mint objektív). Én rengeteget gondolkodtam azon, hogy kellene egy objektív, mindenképpen a 'Windows user' szintjéhez mért leírást csinálni az elejétől a végéig (vagyis ahol nincs parancssor, a szájába van rágva minden és csak kattintgatni kell a játékok használatához), mert még nem láttam ilyent, és talán segítene átállni (főleg a fiatalabbaknak szánva, de akár az idősebbeket is megcélzandó). Csak sajna én nem értek hozzá ennyire (meg nem is lenne rá időm), így talán majd egyszer valaki (más). :)
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    >Mindig megpróbálkozok a linuxszal

    Hány éve próbáltad utoljára?

    >problémába futok bele: kompatibilitás, illetve ennek teljes hiánya,

    Manapság ilyen probléma nincs, mivel Flatpak-ben megy szinte minden, ami egy átlag felhasználónak kell és az minden disztróval kompatibilis.

    >A driverek szintén, már ha van

    A driverek 99%-a Linux kernelben van, szóval itt főleg az számít, hogy a Linux rendszeredben a kernel mennyire friss, ha nem eléggé, akkor többnyire van erre is megoldás. Broadcom/Aetheros wifi driver és hasonló vadságoknál valóban kell drivert telepíteni, itt számíthat a disztró is sajnos.

    >A linux legnagyobb hibája, hogy túl sok van belőle. Milliónyi fejlesztő dolgozik különböző disztribúciók elkészítésén

    A Linux kernelből csak 1 van, a GNU toolkitből is mindenki ugyanazt használja, igazából ezek a fontos dolgok. A többi része a témának, disztrók, DE-k, init rendszerek etc nem igazán számítanak már annyira sokat. Fragmentáció sem annyira nagy, mert van 2 nagy DE, 5~ nagy disztró a többi pedig csak pár emberes feldíszített másolat.

    --

    Összefoglalva: Szoftveres kompatibilitási probléma megoldása a Flatpak. Nagyon új számítógépre olyan disztribúciót kell telepíteni, amely nem LTS ciklusokra épül. (Windows játékok 99%-a könnyedén futtatható Linux alatt, Steam/Bottles flatpak alól)
  • csulok0000 #6
    A linux legnagyobb hibája, hogy túl sok van belőle. Milliónyi fejlesztő dolgozik különböző disztribúciók elkészítésén, ami a legtöbb esetben tényleg csak arról szól, hogy "összekattintgatják" a különböző szoftver csomagokat, majd abból próbálnak egy nagyjából egységes ökoszisztémát kialakítani. Ezt a sok verziót le kellene gyalulni és meghagyni egy vagy két fővonalat amire már a gyártók is szívesebben fejlesztenének.

    Mindig megpróbálkozok a linuxszal, de újra és újra ugyanabba a problémába futok bele: kompatibilitás, illetve ennek teljes hiánya, valamint a körülményes használat:
    - A legtöbb szoftver egy-egy konkrét distro, konkrét verziójára jön ki
    - A driverek szintén, már ha van
    - Az általános mindennapi használatra túl szigorú a jogosultság kezelése
    - Ha egy szoftverből a legfrissebb verzióra van szükséged, vagy magad fordítod, vagy vársz nem egyszer hónapokat amíg bekerül a csomagkezelőbe

    Ha ez a sok cég és ember arra összpontosítana, hogy legyen egy "etalon" linux distro, már rég linux futna mindenen is.

  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    >És most hagyjuk azt a hülyeséget, hogy a linuxhoz vegyen az user hardvert.

    Ez nagyon ritkán probléma, amikor igen, akkor is többnyire van rá megoldás, csak hát valóban itt hozzáértésen fennakadhat a dolog. Néha várni kell pár hónapot a támogatásra.
    Igen, webkamera/bluetooth adapter vásárlás előtt meg lehet nézni/kérdezni, hogy van-e Linux kompatibilitás. (nem a gyártótól, hanem mondjuk Linux Redditeken)

    >A legnagyobb hátránya a linuxnak, hogy még mindig nem fejleszt rá mindenki és nem tudja az adott hardvert megfelelően kezelni.

    Nem mondom, hogy ebben egyáltalán nincs igazság, viszont már Nvidia is elkezdett ráállni a témára. Windows hiába tudja elvileg megfelelőbben kezelni a hardvert, hogyha a sok bloat miatt ez nem realizálódik, sőt..



    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.03.06. 15:57:35
  • Macropus Rufus #4
    "És most hagyjuk azt a hülyeséget, hogy a linuxhoz vegyen az user hardvert."
    a Win11 esetében pont ez van.
  • RJoco #2
    Szerintem a többféle desktop pont, hogy előnyös. Mindenki kiválasztja a magának megfelelőt és azt használja frissítéseken keresztül.
    Ezzel ellentétben a win minden egyes kiadása másképp néz ki, ami baromi idegesítő. Egyrészt meg kell szokni, másrészt olyan irányba viszik, ami nekem pl. nem tetszik mindig. A W8-at és a teljes csempés hülyeséget kihagytam. A W11 sem nyerte el tetszésem.

    A legnagyobb hátránya a linuxnak, hogy még mindig nem fejleszt rá mindenki és nem tudja az adott hardvert megfelelően kezelni.
    És most hagyjuk azt a hülyeséget, hogy a linuxhoz vegyen az user hardvert.
    Már rég nem csak fekete T100-ast lehet kapni akármilyen színben, ha az fekete...
  • kvp #2
    Es tovabbra sem szamoljak hozza a linux alapu androidos keszulekeket, pedig telefon es tablet tobb van mint desktop es laptop, de ez ugyebar egy desktop statisztika. Lassan a pc user-ek egy kerekitesi hiba lesz a globalis statisztikakban.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Azt is tegyük hozzá, hogy sok Linux-Firefox felhasználó használ Windows-Chrome user agent-et, hogy ne lehessen fingerprintezni őket, így Statcounter számai valamivel alacsonyabbak a valóságnál.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.03.06. 11:09:06